Muffini su uvijek dobra ideja. Ovi mali kolači su idealni za sve prigode, ali i kad se zaželite nečeg slatkog.
Za biskvit sam koristila čokoladnu SPAR Muffins mješavinu za muffine koja je divno čokoladna i prepuna okusa, a kremu sam radila od mascarponea i mliječnog karamela. Ako ste u potrazi za gotovim Dulce de Leche (mliječnim karamelom), imate ga u @spar, SPAR PREMIUM Dulce de leche je meni daleko najbolji i uvijek imam jednu staklenku doma.
Za dekoraciju sam koristila kandirane trešnje i gingerbread keksiće, a sve sam posula kokosovim brašnom.
Kalup za muffine kao i iskrojivači za kekse su SIMPEX, imate ih u SPAR i INTERSPAR trgovinama, kao i mnoštvo drugih proizvoda za pripremu slastica (meni je jedan od dražih pleh za pečenje kojem možete namještati dužinu).
ZIMSKI MUFFINI S GOTOVOM SMJESOM I KREMOM OD MLIJEČNOG KARAMELA
SASTOJCI
- 1 paket (300 g) mješavine za kolače SPAR Schoko muffins
- 1 jaje
- 125 ml ulja
- 100 ml mlijeka
- 500 g S-BUDGET mascarponea
- 100 g Dulce de leche (mliječnog karamela)
- 150 g maslaca, sobne temperature
- 200 ml vrhnja za šlag
ZA GINGERBREAD KEKSE
- 150 g maslaca sobne temperature
- 150 g smeđeg šećera
- 1 jaje L veličine
- 115 g meda
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 400 g glatkog brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- 1,5 žličice začina za medenjake
DODATNO
- šećer
- 1 paket (100 g) SPAR kandiranih trešnji
- ružmarin (opran i posušen)
- kokosovo brašno za posipanje
PRIPREMA
- Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za muffine i postavite košarice koje se nalaze u pakiranju zajedno s mješavinom za muffine.
- Mješavinu stavite u posudu, dodajte joj jaje, ulje i mlijeko pa pjenjačom ili mikserom povežite smjesu.
- S pomoću žlice za sladoled ili obične žlice vadite smjesu tako da napunite 4/6 kalupića.
- Pecite 17-20 minuta, kad zabodete čačkalicu u sredinu muffina, treba vam biti suha.
- Muffine ohladite na rešetki za hlađenje.
- Za kremu sve sastojke stavite u posudu (neka vam vrhnje za šlag bude hladno) pa mikserom sve izradite. Miksajte nekoliko minuta, odnosno dok se krema ne zgusne.
- Kremu prebacite u slastičarsku vrećicu pa nanesite na muffine.
- Na vrh postavite gingerbread keksić.
- Kandirane trešnje uvaljajte u šećer pa ih postavite na muffine. Ukrasite s malo ružmarina.
- Na kraju muffine pospite kokosovim brašnom.
GINGERBREAD KEKSIĆI
- Maslac i šećer izradite mikserom. Dodajte med i jaje pa nastavite miksati dok se sve ne poveže u kompaktnu smjesu.
- Sada dodajte prosijano brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake pa mikserom s nastavkom za tijesto izradite glatko tijesto. Tijesto će biti mekano i pomalo ljepljivo.
- Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i spremite u hladnjak napola sata da se odmori i stisne.
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.
- Tijesto izvadite na pobrašnjenu radnu podlogu ili na papir za pečenje pa ga razvaljajte na debljinu od 3 milimetra.
- Utisnite iskrojivače za kekse pa oblike prebacite na pripremljen lim.
- Keksiće pecite 7 -11 minuta, odnosno dok vam rubovi ne krenu tamniti. Ohladite na rešetki za hlađenje prije dekoriranja.
TIPS&TRICKS
- Dulce de leche možete zamijeniti namazom od lješnjaka ili bijelom čokoladom.