Feta dobre čokoladne torte se teško čime može nadmašiti. Zar ne? Jer čokolada je odabir s kojim nikada ne možete pogriješiti, a torta koja je cijela napravljena od čokolade je definitivni must have među slasticama. 

 

 

Čokoladna ganache torta mi je savršen odabir za obilježiti neke lijepe trenutke, proslaviti rođendane ili za druženje s prijateljima.

 

Bogata čokoladna krema, prozračan biskvit i predivan čokoladni ganache kojim je obložena ovu su tortu učinili omiljenom.

 

Osim divne čokoladne note, ova torta je obogaćena kavom u biskvitu koji tako lijepo produbi okuse. I ta divna smeđa boja koja dominira cijelom tortom je idealna za ukrašavanje.

 

Tortu možete ukrasiti svježim cvjetovima, čokoladnom kremom, puslicama od meringue ili čime god želite. Pustite mašti na volju i prilagodite izgled vašim željama.

 

Ja sam se vodila kontrastom boja i buketom cvijeća na stolu. Stoga sam napravila tortu koja nalikuje kutiji s cvijećem.

 

Kod odabira čokolade koristite onu s većim udjelom kakaa. Kvalitetna čokolada ima presudnu ulogu u okusu torte.

 

Kod izrade ganachea za oblaganje torte koristite omjer 2:1 u odnosu čokolada: vrhnje za šlag.

 

ČOKOLADNA GANACHE TORTA

SASTOJCI

BISKVIT

  • 300 g glatkog brašna
  • 375 g šećera
  • 75 g kakaa
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 150 g ulja
  • 3 jaja L veličine
  • 285 g mlijeka
  • 285 g kipuće vode
  • 7 g instant kave ili jedan espresso

KREMA

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 200 g vrhnja za šlag
  • 25 g maslaca
  • 45 g šećera
  • 80 g milerama ili kiselog vrhnja

ČOKOLADNI GANACHE

  • 400 g čokolade za kuhanje
  • 200 g vrhnja za šlag
PRIPREMA
  1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite tri kalupa za tortu promjera 20 cm. Svakom kalupu dno obložite papirom za pečenje, a rubove namastite.
  2. U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Promiješajte.
  3. Dodajte ulje i mlijeko pa mikserom izradite smjesu. Sada dodajte razmućena jaja i sve povežite miksajući na srednjoj brzinu minutu do dvije.
  4. Dodajte kipuću vodu kojoj ste nadodali instant kavu ili espresso. Mikserom na najlaganijoj brzini kratko povežite smjesu.
  5. Smjesu ravnomjerno rasporedite u pripremljene kalupe.
  6. Biskvit pecite 25-30 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  7. Biskvit ostavite u kalupu 10-ak minuta pa ga prebacite na rešetku za hlađenje dok se potpuno ne ohladi. Ohlađeni biskvit poravnajte po potrebi tako bi vam torta bila pravilnog oblika.

ČOKOLADNA KREMA

  1. Čokoladu za kuhanje iskidajte na što manje komadiće i prebacite je u posudu otpornu na toplinu. Stavite je po strani.
  2. U manjem loncu pomiješajte vrhnje za šlag, maslac i šećera. Lonac stavite na srednje jaku vatru i miješajte dok se maslac i šećer ne otope, a smjesa postane kompaktna.
  3. Komadićima čokolade dodajte smjesu s vrhnjem. Ostavite dvije minute pa špatulom miješajte sve dok vam se smjesa ne spoji i ne dobijete glatku kremu.
  4. Sada umiješajte mileram ili kiselo vrhnje koristeći pjenjaču. Pustite da se krema malo ohladi i stisne. Ohlađenu kremu možete odmah koristiti.
  5. Ako vam je krema i dalje rijetka stavite je u hladnjak dok se ne stisne. Ako vam je previše stisnuta samo je mikserom dobro izradite.

ČOKOLADNI GANACHE ZA OBLAGANJE TORTE

  1. Čokoladu za kuhanje iskidajte na što manje komadiće i prebacite je u posudu otpornu na toplinu. Stavite je po strani.
  2. Vrhnje za kuhanje ugrijte do vrenja pa ga dodajte komadićima čokolade.
  3. Ostavite dvije minute pa špatulom miješajte sve dok vam se smjesa ne spoji i ne dobijete glatku kremu.
  4. Ganache ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi i malo stisne kako bi ga mogli koristiti za oblaganje.

SLAGANJE

  1. Na pladanj za torte postavite biskvit. Odvojite pola količine kreme i stavite je na biskvit.
  2. Sada dodajte drugi biskvit i ponovite isto s preostalom kremom.
  3. Postavite i treći biskvit pa cijelu tortu obložite čokoladnim ganacheom.
  4. Tortu stavite u hladnjak preko noći.
  5. Tortu prije posluživanja ukrasite po želji. Ja sam koristila svježe cvijeće iz ekološkog uzgoja.

 

Dobar tek!