Jeste li se ikada pitali kako je nastao finger food? Danas se bez ovih malenih zalogaja teško može zamisliti bilo koja zabava. Maleni, su, ukusni, stanu vam u jednu ruku dok s drugom možete držati čašu omiljenog pića. Čak ne trebate sjediti za stolom u formalnoj atmosferi.

 

Finger food, kao takav je idealan za opuštenije zabave i druženja.

Sve možemo zahvaliti lordu Sandwichu.

Naime, John Montagu, 4. lord od Sandwicha bio je poznati kockar. Jednog dana, za vrijeme 18. stoljeća, lord je poprilično žustro kockao te nije htio napustiti stol i otići jesti. Tada je naredio da mu kuhar napravi nešto što bi mogao jesti jednom rukom, kako bi mu druga ruka i dalje bila slobodna za igru. Ujedno, bilo mu je važno da to jelo može držati u ruci bez pribora kako bi nesmetano kockao. Kuhar mu je meso narezao te ga stavio između dvije fete kruha. Dalje je sve zaista povijest, a sendvič jedan od omiljene hrane i prvi finger food.

 

Sigurna sam da vam je jasna i sama definicija ove hrane. Finger food je hrana za koju nisu potrebne dvije ruke i za koju ne trebate koristiti pribor i sjediti za stolom. Možete hodati i imati svoj finger food u rukama bez da se zaprljate.

 

Osim sendviča, kanape je drugi i najpoznatiji tip ove vrste hrane.

Kanapei su potekli iz Francuske, nastali su sredinom 19. stoljeća, a razlikuju se od sendviča u tome što kanapeji sve sastojke imaju na vrhu jednog komada kruha.

Svoju popularnost dostižu za vrijeme otvaranja barova i noćnih klubova u kojima bi se posluživali uz razne napitke.

 

Danas je finger food nadahnut različitim kuhinjama svijeta, od kineske, japanske, francuske, španjolske itd. Recepata ima na tisuće i svakim danom se stvaraju novi.

 

Na vama je da odlučite želite li se prepustiti mesnim ili ribljim kombinacijama te složiti svoj savršeni kanepe i poslužiti ga gostima.

 

Ja sam za danas pripremila kanapee s namazom od bakalara i krekerima. Krekere možete raditi samo od pšeničnog brašna ili od dodatka brašna koje volite, ja sam koristila  Letifico brašno crnog kima i sikavice. 

 

Recept za namaz od bakalara se nalazi na blogu (polinkala sam naziv, ili jednostavno kliknite ovdje za recept).


 

 

KREKERI OD BRAŠNA CRNOG KIMA I SIKAVICE

SASTOJCI
 • 250 g glatkog brašna
 • 50 g Letifico brašna crnog kima
 • 50 g Letifico brašna sikavice
 • 160 g maslaca
 • 250 g naribanog chedder sira ili drugog mekanog sira
 • 2 žumanjka
 • prstohvat soli
 • papar, crvena paprika, majčina dušica, sjemenke (po želji)

 

PRIPREMA
 1. Glatkom brašnu dodajte Letifico brašno sikavice i brašno crnog kima pa im dodajte sve začine i maslac koji ste prethodno iskidali na tanke fete. Neka vam maslac bude hladan. Prstima utrljajte maslac u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
 2. Dodajte žumanjke i zamjesite tijesto. Podijelite ga u dvije kugle, svaku zamotajte u prozirnu foliju i spremite na sat vremena u hladnjak da se stisne.
 3. Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva, pripremite lim za pečenje tako da na njega stavite papir za pečenje.
 4. Tijesto izvadite ih hladnjaka. Razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi. Koristite kalupe po želji, neka vam promjer ne bude velik, vodite se time da vam krekeri trebaju stati u ruku.
 5. Krekere posložite na lim pa svaki probodite vilicom kako se ne bi napuhao u pečenju.
 6. Možete ih dodatno posuti sjemenkama ili začinima poput krupne soli, mljevene paprike i sl.
 7. Pecite ih 10 minuta, odnosno dok ne poprime lijepu rumenu boju.
 8. Pustite da se ohlade pa ih poslužite same ili kao kanape. Ja sam ih poslužila s namazom od bakalara.

 

 

Dobar tek!