Kada je u pitanju cheescake, ovo je definitivno moj najdraži. Savršeno je kremast, jednostavno vas osvoji na prvi zalogaj.

 

 

Cheesecake je jedan od najomiljenijih kolača na svijetu, a New York grad u kojem ćete naići na najbolji cheese na svijetu. Ako se pitate u čemu je razlika između klasičnog cheesecake-a i onog rađenog po New York stilu, razlika je u siru.

 

 

Osnova New York style cheescake-a je sirni namaz. Jedan od meni najboljih za ovaj cheese je Phladelphia, ali vi možete koristiti koji želite. Bitno je da koristite namaz, ne zrnati sir i sl. Onda količina. Ovaj cheesecake sadrži duplo više sirnog namaza od one klasične verzije. Zbog toga je tako divno kremast i bogat okusom.

 

 

Osim srnog namaza, u kremi se još nalazi šećer, jaja, arome i mileram. I to je to! Od aroma mi je najraže kombinirati malo vanilije i sok svježeg limuna. Ništa više. Mileram možete zamijeniti kiselim vrhnjem, iako bi vam savjetovala da koristite mileram.

 

 

 

Razlika milerama i kiselog vrhnja je u postotku mliječne masti. Kiselo vrhnje ima oko 12 % m.m., a mileram čak 30% m.m. što ga čini bogatijim, a kremu punijom i kremoznijom. Također, cheesecake se peče u vodenoj kupelji u pećnici.

 

 

Podloga za cheescake se radi od keksa. New York style je poznat i po svojoj podlozi od graham krekera. Ja ih sama radim. Obožavam ih kao keksiće i uvijek ih imam pripremljene u svojoj vitrni u jednoj od staklenih posuda za kekse. Ako vas zanima recept kliknite ovdje.

 

 

Vi, naravno, ne morate raditi kekse kako biste napravili podlogu za cheese. Možete koristiti neke od kupovnih. Preporučila bih vam integralne Digestive kekse.

 

 

Također, podlogu možete postaviti na samo dno kalupa. Ne trebate obrubiti kalup s njom kao što sam ja napravila. Ovo ovisi o vašim željama. Cheescake će biti jednako ukusan. Ako neće raditi obrub od podloge tada smanjite količinu keksa na 250 g, a maslaca na 104 grama.

 

 

Prije nego krenemo na recept samo da vam napomenem. Svi sastojci za kremu trebaju biti sobne temperature. Posebice obratite pažnju na sirni namaz i na jaja.

 

NEW YORK STYLE CHEESCAKE

SASTOJCI

PODLOGA

  • 300 g domaćih graham krekera ili keksa po izboru (preporuka su Digestive)
  • 125 g maslaca
  • 1/2 žličice cimeta

KREMA

  • 900 g sirnog namaza (ja koristim Philadelphiju), sobne temeprature
  • 300 g šećera
  • 4 cijela jaja L veličine, sobne temperature
  • 1 žumanjak jaja L veličine, sobne temeprature
  • 50 g gustina (škrobno brašno)
  • 2 žlice svježe cjeđenog limunovog soka
  • 2 žličice arome vanilije
  • 240 ml milerama ili kiselog vrhnja sobne temperature (ja koristim mileram)

PRIPREMA

PODLOGA

  1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za tortu promjera 24 centimetra. Dno mu obložite papirom za pečenje, a rubove namastite.
  2. Kekse sameljite. Ja to radm u sjeckalici. Potom ih prebacite u posudu. Mljevenim keksima dodajte cimet pa sve promiješajte.
  3. Maslac rastopite. Dodajte ga keksima. Dobro promiješajte kako bi se sve povezalo. Smjesu potom prebacite u kalup.
  4. Ravnomjerno je rasporedite po dnu i oko ruba kalupa. Sami procjenite koliko centimetara će biti visoka podloga uz rubove. Meni je oko 3- 4 centimetra. Podlogu utisnite rukom.
  5. Kalup stavite u pećnicu na 10 minuta. nakon što ste ispekli podlogu, pećnicu smanjite na 150 stupnjeva.

KREMA

  1. Sir i šećer izradite mikserom. Dodajte im gustin. U zasebnoj posudi pjenjačom izmješajte jaja, žumanjak, aromu vanilije i sok.
  2. Smjesu s jajima dodajte siru. Miksajte na laganoj brzini sve dok se sve ne sjedini.
  3. Na kraju dodajte mileram. Smjesu kratko izradite mikserom.
  4. Prelijte je preko podloge od keksa. Sada kalup malo podignite pa ga lagano lupnite o radnu podlogu nekoliko puta. Ovo radimo kako bi izašao višak zraka i kako bi krema “sjela” ravnomjerno.
  5. Cheesecake se peče u vodenoj kupelji. Kako bi to postigli, uz kalup će vam trebati i padala (dovoljno velika da kalup stane u nju). Ugrijte vodu koju ćete uliti u padelu. Voda vam treba prekriti padelu do pola.
  6. Pripremite padelu (dublju). Stavite u nju kalup. Padelu s kalupom stavite u pećnicu pa potom oprezno ulijte vodu do pola padele.
  7. Cheescake pecite na 150 stupnjeva oko 40 minuta.
  8. Cheesecake ostavite jos sat vremena u ugasenoj pećnici sa otškrinutim vratima.
  9.  Potom ga ohladite na sobnoj temperaturi pa ga prebacite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći. Nemojte ga pokrivati.
  10. Ohladenog izvadite iz kalupa i postavite na pladanj za posluživanje.

 

Dobar tek!