Za Badnjak se kod nas tradicionalno jede bakalar. Uglavnom se sprema bianco ili na brdudet s krumpirom i/ili tjesteninom. Svake godine dosada je baka spremala obiteljski ručak i svoj poznati bakalar.

 

Ove godine je cijela obitelj bila kod nas, a jelovnik za obiteljski ručak je pripao meni. Ne znam kako je kod vas, ali kod mene nije mala stvar raditi blagdanski ručak za cijelu obitelj dalmatinaca, a svatko od njih je vrstan u kuhinji i sam.

 

Danas vam donosim dio ručka, onaj poslužen kao predjelo, namaz od bakalara. Ujedno, ovaj namaz možete poslužiti i samostalno, uz krekere i komadić dobrog sira ili kao predjelo uz riblje jelo.

 

Meni je jedan od omiljenih, nadam se da će se i vama svidjeti.

 

NAMAZ OD BAKALARA

SASTOJCI
  • 500 g suhog bakalara
  • 2 dcl mlijeka
  • 6 češnja češnjaka
  • 200 ml maslinovog ulja
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
  • 2 žlice majoneze
  • 1 žlica soka limuna
  • sol, papar
PRIPREMA
  1. Suhi bakalar potopite u mlakoj vodi 24 h prije pripreme. Bakalar držite na hladnom (iznad 20 stupnjeva) kako se ne bi pokvario te mu mijenjate vodu ujutro i navečer.
  2. Nakon 24 h bakalar stavite kuhati u lonac napunjen vodom. Kuhajte ga 1 – 1,5 sat.
  3. Očistite ga od kosti i kože te ga natrgajte na manje komade.,
  4. Češnjak stavite kuhati u mlijeko, kuhajt 2 minute. Češnjak izvadite i ostavite da se hladi. Mlijeko također ostavite po strani, i nega ćemo koristiti za namaz.
  5. U blender stavite natrgane komadiće bakalara, mlijeko u kojem se kuhao češnjak, kuhani češnjak, peršin, majonezu, limunov sok pa začinite po želji (ja koristim sol i papar).
  6. Sve bledajte i polako doljevajt maqslinovo ulje. Nastojte da vam namaz ne bude pre suh, ali pazite da nema puno ulja. Meni je ova doza idealna, vi je možete smanjiti ili nadodati još, po želji.
  7. Namaz prebacite u hladnjak da se ohladi i stisne, a mi idemo na izradu krekera.