Alfajores keksići dolaze iz južne Amerike te se najčešće vežu za Argentinu. Alfajores su prhki keksići čije su polovice spojene s predivnim dulce de lechem, mliječnim karamelom.

 

Ovo su ujedno jedni od mojih najomiljenijih keksića svih vremena. Obožavam prhka tijesta i obožavam karamel, a Alfajores su oboje. Oni su ujedno i jedni od mojih comfort keksića koje svake godine radim za blagdane.

 

Tijesto od Alfajoresa je još prhkije i ljepše se topi u ustima u odnosu na ostala prhka tijesta. To je zbog gustina (škrobnog brašna). Omjer škrobnog brašna i glatkog varira u različitim receptima. Netko radi s omjerom 50:50, netko s 60:40 i sl. Također, ovo tijesto sadrži više žumanjaka od uobičajenog i jako se lijepo razvlači.

 

Dulce de leche ili mliječni karamel. Na blogu imate recept za homemade dulce le leche od mlijeka, klikni ovdjeNo ako možete, savjetujem vam da karamel radite od kondenziranog mlijeka iz limenke, klikni ovdje.

 

Sve što trebate je uroniti zatvorenu limenku u kipuću vodu te je kuhati na laganoj vatri oko dva sata.  Potom limenku izvadite iz vode, ostavite da se malo prohladi, otvorite i prebacite u staklenu posudu. Ovako pripremljen karamel spremite u hladnjak i koristite po potrebi. Ako vam je karamel duže stajao u hladnjaku te je teško maziv, malo ga omekšajte tako da ga staklenku uronite u toplu vodu ili u mikrovalnoj.

 

Alfajores keksići su idealn odabir za blagdanske kolačiće, sigurna sam da ćete uživati u svakom zalogaju.

ALFAJORES

SASTOJCI

  • 215 g maslaca sobne temperature
  • 150 g šećera
  • 3 žumanjka (L veličina)
  • 1 žličica arome vanilije
  • 150 g glatkog brašna
  • 250 g gustina, škrobno brašno
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli

DODATNO

  • 200 g dulce de leche-a
  • šećer u prahu za posipanje
  • kokosove mrvice po želji

 

 

PRIPREMA

  1. Maslac i šećer pjenasto izradite. Smjesa vam treba biti kremasta i povezana. Dodajte žumanjak po žumanjak miksajući između svakog dodavanja. Dodajte aromu vanilije.
  2. U zasebnoj posudi pomiješajte prosijano brašno, gustin, prašak za pecivo i sol.
  3. Brašno dodajte smjesi s maslacem. Izradite tijesto pa ga prebacite u prozirnu foliju i spremite u hladnjak na sat vremena.
  4. Upalite pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremite dva lima za pečenje, na svaki postavite papir za pečenje.
  5. Tijesto izvadite iz hladnjaka te ga na pobrašnjenoj podlozi ili na papiru za pečenje razvaljajte na debljinu od oko 3 mm.
  6. Okruglim rezačem za tijesto utisnite krugove te ih prebacite na pripremljen lim. Napravite maleni razmak između svakog keksića.
  7. Alfajorese pecite 9-11 minuta, pazite da vam ostanu svijetli. Keksiće oprezno prebacite na rešetku za hlađenje dok se ne ohlade.
  8. Na jednu polovicu keksića stavite žličicu dulce de leche karamela pa oprezno poklopite s drugom polovicom. Keksić pospite šećerom u prahu, a po želji rubove uvaljajte u kokosove mrvice.

 

Dobar tek!