Kuglofe volim iz više razloga. Osim što su jako lijepi, možete ih i jako brzo napraviti. Ja ih volim peči vikendima, za popodnevne kave ili čaj. Jedan  od omiljenih biskvita za torte znam ispeči sam, u kalupu za kuglof i samo ga pospem šećerom u prahu.

 

Kuglofi se često rade za blagdane i svečanije prigode što ne čudi s obzirom da cijeli stol izgleda puno bogatije s njima.

 

Kako nam se bliži Uskrs, odlučila sam napraviti kuglof umjesto torte. Jako je sočan i pun okusa. Biskvit mu je od mrkve i grubo sjeckanih oraha. Ja volim da su svi orasi grubo sjeckani. Vi ih možete usitniti ili samo dio samljeti, a dio ostaviti s krupnijim komadima.

 

Uz ovakvu kombinaciju savršeno ide krema od sira. S njom sam prekrila vrh kuglofa i sve prelila sa slanim karamelom. Divan kontrast okusa mi je u ovoj kombinaciji. Vi kuglof možete raditi bez kreme i slanog karamela te ga samo posuti šećerom u prahu.

 

Ovaj kuglof možete raditi i u obliku torte. Tada samo koristite tri kalupa promjera 20 centimetara ili dva kalupa promjera 24 centimetra. Cijelu tortu obložite kremom od sira i prelijte slanim karamelom.

 

Recept za slani karamel imate na blogu, ako vas zanima kliknite ovdje.

 

KUGLOF OD MRKVE I ORAHA S KREMOM OD SIRA I PRELJEVOM OD SLANOG KARAMELA

KUGLOF

SASTOJCI
  • 340 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica mljevenog đumbira
  • 1/4 žličice mljvenog muškatnog oraščića
  • 300 g maslaca
  • 190 g šećera
  • 3 jaja L veličine
  • 1 žličica arome vanilije
  • 340 g naribane mrkve (5-6 srednje velikih mrkvi)
  • 200 g grubo sjeckanih oraha
  • 120 ml mlijeka
  • 150 g jogurta, ja koristim grčki

 

PRIPREMA
  1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite kuglof promjera 24- 28 centimetara. Kuglof premažite maslacem i pospite brašnom kako vam se biskvit ne bi zalijepio.
  2. Mrkve ogulite pa ih naribajte na ribež s većim rupama. Trebate dobiti 340 grama naribane mrkve. Orahe grubo nasjeckajte. Ja ih stavim u sjeckalicu i propulsiram nekoliko puta.
  3. Maslac i šećer mikserom pjenasto izradite. Dodaje jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja. Sve dobro sjedinite.
  4. Sada smjesi dodajte aromu vanilije, mlijeko, jogurt i naribanu mrkvu. Špatlom promiješajte sve sastojke.
  5. Brašnu nadodajte prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol, cimet, đumbir i muškatni oraščić. Promiješajte.
  6. Promiješano brašno dodajte smjesi maslaca, šećera i jaja. Špatulom umiješajte sve sastojke.
  7. Na kraju dodajte krupno sjeckane orahe.
  8. Smjesu prebacite u kalup. Gornji sloj poravnajte špatulom pa stavite peći 40 – 45 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu kuglofa ne izađe suha.
  9. Kuglof ohladite pa ga izvadite iz kalupa.

KREMA

SASTOJCI
  • 300 g sirnog namaza po želji
  • 150 g maslaca sobne temperature
  • 70 g šećera u prahu
  • 1 žličica arome vanilije
  • prstohvat soli
PRIPREMA
  1. Masalc sobne temperature i šećer pjenasto izradite. Dodajte im sirni namaz, pstohvat soli i aromu vanilije. Mikserom sve povežite.
  2. Kremu odmah koristite ili je spremite u hladnjak.

 

SLAGANJE
  1. Na kuglof postavite sloj kreme. Možete ga cijelog prekriti ili samo vrh. Prelijte sa slanim karamelom.
  2. Kuglof možete ostaviti bez kreme i karamela te ih naodati na svaku fetu nakon serviranja.

 

 

Dobar tek!