Battenberg kolač je jedan od engleskih klasika koji svojim izgledom podsjeća na šahovnicu. Kolač je rađen od mekanog i spužvastog biskvita u dvije boje. Radi se o istom biskvitu kojem je polovica obogačena ili jestivom bojom ili kakaom, kavomi sl.
Battenberg se tradicionalno sastoji od rozog i žutog biskvita povezanih džemom te prekrivenih marcipanom. Ja sam ga radila u također poznatoj verziji s biskvitom od kakaa i vanilije. Biskvite nisam mazala džemom već buttercream-om.
Marcipan je neizostavan sastojak svakog Battenberg kolača, možete koristiti kupovni ili napraviti svoj (kliknite ovdje).
BATTENBERG KOLAČ
SASTOJCI
BISKVIT
- 150 g glatkog brašna
- 30 g bademovog brašna
- 25 g kakaa
- 150 g šećera
- 3 jaja L veličine
- 150 g maslaca sobne temperature
- 1 žličica praška za pecivo
- 3 -4 žlice mlijeka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 espresso ili 2 žličice granula kave
KREMA (BUTTERCREAM)
- 80 g maslaca sobne temperature
- 160 g šećera u prahu
- 1-2 žlice mlijeka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
DODATNO
- 200-250 g bijelog marcipana ili domaćeg marcipana
- maslac sobne temperature za premazivanje kalupa (20 g)
- šećer u prahu, oko 20 g za lakše valjanje marcipana
PRIPREMA
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za pečenje dimenzija 20 x 20 cm. Kalup dobro namastite maslacem te pomoću folije napravite umetak koji će razdijeliti kalup na dva jednaka dijela.
- U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite glatko i bademovo brašno, šećer te prašak za pecivo. Dodajte jaja i maslac pa mikserom povežite sve sastojke u kompaktnu smjesu. Nemojte previše miksati, samo povežite.
- Sada dodajte jednu do dvije žlice mlijeka i ekstrakt vanilije i kratko povežite sve sastojke.
- Odvojite pola smjese (oko 240 g) te je postavite u jednu stranu kalupa.
- Preostaloj smjesi dodajte kakao, espresso ili granule kave. Ako koristite espresso nemojte dodavati više mlijeka, ako koristite granule tada ih pomiješajte s dvije žlice mlijeka kako bi se rastopile te dodajte smjesi.
- Mikserom sve kratko izradite te smjesu s kakaom stavite u praznu stranu kalupa.
- Poravnajte oba biskvita te ih pecite 20-ak minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
- Gotove biskvite ostavite u kalupu 10-15 minuta, potom ih izvadite na rešetku za hlađenje dok se potpuno ne ohlade.
KREMA
- U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite maslac pa ga pomoću lopatice na električnom mikseru ili spiralnim nastavcima na klasičnom mikseru izradite da bude kremast. Dodajte šećer u prahu i mlijeko pa sve izradite mikserom. Ako imate poklopac za posudu od električnog miksera tada je postavite kako vam šećer ne bi prašio, ovo možete napraviti i pomoću čiste kuhinjske krpe.
- Na kraju dodajte ekstrakt vanilije. Ako vam je krema gušća od željene možete dodati još 1 žlicu mlijeka.
SLAGANJE
- Pomoću noža biskvitima otkidajte rubove kako bi dobili pravokutnike jednake visine i širine. Svaki biskvit prepolovite uzdužno. Sada imate dva bijela i dva smeđa biskvita.
- Spojite dva biskvita (bijeli i smeđi) tako da na jedan biskvit bočno postavite malo kreme (tamo gdje će se biskviti spojiti) potom na bočni dio s kremom prislonite biskvit druge boje.
- Sada premažite gornji dio oba biskvita. Na bijeli biskvit postavite smeđi (kako bi postigli izgled šahovnice), premažite kremom bočnu stranu te priljubite smeđi biskvit. Sada ste dobili 4 spojena biskvita s uzorkom šahovnice.
- Biskvite premažite tankim slojem kreme (bočne i gornju stranicu).
- Radnu podlogu pospite šećerom u prahu pa razvaljajte marcipan.
- Marcipan prebacite preko premazanog kolača te rukama poravnajte marcipan kako bi bio što ravniji.
- Sada oprezno okrenite kolač, s preostalom kremom premažite dno te prekrijte marcipanom. Višak marcipana iskidajte nožem (neka vam se dijelovi slobodno preklope).
- Prednji i stražnji dio iskidajte kako bi dobili ravni i uredni izgled kolača.
Dobar tek!