Sigurno ste se susreli s mnogim receptima u kojim se koristi marcipan. Od njega se rade preslatke životinjice koje možete naći u većini slastičarni. Sjećam se da me mama uvijek vodila u splitsku slastičarnu Kirigin na neku preslatku figuricu od marcipana. I ona je išla u nju kao malena, a ja danas odvedem svoju djecu kad god posjetimo Split.

 

 

Jedan od predivnih recepata koji planiram uskoro raditi je i stollen ili Božićni kruh. Također, od marcipana možete raditi i truffle te ih umočiti u čokoladu, razne blagdanske keksiće i kolače.

 

 

Ako niste znali, domaći marcipan je iznimno jednostavan za napraviti. Sve što vam treba su bademi, šećer u prahu i malo arome badema po želji.

 

 

Domaći marcipan je gotov za svega 10-ak minuta i može vam trajati mjesecima. Kada ga jednom napravite više nikada nećete koristiti kupovni. Osim što je cjenovno mnogo povoljniji, ukusniji je i bolji. Ovaj recept će vam biti pravo malo otkriće.

 

 

 

 

DOMAĆI MARCIPAN

SASTOJCI
ZA 400 G MARCIPANA
  • 250 g badema
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 žličica arome badema, može i bez
  • malo vode po potrebi (oko dvije žlice)

 

PRIPREMA
  1. Blanširajte bademe tako što ćete ih potopiti u vreloj vodi. Nakon dvije minute procijedite vodu te bademima odstranite koru. Ovaj korak ćete najlakše napraviti tako da badem stavite među prste te prstima skinite koru. Trebala bi se lako skinuti.
  2. Oljuštene bademe stavite u kuhinjsku sjeckalicu sa šećerom u prahu i aromom badema. Aromu badema po želji možete zamijeniti aromom vanilije ili je potpuno izostaviti. Ja koristim aromu badema, tako mi marcipan ima dublji i ljepši okus.
  3. Sjeckalicom usitnite bademe dok ne dobijete kompaktnu i povezanu smjesu. Neka vam bademi budu potpuno usitnjeni. Ako vam smjesa djeluje nepovezano, mrvičasto i suho, dodajte joj malo vode (žlicu do maksimalno dvije). Savjetujem da prvo dodate malo vode te nastavite miksati, po potrebi možete još malo nadodati.
  4.  Dobivenu smjesu prebacite na papir za pečenje, oblikujte u oblik valjak te zamotajte.
  5. Marcipan spremite u hladnjak da se stisne i koristite po potrebi.

 

Dobar tek!