Prhko tijesto i neodoljivi nadjev od borovnica čine ovu pitu pravom poslasticom. Još ako je i ukrasite, pretvorit će se u predivnu zimsku priču.

Snježne kugle su mi oduvijek bile simbol zime, obožavam ih i svake godine nabavim jednu novu. Cijelu godinu ih držim u stanu i jedan su mi od najljepših ukrasa. I baš zbog toga sam odlučila jednu snježnu kuglu staviti na pitu.

 

Kod izrade pite najvažnije je da vam tijesto bude lijepo prhko, a za to se uvijek pobrine moj Kenwood kMix samostojeći mikser i K-beater nastavak.

 

 

ZIMSKA PITA OD BOROVNICA

SASTOJCI

TIJESTO

  • 280 g glatkog brašna
  • 95 g šećera u prahu
  • 1 jaje L veličine
  • 150 g maslaca (hladan za ručno izrađivanje, sobne temperature za izradu mikserom)
  • prstohvat soli
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

NADJEV

  • 400 g borovnica, svježe ili zamrznute, ja sam koristila svježe
  • 125 g šećera, ili po želji
  • 2 žličice svježe cijeđenog soka od limuna
  • 1 žlica gustina

DODATNO

  • jaje za premazivanje, po želji
  • smeđi šećer za posip, po želji

 

PRIPREMA

TIJESTO

  1. U posudu od električnog miksera stavite maslac sobne temperature i šećer u prahu. Izradite ih nastavkom za kreme, ja sam koristila svoj K-beater. Sada dodajte jaje, sol i ekstrakt vanilije. Ponovo izradite smjesu dok se ne poveže. Na kraju dodajte brašno i sve povežite mikserom. Tijesto će biti ljepljivo.
  2. Tijesto omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na sat vremena.

 

NADJEV I PEČENJE

  1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za tart promjera 24 cm.
  2. Za nadjev u lonac s debljim dnom stavite borovnice i šećer, po potrebi možete dodati malo vode, ako koristite svježe borovnice, poput mene. Dovoljno je dodati oko 50 ml. Dodajte sok i gustin od limuna pa na srednje jakoj vatri kuhajte 5 – 10 minuta, odnosno dok vam se smjesa ne zgusne.
  3. Maknite s vatre i ostavite po strani da se malo prohladi.
  4. Ohlađeno tijesto podijelite na dva dijela. Prvi dio tijesta razvaljajte na dimenzije kalupa pa ga postavite na dno i utisnite oko rubova, neka vam dio tijesta malo prelazi rub. Tijesto na dnu izbockajte vilicom na nekoliko mjesta.
  5. Sada postavite ohlađeni nadjev po pripremljenom tijestu.
  6. Na papiru za pečenje razvaljajte drugi dio tijesta pa oštrim nožem izrežite oblik snježne kugle. Postavite ga na pitu. Kalupima za kekse utisnite oblike po želji te ukrasite cijelu pitu.
  7. Po želji pitu premažite razmućenim jajem i pospite smeđim šećerom.
  8. Pecite 30 – 35 minuta, odnosno dok vam pita ne poprimi lijepu rumenu boju.
  9. Poslužite uz kuglicu sladoleda od vanilije.