Ako volite rogač ovaj kolač će vam se naći na listi omiljenih. Divno mekan biskvit, dovoljno sočan i aromatičan i čokoladna krema obogaćena karamelom. Ničeg se ne osjeti previše, rogač ne dominira okusom, ali lijepo nosi cijelu notu kroz okuse.

 

Ja sam koristila Komiški fino mljeveni rogač. On mi je posebno drag. Fino mljevena zrnca ne utječu na samu teksturu biskvita, jako je mirisan i kvalitetan.

 

Jabuka u biskvitu pomaže kod sočnosti i daje jedan blag okus cijelom kolaču. Koristite jabuke koje nisu kisele. Ja koristim crveni delišes, ali vi možete bilo koju vrstu po želji.

 

Što se tiče same kreme. Spoj čokoladnog ganachea i karamele mi je najbolji izbor. No, kolač možete samo posuti šećerom u prahu, bit će jako ukusan i ovako. Možete napraviti ganache (omjer 1:1 u odnosu čokolada za kuhanje: vrhnje) i preliti ga preko toplog kolača te rezati kad se sve ohladi.

 

Ovaj kolač mi je idealan za popodneva i vikende. Želim vam da uživate u svakom njegovom zalogaju.

 

KOLAČ OD ROGAČA I JABUKE S KREMOM OD ČOKOLADE I SLANOG KARAMELA

 

SASTOJCI
  • 3 jaja L veličine
  • 150 g šećera
  • 115 g ulja
  • 65 g mlijeka
  • 150 glatkog brašna
  • 80 g fino mljevenog rogača
  • prašak za pecivo
  • prstohvat soli
  • žličica arome vanilije
  • 650 g ribane jabuke (3 jabuke)

KREMA

PRIPREMA

KREMA

  1. Prvo pripremite karamel po receptu s bloga. Dok se karamel hladi pripremite čokoladni ganache.
  2. Čokoladu iskidajte na male komadiće jednake veličine i stavite u posudu otpornu na toplinu. Vrhnje za šlag ugrijte do vrenja te ga prelijte preko komadića čokolade. Ostavite dvije minute po strani. Sada špatulom miješajte cijelo vrijeme dok ne dobijete sjajnu i povezanu teksturu. Ganache će biti rijedak. Dodajte mu karamel i ponovo promiješajte špatulom.
  3. Dobivenu kremu ohladite na sobnoj temperaturi. Ako ćete je raditi dan prije onda je ohlađenu stavite u hladnjak do korištenja.
  4. Ohlađenu kremu izradite mikserom kako bi dobili kremastu teksturu.
  5. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za pečenje dimenzija 30 x 30 cm. Po potrebi dno kalupa obložite papirom za pečenje, a rubove mu namastite. Moj kalup je silikonski pa ga ne oblažem papirom.
  6. Jaja i šećer pjenasto izradite. Dodajte im ulje, mlijeko i aromu vanilije pa sve dobro povežite.
  7. U zasebnoj posudi pomiješajte suhe sastojke (brašno, mljeveni rogač, prašak za pecivo i sol).
  8. Sada suhe sastojke dodajte smjesi s jajima i šećerom. Miksajte na laganoj brzini dok se sve ne poveže.
  9. Na kraju umiješajte ribanu jabuku koristeći se špatulom.
  10. Smjesu prebacite u pripremljen kalup i pecite 30-35 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  11. Kolač ohladite u kalupu.

SLAGANJE

  1. Na ohlađeni kolač stavite čokoladnu kremu.
  2. Iskidajte komade u željenoj veličini. Moji su približne veličine 4 x 4 cm.

 

 

Dobar tek!