U hladnim zimskim danima vruća čokolada mi je omiljeni napitak. Topli, kremasti i mirisni užitak u šalici. Ne znam za vas, ali ja je naprosto obožavam!

 

 

Kada radite domaću verziju onda je možete prilagoditi vašim željama i okusima. Možete raditi uz dodatak začina po želji, poput cimeta, čilija, kardamoma, vanilije i sl.

 

 

Vruću čokoladu možete napraviti da bude gušća ili je ostaviti rijetkom. Za to je najbolje koristiti gustin. Pomoću jedne male žličice možete postići da vam čokolada bude znatno kompaktnija, pa čak i da je jedete kao desert u čaši pomoću žličice. Ovako je najviše voli moja Kiara.

 

 

Kada kombinirate vrhnje za šlag i mlijeko, čokolada će biti kremastija i punijeg okusa. Možete je raditi i samo s mlijekom, tada vam savjetujem da koristite punomasno.

 

,

 

VRUĆA ČOKOLADA

SASTOJCI
ZA 4 ŠALICE
  • 200 g čokolade ( 60% kakaa)
  • 200 ml mlijeka
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • prstohvat soli
  • mahuna vanilije
  • 2 žličice šećera
  • cimet, po želji
  • 1 žličica gustina, po želji

DODATNO

  • tučeno vrhnje za šlag
  • sljezovi kolačići, po želji
  • mrvice čokolade
PRIPREMA
  1. Čokoladu iskidate na sitne komadiće i stavite u posudu otpornu na toplinu.
  2. U lonac s debljim dnom stavite grijati mlijeko, vrhnje za šlag, šećer, sjemenke i mahunu vanilije i po želji cimet. Kada zakuha maknite s vatra i ostavite 10 minuta kako bi mlijeko infuziralo sve začine. Ako želite gušću čokoladu, odvojite dvije žlice toplog mlijeka i vrhnja pa ih pomiješajte sa žličicom gustina. Kada se gustin rastopi, dodajte ga mlijeku.
  3. Izvadite mahunu vanilije i cimet ako ga koristite.
  4. Toplo mlijeko i vrhnje dodajte nasjeckanoj čokoladi. Ostavite nekoliko minuta pa miješajte sve dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
  5. Odmah poslužite uz tučeno vrhnje ili sljezove kolačiće.

 

Dobar tek!