Wontons su kineski jastučići od tijesta punjeni nadjevom. U početku se nisu razlikovali od dumplingsa ali su su s vremenom postala dva različita jela.
Wotonsi imaju manje nadjeva te se tijesto drugačije mota. Najčešće se nadjevaju mesom, škampima ili sirnim namazom sa začinima, te se poslužuju u juhi ili sami kao snack ili predjelo.
Wotonsi se mogu kuhati na pari ili pržiti, a svaki kraj ima svoju verziju. Rade se od jaja, vode i brašna.
Ovako zamotani stvaraju oblik sličan zlatnom ingotu, kineskom drevnom novcu. Kinezi vjeruju da ovako pripremljeni wontoni prijateljima i obitelji daju obilje dobra zdravlja tijekom godina.
WONTONS, KINESKI SAVITCI PUNJENI SIROM
SASTOJCI
- 1 jaje L veličine
- 75 ml hladne vode
- 240 g glatkog brašna
- 3 g soli (pola žličice)
- 100 g ABC svježeg krem sira s vlascem
DODATNO
- škrobno brašno (gustin ili gusnell) za valjanje
- ulje za prženje
- voda za lijepljenje tijesta
PRIPREMA
- U posudu stavite prosijano brašno pa napravite udubinu u sredini. Dodajte sol, jaje i dio vode pa krenite izrađivati tijesto dodavajući postepeno preostalu vodu.
- Povežite sve sastojke rukama ili kuhinjskom žlicom pa tijesto prebacite na radnu podlogu. Rukama zamijesite glatko i svilenkasto tijesto, trebat će vam oko 8 minuta.
- Tijesto oblikujte u kuglu te pokrijte čistom kuhinjskom krpom. Ostavite ga 10-ak minuta na radnoj podlozi kako bi odmorilo.
- Tijesto podijelite na dva dijela. Škrobnim brašnom pobrašnite radnu podlogu.
- Prvu polovicu tijesta razvaljajte što tanje možete. Tijesto bi se trebalo lijepo valjati. Pobrašnite i površinu sa škrobnim brašnom, ovako vam se tijesto neće lijepiti.
- Izrežite komade veličine 10 x 10 cm. Na sredinu kvadrata stavite žličicu ABC sirnog namaza s vlascem. Prste navalažite te prođite rub tijesta. Sada tijesto presavinite u trokut.
- Primite dva kraja tijesta, pa ih spojite, neka vam prsti budu vlažni kako bi se tijesto spojilo na vrhovima.
- Isto ponovite i s drugom polovicom tijesta.
- Ugrijte ulje u loncu s debljim dnom. Neka vam bude dovoljno ulja u loncu kako wontonsi ne bi dodirivali dno lonca.
- Stavljajte ih onoliko koliko vam stane u lonac da se međusobno ne dodiruju.
- Pržite do dvije minute sa svake strane, odnosno dok vam lijepo ne porumene.
- Pržene wontonse izvadite na pripremljen kuhinjski ručnik kako bi se ocijedio višak masnoće.
- Wontonske poslužite tople uz umak po želji.
TIPS & TRICKS
- Idealna temperatura ulja za prženje je 175 °C. Ako nemate termometar, tada drvenu dršku od kuhinjske žlice uronite u ugrijano ulje. Trbaju vam se stvarati manji mjehurići koji se ravnomjerno šire od drvene žlice prema rubovima lonca. Ako su mjehurići veliki tada je ulje pregrijano, ako ih nema tada još niste postigli željenu temperaturu. Onaj tren kada postignete željenu temperaturu smanjite vatru na laganu i krenite s prženjem.