Pasta praline ili pasta od lješnjaka je predivna, aromatična pasta koju možete koristiti zasebno ili je umiješati u kreme. Ova pasta je neizostavni sastojak mnogih slastica, poput Paris Bresta i sl.

 

 

Iako vam može djelovati komplicirano, radi se o zaista jednostavnom receptu. Sve što vam treba su lješnjaci, šećer i malo vode.

 

Kod izrade paste koristite jaču sjeckalicu kako bi bili sigurni da ćete postići otpuštanje ulja iz lješnjaka i doći do tekuće paste.

 

PASTA PRALINE (PASTA OD LJEŠNJAKA)

SASTOJCI
 • 300 g lješnjaka
 • 200 g šećera
 • 50 g vode
PRIPREMA

TOSTIRANJE LJEŠNJAKA

 1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva i pripremite lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.
 2. Na pripremljen lim istresite lješnjake te ih stavite u pećnicu na 10- 15 minuta. Provjerite nakon 10 minuta boju, pazite da ne zagore.
 3. Tostirane lješnjake odmah prebacite na čistu kuhinjsku krpu. Lim s papirom za pečenje ostavite za kasnije, trebat će vam kod hlađenja karamela i lješnjaka. Krpu preklopite pa je dlanovima pomičite. Ovako će se skinuti ljuska s lješnjaka. Ljuska je gorka te je svakako odstranite.

KARAMEL

 1. Sada u lonac s debljim dnom na srednje jaku vatru stavite šećer i vodu. Nemojte miješati, po potrebi protresite lonac.
 2. Nakon nekoliko minuta ćete primijetiti kako se izgled smjese mijenja. Ako imate termometar, čekajte da vam karamel dosegne 118 stupnjeva ili se vodite izgledom. Kada šećer krene poprimati zlatnu boju tada je vrijeme da ubacite lješnjake. Vatru smanjite na laganu pa pomoću kuhače umiješajte sav karamel i lješnjake. Karamel će se lijepo primiti i obložiti sve lješnjake. Za ovaj korak vam treba svega minuta do dvije.

HLAĐENJE

 1. Na već pripremljen lim s papirom za pečenje prebacite lješnjake obložene karamelom. Ostavite da se potpuno ohlade, oko sat vremena.

MLJEVENJE DO PASTE

 1. Ohlađene lješnjake stavite u jaču sjeckalicu. Sjeckalicu upalite na najjaču brzinu.
 2. Prvi stadij su mljevene mrvice. Nastavite miksati.
 3. Primijetit ćete da mrvice poprimaju vlažnost i da se lijepe za stijenke sjeckalice. Ako vam se to dogodi, lješnjake maknite sa stijenke i nastavite miksati.
 4. Sljedeća promjena je intenzivnije popuštanje ulja iz lješnjaka, ali još uvijek ima komadića mrvica. Nastavite miksati.
 5. Na poslijetku ćete dobiti tekuću smjesu. Smjesa nema mrvice, ili su minimalne. To tražimo.
 6. Cijeli proces mljevenja traje do 10 minuta, ovisno o jačini sjeckalice i samim lješnjacima.

 

TIPS & TRICKS
 • Lješnjake obavezno tostirajte kako bi produbili okus i pospješili otpuštanje ulja.
 • Ako ne možete postići tekuću smjesu, tada dodajte malo suncokretovog ulja. Ja ga nikad nisam dodavala i uvijek bi mi lješnjaci ispustili dovoljno ulja, no znam da netko dodajte vam pišem kao opciju.

 

 

 

 

 

Dobar tek!