Feta dobre čokoladne torte se teško čime može nadmašiti. Zar ne? Jer čokolada je odabir s kojim nikada ne možete pogriješiti, a torta koja je cijela napravljena od čokolade je definitivni must have među slasticama.
Čokoladna ganache torta mi je savršen odabir za obilježiti neke lijepe trenutke, proslaviti rođendane ili za druženje s prijateljima.
Bogata čokoladna krema, prozračan biskvit i predivan čokoladni ganache kojim je obložena ovu su tortu učinili omiljenom.
Osim divne čokoladne note, ova torta je obogaćena kavom u biskvitu koji tako lijepo produbi okuse. I ta divna smeđa boja koja dominira cijelom tortom je idealna za ukrašavanje.
Tortu možete ukrasiti svježim cvjetovima, čokoladnom kremom, puslicama od meringue ili čime god želite. Pustite mašti na volju i prilagodite izgled vašim željama.
Ja sam se vodila kontrastom boja i buketom cvijeća na stolu. Stoga sam napravila tortu koja nalikuje kutiji s cvijećem.
Kod odabira čokolade koristite onu s većim udjelom kakaa. Kvalitetna čokolada ima presudnu ulogu u okusu torte.
Kod izrade ganachea za oblaganje torte koristite omjer 2:1 u odnosu čokolada: vrhnje za šlag.
ČOKOLADNA GANACHE TORTA
SASTOJCI
BISKVIT
- 300 g glatkog brašna
- 375 g šećera
- 75 g kakaa
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- prstohvat soli
- 150 g ulja
- 3 jaja L veličine
- 285 g mlijeka
- 285 g kipuće vode
- 7 g instant kave ili jedan espresso
KREMA
- 200 g čokolade za kuhanje
- 200 g vrhnja za šlag
- 25 g maslaca
- 45 g šećera
- 80 g milerama ili kiselog vrhnja
ČOKOLADNI GANACHE
- 400 g čokolade za kuhanje
- 200 g vrhnja za šlag
PRIPREMA
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite tri kalupa za tortu promjera 20 cm. Svakom kalupu dno obložite papirom za pečenje, a rubove namastite.
- U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Promiješajte.
- Dodajte ulje i mlijeko pa mikserom izradite smjesu. Sada dodajte razmućena jaja i sve povežite miksajući na srednjoj brzinu minutu do dvije.
- Dodajte kipuću vodu kojoj ste nadodali instant kavu ili espresso. Mikserom na najlaganijoj brzini kratko povežite smjesu.
- Smjesu ravnomjerno rasporedite u pripremljene kalupe.
- Biskvit pecite 25-30 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
- Biskvit ostavite u kalupu 10-ak minuta pa ga prebacite na rešetku za hlađenje dok se potpuno ne ohladi. Ohlađeni biskvit poravnajte po potrebi tako bi vam torta bila pravilnog oblika.
ČOKOLADNA KREMA
- Čokoladu za kuhanje iskidajte na što manje komadiće i prebacite je u posudu otpornu na toplinu. Stavite je po strani.
- U manjem loncu pomiješajte vrhnje za šlag, maslac i šećera. Lonac stavite na srednje jaku vatru i miješajte dok se maslac i šećer ne otope, a smjesa postane kompaktna.
- Komadićima čokolade dodajte smjesu s vrhnjem. Ostavite dvije minute pa špatulom miješajte sve dok vam se smjesa ne spoji i ne dobijete glatku kremu.
- Sada umiješajte mileram ili kiselo vrhnje koristeći pjenjaču. Pustite da se krema malo ohladi i stisne. Ohlađenu kremu možete odmah koristiti.
- Ako vam je krema i dalje rijetka stavite je u hladnjak dok se ne stisne. Ako vam je previše stisnuta samo je mikserom dobro izradite.
ČOKOLADNI GANACHE ZA OBLAGANJE TORTE
- Čokoladu za kuhanje iskidajte na što manje komadiće i prebacite je u posudu otpornu na toplinu. Stavite je po strani.
- Vrhnje za kuhanje ugrijte do vrenja pa ga dodajte komadićima čokolade.
- Ostavite dvije minute pa špatulom miješajte sve dok vam se smjesa ne spoji i ne dobijete glatku kremu.
- Ganache ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi i malo stisne kako bi ga mogli koristiti za oblaganje.
SLAGANJE
- Na pladanj za torte postavite biskvit. Odvojite pola količine kreme i stavite je na biskvit.
- Sada dodajte drugi biskvit i ponovite isto s preostalom kremom.
- Postavite i treći biskvit pa cijelu tortu obložite čokoladnim ganacheom.
- Tortu stavite u hladnjak preko noći.
- Tortu prije posluživanja ukrasite po želji. Ja sam koristila svježe cvijeće iz ekološkog uzgoja.
Dobar tek!
Pozdrav! Oduševljena sam s Vašim receptima i s nestrpljenjem pratim sve Vaše objave! Zanima me kako ste dobili ovako taman biskvit? Je li razlog neki kvalitetan kakao ili? 🙂
Draga Lidija, hvala ti na lijepim rijecima. Biskvit je taman zbog kolicine kakaa i tekućine koja ide u njega (vrela voda). Možeš koristiti bilo koji nezaslađeni kakao.
Lp,Nina
Lijepi pozdrav, Recept je odličan, jednostavan, međutim biskvit mi je ispao nekako gumast, vrlo nabijen, neznam dali treba takav biti. Boja i okus je odličan, krema fenomenalna, ali to mi je upitno. Radila sam po receptu, ali duplu mjeru za veći kalup..
Draga Marija,
Ako ste vrelu vodu malo duže miksali, a ne samo povezali tada je moguće da je biskvit ispao više gumenast i da vam se razvio gluten iz brašna. Kod ovakvih biskvita je to moguće, zato se voda dodaje na kraju i samo umiješa.
Lp,
Nina
Poštovana, može li se preskočiti kava u ovom receptu jer mi sve ostalo zvuči odlično za dječiji rođendan? Puno hvala na odgovoru, Erika
Draga Erika,
Slobodno izpstavite kavu.
Poštovana!
Koliko dugo pečem biskvit ako ga pečem u jednom kalupu (18 cm) pa ga kasnije sama režem?
Hvala unaprijed!
Lp,
Nina
Ovo je previše smjese za jedan samo kalup od 18 cm. A kako je bisvkit rađen s vrelom vodom treba ga odmah peći da ne postane gumast. Možete peću u kalupu od 28 cm pa ga prerezati. Dužina pečenja bi bila za nekoliko minuta veća, najbolje da provjerite čačkalicom pri kraju.
Pozdrav, može li se u ovaj biskvit staviti čololadna mousse krema?https://bakeme.com.hr/cokoladna-mousse-torta/
Blog vam je odličan!
Sve što sam probala je stavrno izvrsno, hvala!
Hvalaaa! 😉
Pozdrav, može li se ovaj biskvit koristiti za tortu s muss kremom? Ili se muss ne može stavljati između biskvita?
Recepti su vam savršeni! Puno hvala.
LP
Draga Ana,
Mousse je bolje raditi s genovese biskvitom (pjenast i lagan) te se u praksi ne slaže među slojeve biskvita. Možete ako ide dovoljno želatine i ako se hladi u obruču, ali savjetujem laganije biskvite od ovoga (i tanje rezane).