Kuglofe volim iz više razloga. Osim što su jako lijepi, možete ih i jako brzo napraviti. Ja ih volim peči vikendima, za popodnevne kave ili čaj. Jedan od omiljenih biskvita za torte znam ispeči sam, u kalupu za kuglof i samo ga pospem šećerom u prahu.
Kuglofi se često rade za blagdane i svečanije prigode što ne čudi s obzirom da cijeli stol izgleda puno bogatije s njima.
Kako nam se bliži Uskrs, odlučila sam napraviti kuglof umjesto torte. Jako je sočan i pun okusa. Biskvit mu je od mrkve i grubo sjeckanih oraha. Ja volim da su svi orasi grubo sjeckani. Vi ih možete usitniti ili samo dio samljeti, a dio ostaviti s krupnijim komadima.
Uz ovakvu kombinaciju savršeno ide krema od sira. S njom sam prekrila vrh kuglofa i sve prelila sa slanim karamelom. Divan kontrast okusa mi je u ovoj kombinaciji. Vi kuglof možete raditi bez kreme i slanog karamela te ga samo posuti šećerom u prahu.
Ovaj kuglof možete raditi i u obliku torte. Tada samo koristite tri kalupa promjera 20 centimetara ili dva kalupa promjera 24 centimetra. Cijelu tortu obložite kremom od sira i prelijte slanim karamelom.
Recept za slani karamel imate na blogu, ako vas zanima kliknite ovdje.
KUGLOF OD MRKVE I ORAHA S KREMOM OD SIRA I PRELJEVOM OD SLANOG KARAMELA
KUGLOF
SASTOJCI
- 340 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- prstohvat soli
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica mljevenog đumbira
- 1/4 žličice mljvenog muškatnog oraščića
- 300 g maslaca
- 190 g šećera
- 3 jaja L veličine
- 1 žličica arome vanilije
- 340 g naribane mrkve (5-6 srednje velikih mrkvi)
- 200 g grubo sjeckanih oraha
- 120 ml mlijeka
- 150 g jogurta, ja koristim grčki
PRIPREMA
- Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite kuglof promjera 24- 28 centimetara. Kuglof premažite maslacem i pospite brašnom kako vam se biskvit ne bi zalijepio.
- Mrkve ogulite pa ih naribajte na ribež s većim rupama. Trebate dobiti 340 grama naribane mrkve. Orahe grubo nasjeckajte. Ja ih stavim u sjeckalicu i propulsiram nekoliko puta.
- Maslac i šećer mikserom pjenasto izradite. Dodaje jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja. Sve dobro sjedinite.
- Sada smjesi dodajte aromu vanilije, mlijeko, jogurt i naribanu mrkvu. Špatlom promiješajte sve sastojke.
- Brašnu nadodajte prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol, cimet, đumbir i muškatni oraščić. Promiješajte.
- Promiješano brašno dodajte smjesi maslaca, šećera i jaja. Špatulom umiješajte sve sastojke.
- Na kraju dodajte krupno sjeckane orahe.
- Smjesu prebacite u kalup. Gornji sloj poravnajte špatulom pa stavite peći 40 – 45 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu kuglofa ne izađe suha.
- Kuglof ohladite pa ga izvadite iz kalupa.
KREMA
SASTOJCI
- 300 g sirnog namaza po želji
- 150 g maslaca sobne temperature
- 70 g šećera u prahu
- 1 žličica arome vanilije
- prstohvat soli
PRIPREMA
- Masalc sobne temperature i šećer pjenasto izradite. Dodajte im sirni namaz, pstohvat soli i aromu vanilije. Mikserom sve povežite.
- Kremu odmah koristite ili je spremite u hladnjak.
SLAGANJE
- Na kuglof postavite sloj kreme. Možete ga cijelog prekriti ili samo vrh. Prelijte sa slanim karamelom.
- Kuglof možete ostaviti bez kreme i karamela te ih naodati na svaku fetu nakon serviranja.
Dobar tek!