Ovaj britanski klasik će vas osvojiti svojom jednostavnošću i kombinacijom okusa. Banoffee pita je jednostavna, a opet tako bogata okusom.

 

Podloga od digestive keksa, dulce de leche mliječni karamel, banane i šlag ovu pitu čine prepoznatljivom diljem svijeta.

 

Dulce de leche ili mliječni karamel možete napraviti sami na dva načina ili ga kupiti. Ja ga radim koristeći limenku kondenziranog mlijeka (klikni ovdje) , no možete ga izraditi od nekoliko sastojaka koristeći klasično mlijeko, maslac i šećer (klikni ovdje). Ovako pripremljen karamel je divno bogat, prepun okusa i arome.

 

Banane se lijepo nadopunjuju na kombinaciju digestive keksa i karamela. Uz šlag na kraju, ova pita je pravo osvježenje.

 

 

 

BANOFFEE PITA

SASTOJCI
  • 250 g digestive keksa
  • 120 g maslaca, otopljen
  • 1 žlica meda
  • 400 g kondenziranog mlijeka u limenci
  • 2 banane
  • 300 ml vehnja za šlag
  • komadići čokolade za ukrašavanje, po želji
PRIPREMA
  1. Prvo pripremite dulce de leche (mliječni karamel) tako da limenku kondenziranog mlijeka stavite u kipuću vodu i ostavite da kuha na laganoj vatri sat , sat i 30 minuta. Pazite pritom da vam je limenka uvijek uronjena u vodu. Ako pak želite raditi dulce de leche s klasičnim mlijekom, kliknite ovdje za cijeli recept.
  2. U međuvremenu pripremite podlogu. U sjeckalici usitnite kekse i prebacite ih u posudu. Pripremite okrugli kalup za pite promjera 22-24 cm, namastite ga s malo maslaca pa ga ostavite po strani.
  3. Na vatri rastopite maslac pa ga dodajte usitnjenim keksima. Dodajte i med. Sve dobro sjedinite pa podlogu prebacite u kalup. Ravnomjerno utisnite kekse po cijelom kalupu pazeći da ste ih utisnuli i uz rub.
  4. Kalup s podlogom ohladite u hladnjaku na 10-ak minuta.
  5. Sada na podlogu postavite dulce de leche. Banane iskidajte na fete i posložite u krug preko dulce de leche-a.
  6. Vrhnje za šlag stucite u šlag pa s njim premažite pitu. Po želji, šlag pospite s komadićima čokolade ili čokoladnim mrvicama.

Dobar tek!