Cheesecake ne treba puno predstavljati. On je jedan od najomiljenijih kolača na svijetu. I iako ima bezbroj varijanti, uvijek je lako prepoznatljiv.
Podloga od keksa mu dajte tu hrskavu teksturu dok je krema prepuna okusa i nježne, mekane teksture. Kod izrade cheesecakea uvijek koristite sirne namaze kako bi postigli kremoznost.
Preljev može i ne mora ići. Ja sam cheese posula kakaaom u prahu, no vi ga možete preliti i s ganacheom (100 g čokolade za kuhanje i 100 ml vrhnja za šlag).
Kako mi je i dalje New York stile najdraži cheese svih vremena, ovaj čokoladni ima notu te inspiracije. Čokolada i omiljeni cheese u kombinaciji, to je to!
Pecite ga u vodenoj kupelji kako bi vam krema postigla lijepu teksturu, zaista nije teško a rezultat će biti puno bolji.
ČOKOLADNI CHEESECAKE
SASTOJCI
PODLOGA
- 250 g čokoladnih keksa (ja sam koristila škotske kekse), možete mljeveni Oreo ili po želji
- 90- 115 g maslaca
KREMA
- 500 g sirnog namaza po izboru (ja sam koristila ABC)
- 150 g šećera
- 1 žličica arome vanilije
- 2 jaja L veličine
- 180 g čokolade za kuhanje
- 60 g milerama (ili kiselo vrhnje)
- 60 ml vrhnja za šlag
DODATNO
- kakao u prahu za posipanje
PRIPREMA
PODLOGA
- Pećnicu ugrijte na 160 stupnjeva. Pripremite okrugli kalup promjera 22 cm. Dno obložite papirom za pečenje i rubove namastite uljem u spreju ili omekšalim maslacem.
- Kekse sameljite u sjeckalici, a maslac rastopite. Rastopljeni maslac pomiješajte s keksima te smjesu prebacite u kalup i utisnite.
- Podlogu stavite u pećnicu na 10 minuta. Za to vrijeme pripremite kremu.
KREMA
- Neka vam sirni namaz i jaja budu sobne temperature. Čokoladu otopite na pari i stavite po strani.
- Sirni namaz i šećer izradite mikserom. Dodajte aromu vanilije i jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja.
- Sada dodajte rastopljenu čokoladu za kuhanju, mileram i tekuće vrhnje za šlag. Sve izradite mikserom.
- Kremu prelijte preko podloge.
- Cheesecake se peče u vodenoj kupelji. Kako bi to postigli, uz kalup će vam trebati i pleh (dovoljno velik da kalup stane u njega). Ugrijte vodu koju ćete uliti u pleh (neka bude vrela). Voda vam treba prekriti pleh do pola.
- U prazni pleh stavite kalup. Pleh s kalupom stavite u pećnicu pa potom oprezno ulijte vrelu vodu do pola pleha.
- Cheesecake pecite 30 minuta. Ostavite ga još 30 minuta u ugašenoj pećnici kojoj ste odškrinuli vrata.
- Chessecake ohladite prije posluživanja i pospite kakaom u prahu.
Dobar tek!
izgleda odlično, samo jedno pitanje – od vrhnja za šlag se napravi šlag te se na kraju pomiješa s ostatkom sastojaka za kremu? 🙂
nije navedeno u opisu recepta pa provjeravam 🙂
Pozdrav, ne. Ulijete ga tekućeg.
Pozdrav, samo da provjerim, da li ganache prelijem kad se cheesecake ohladi?
Mislite na kakao u prahu? Tako je, kada se kolač ohladi.
Lp,
Nina
Pozdrav, ako koristim veci kalup (npr.24 ili 26), koliko da povecam kolicine?
Hvala!
Pozdrav,
Stavljam vam link za stranicu preko koje ja izračunavam. https://keikos-cake.com/panconversion.html
Ako količinu za kalup od 20 cm preračunavate u onaj za 24 cm tada je koeficijent 1,44. Znači da sve artikle trebate pomnožiti s tim brojem.
Lp,
Nina