Mislim da ne postoji osoba koja nije probala cheesecake. On je, zasigurno, jedan od najomiljenijih kolača na svijetu. Koliko vrsta cheesa na prvu možete nabrojiti? Puno, zar ne?

 

 

Ja sam, nekako, oduvijek voljela onaj klasični cheese, bez dodataka voća i sl.  Aromatična krema od sira i podloga od slatkih keksa mi je taman. Keksima volim dodati malo cimeta. Ne osjeti se previše, samo se provuče kroz ostale okuse, baš mi se lijepo zaokruži dojam. Mala žličica, a velika razlika, vjerujte mi.

 

 

Nema dugo da sam na blog stavila recept za New York style cheesecake. Ovo je definitivno moj najdraži recept za cheesecake, bez iznimke. Dulce de leche cheesecake je nadogradnja New York style-a. I jednako je predivan.

 

 

Baza su mu digestive keksi (možete koristiti i domaće graham kekse) i bogata sirna krema. Količina šećera u kremi je prilagođena slatkom karamelu kako cheese ne bi bio previše sladak. Ako ćete raditi klasičan New York style, bez karamela, tada pogledajte ovaj recept.

 

 

Dulce de leche (čitaj dulse de leče) je na površini prošaran dulce de leche (mliječnim) karamelom. Ta karamelom prošarana površina mu daje poseban izgled. Iako se karamel provlači samo kroz gornji sloj, osjeti se u svakom zalogaju. I divno paše s kremastim sirom.

 

DULCE DE LECHE CHEESECAKE

SASTOJCI
PODLOGA
  • 250 g digestive keksa
  • 115 g maslaca
  • pola žličice cimeta, po želji
NADJEV
  • 700 g sirnog namaza (ja koristim Philadelphiju), sobne temeprature
  • 60 g šećera
  • 3 cijela jaja L veličine, sobne temperature
  • 1 žumanjak jaja L veličine, sobne temeprature
  • 40 g gustina (škrobno brašno)
  • 2 žlice svježe cjeđenog limunovog soka
  • 1 žličica arome vanilije
  • 185 ml milerama ili kiselog vrhnja sobne temperature (ja koristim mileram)
DULCE DE LECHE PRELJEV
  • 500 ml punomasnog mlijeka (3,6 % m.m.)
  • 150 g šećera
  • 50 g maslaca
  • pola žličice sode bikarbone
  • mahuna vanilije ili žličica arome vanilije
PRIPREMA

Prvo pripremite dulce de leche jer se najduže kuha. Možete ga pripremiti i nekoliko dana prije, tada ga samo ugrijte prije korištenja (u mikrovalnoj ili posudicu postavite u vrelu vodu dok karamel ne omekša).

DULCE DE LECHE PRELJEV
  1. U lonac s debljim dnom stavite mlijeko i šećer. Neka vam vatra bude jača dok mlijeko ne zakuha. Smanjite vatru na laganu pa dodajte preostale sastojke (maslac iskidan na kockice, sodu bikarbonu i sjemenke vanilije).
  2. Povremeno miješajte kako vam mlijeko ne bi zagorjelo na dnu lonca.
  3. Kada se karamel počne zgušnjavati (nakon otprilike 1 sat) tada miješajte učestalije. Kada ste zadovoljni gustoćom karamela, nakon otprilike 1,5 sat, dulce de leche maknite s vatre i spremite u steriliziranu staklenku.
PODLOGA
  1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Kalup za tortu promjera 24 centimetra namastite, dno mu obložite papirom.
  2. Sameljite kekse (možete koristit sjeckalicu za hranu) pa ih prebacite u posudu. Dodajte im cimet i rastopljeni maslac. Dobro promiješajte kako bi se sve povezalo.
  3. Smjesu potom prebacite u kalup. Rasporedite je po dnu i utisnite rukom.
  4. Kalup stavite u pećnicu na 10 minuta. Nakon što ste ispekli podlogu, pećnicu smanjite na 150 stupnjeva.

 

KREMA
  1. U posudu od miksera stavite sirni namaz i šećer. Mikserom ih izradite dok ne dobijete kompaktnu kremu. Dodajte im gustin (škrobno brašno).
  2. U zasebnoj posudi pjenjačom izmješajte jaja, žumanjak, aromu vanilije i sok limuna. Smjesu s jajima dodajte sirnom namazu. Miksajte laganom brzinom dok vam sve ne postane kompaktno.
  3. Na kraju dodajte mileram i kratko izmiksajte laganom brzinom.
  4. Nadjev prelijte preko podloge od keksa. Kalup primite rukama pa ga lagano lupnite o radnu podlogu nekoliko puta. Ovo radimo kako bi izašao višak zraka i kako bi krema “sjela” ravnomjerno.
DULCE DE LECHE PRELJEV
  1. Dulce de leche žlicom lijevajte po površini cheesecake-a tako da radite kružne pokrete kako bi površina bila prošarana.
  2. Kada ste iskoristili sav karamel (po želji odredite količinu), uzmite čačkalicu te njome “šarajte” po površini prolazeći preko karamela. Ovako ćete dobiti mramorni izgled površine, ai karamel će dijelom ući u kremu.

 

PEČENJE U VODENOJ KUPELJI
  1.  Ugrijte vodu koju ćete uliti u padelu (neka bude vrela). Voda vam treba prekriti padelu do pola.
  2. Pripremite padelu (dublju). Stavite u nju kalup sa cheesecake-om. Padelu s kalupom stavite u pećnicu pa potom oprezno ulijte vrelu vodu do pola padele.
  3. Cheescake pecite na 150 stupnjeva oko 40 minuta.
  4. Nakon 40 minuta pečenja ugasite pećnicu. Cheesecake ostavite jos sat vremena u ugašenoj pećnici sa malo otškrinutim vratima (ja postavim drvenu žlicu kako se vrata od pećnice ne bi zatvorila).
  5. Dulce de leche cheesecake ohladite na sobnoj temperaturi pa ga prebacite u hladnjak preko noći (nemojte ga prekrivati). Neka vam se dobro ohladi prije korištenja.
  6. Poslužite ohlađeni dulce de leche cheesecake.

 

Dobar tek!