Volite li palačinke? Ma, tko ih ne voli. Palačinke su toliko dugo u našim domovima, da iskreno, ne znam tko ih nije barem jednom napravio.
Danas možete pronaći bezbroj različitih recepata, kombinacija i okusa. No, meni su ipak najdraže ove. Klasične, punjene sirom i zapečene u pećnici.
Jer, neki klasici poput ovoga su s razlogom toliko dugo na našim stolovima.
ZAPEČENE PALAČINKE
SASTOJCI
PALAČINKE
- 300 g glatkog brašna
- 600 ml mlijeka (ja koristim punomasno)
- 2 jaja L veličine
- 50 ml ulja
- prstohvat soli
NADJEV
- 250 g svježeg sira po izboru
- 1 jaje L veličine, odvojeno
- korica pola limuna
- 50 g šećera
- 25 g maslaca sobne temperature
DODATNO
- 180 g kiselog vrhnja
- malo maslaca sobne temperature
- šećer u prahu za posipanje, po želji
PRIPREMA
PALAČINKE
- Brašno stavite u posudu od električnog miksera. Dodajte mlijeko pa brzo i energično promiješajte.
- Dodajte razmućena jaja, sol i koricu limuna. Sve dobro izradite.
- Po potrebi smjesu procijedite (ako su vam se stvorile grudice).
- Na ugrijanoj tavi za palačinke ispecite palačinke. Neka vam se ohlade.
NADJEV
- Pomiješajte sir, žumanjak, koricu limuna, šećer i maslac.
- Stucite snijeg od bjelanjka i lagano ga umiješajte u smjesu.
SLAGANJE
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva, pripremite posudu za pečenje (moja je dimenzija 20 x 25 cm i palačinke su složena u dva reda).
- Dno posude premažite maslacem.
- Na svaku palačinku postavite malo smjese od sira, zarolajte je i složite u posudu za pečenje.
- Kada ste gotovi s prvim redom, premažite ga kiselim vrhnjem.
- Složite preostale palačinke na jednak način te ih premažite preostalim kiselim vrhnjem.
- Zapecite u pećnici 20-25 minuta, odnosno dok vam palačinke ne poprime lijepu rumenu boju.
- Gotove palačinke po želji pospite šećerom u prahu. Poslužite tople.
Dobar tek!