Dulce de leche ili slatki namaz od mlijeka i šećera jedan je od najpoznatijih južnoameričkih slatkih namaza. Sam naziv dulce de leche (čitaj dulse de leče) na španjolskom znači slatko od mlijeka.

 

Za njegovu pripremu možete koristiti kondezirano mlijeko i od njega napraviti svoj karamel ili krenuti od početka sa svim sastojcima. Napisati cu vam oba postupka.

 

Mliječni karamel mi je divan kao preljev za sladolede, palačinke, torte, kao punjenje za keksiće i sl. Savršeno se uklapa sa čokoladnim biskvitima, ali i s kremastim cheesecake-om. Ako ste ljubitelj karamela ovaj recept ćete obožavati.

 

Za dulce de leche će vam trebati mlijeko, koristite punomasno (s 3,6 % m.m.) i šećer (bijeli kristal). Ja koristim i maslac kako bi mi karamel imao puniji i kremastiji okus te sodu bikarbonu (ona utječe na samu boju karamela, s njom vam karamel ima divnu smeđu nijansu). I na kraju, prekrasna vanilija. Ja koristim mahunu vanilije, vi možete korstiti mahunu ili aromu.

DULCE DE LECHE
SASTOJCI
 • 1 l mlijeka (3,6 % m.m.)
 • 300 g šećera
 • 100 g maslaca
 • 1 žličica sode bikarbone
 • 1 mahuna vanilije ili 1 žličica arome vanilije

 

PRIPREMA
 1. U lonac s debljim dnom ulijte mlijeko i dodajte mu šećer. Neka vam vatra bude jača dok mlijeko ne zakuha. Smanjite vatru na laganu pa dodajte preostale sastojke (maslac iskidan na kockice, sodu bikarbonu i sjemenke vanilije).
 2. Povremeno miješajte kako vam mlijeko ne bi zagorjelo na dnu lonca.
 3. Kada se karamel počne zgušnjavati (nakon 1, 1-5 h) tada miješajte učestalije.
 4. Kada ste zadovoljni gustićom karamela, nakon 1,5 do 2 sata, tada ugasite vatru i vaš dulce de leche prebacite u sterilizirane posude (ja koristim staklenke). Ukupna količina dulce de leche karamela će vam biti duplo manja od početne količine mlijeka.
 5. Dulce de leche možete odmah koristiti. Ako ga želite spremiti, tada karamel prvo ohladite na sobnoj temperaturi pa ga prebacite u hladnjak.
 6. Dulce de leche potrošite unutar mjesec dana.

 

TIPS & TRICKS
 1.  DULCE DE LECHE OD KONDEZIRANOG MLIJEKA Ako ćete koristiti kondezirano mlijeko tada samo njega kuhajte dok ne dobijete karamel. Nisu vam potrebni drugi sastojci. Kondezirano mlijeko možete pronaći u staklenci i u limenci. Kondezirano mlijeko u limenci kuhajte tako da limenku stavite u kipuću vodu, smanjite vatru na laganu i kuhate 2 sata. Kondezirano mlijeko u staklenci ulijte u lonac te ga tako nastavite kuhati.
 2. Karamel će vam se u hladnjaku stisnuti pa ga nećete moći koristiti kao preljev. Da bi ga omekšali stavite ga u mikrovalnu ili posudicu uronite u vrelu vodu dok vam karamel ne omekša.

 

Dobar tek!