Slani karamel je jedna od najboljih stvari koju možete napraviti sami. I to za tren. Ako pripazite na par detalja, jako je jednostavan za pripremu.

 

Ne znam za vas, ali ja karemel OBOŽAVAM! Onako na kvadrat, s velikim slovima na kvadrat! Divan mi je kao preljev tortama, pogotovo onima koje imaju orašaste plodove, cimet ili kreme na bazi sira. Obožavam ga u ulozi punjenja keskićima, kao preljev običnom čokoladnom biskvitu, na palačinkama, sladoledima, na granoli, ma skoro na svemu.

 

Kada ga napravite, spremite ga u hladnjak i samo ga izvadite po potrebi. Karamel je odmah spreman za korištenje. Idealno, zar ne?

Kuglof s preljevom od slanog karamela

 

Slane karamel kokice

 

Somersby zimska torta s karamel preljevom

 

Torta od mrkve s karamel preljevom

 

SLANI KARAMEL

SASTOJCI
 • 60 ml vode
 • 200 g šećera
 • 160 ml vrhnja za šlag
 • 45 g maslaca
 • 1 žličica arome vanilije
 • 1 žličica soli
PRIPREMA
 1. Odmah pripremite sve sastojke kako bi vam bili nadohvat ruke.
 2. U manji lonac na jaku vatru stavite vodu i šećer. Povremeno promiješajte pjenjačom kako bi se šećer rastopio u vodi. Neka vam cijelo vrijeme vatra bude jaka.
 3. Nakon par minuta primjetit ćete mjehuriće. Šećer je još uvijek bijele boje.
 4. Sada pažljivo promatrajte boju šećera. U određenom trenutku će početi tamniti – ovo je ključni trenutak. Šećer treba potamniti kako bi okus bio intezivan i “dubok”, ali vam ne smije previše potamniti jer će vam karamel biti gorak. Obzirom da se ovo događa u svega nekoliko sekundi trebate brzo maknuti lonac s vatre. Vodite se time da čim primjetite da vam šećer poprima tamniju boju, nakon par sekundi dignite lonac s vatre. Ja ga dignem onaj tren kad osjetim miris kristaliziranog šećera, otprilike 4 sekunde nakon što je šećer počeo tamniti.
 5. Odmah nakon što ste makli lonac, u laganom mlazu dodajte vrhnje za šlag. Cijelo vrijeme miješajte pjenjačom. Vrhnje će u dodiru sa vručim šećerom pjeniti – nemojte se zabrinuti, ovo treba ovako biti. Samo miješajte vašu smjesu.
 6. Sada dodajte maslac sobne temperature iskidan na kockice. Pjenjačom ga umijšajte.
 7. Dodajte aromu vanilije i sol. Karamel je sada tekući, stajanjem će se stisnuti.
 8. Karamel prebacite u čistu staklenu posudu.
 9. Potrošite ga unutar 14 dana.

 

TIPS & TRICKS
 • Ako vam je karamel gust, stavite ga na nekoliko sekundi u mikrovalnu ili na vodenu paru kako bi omekšao.

 

Dobar tek!