Proljeće je idealno za jednostavne voće torte svih oblika i okusa. Ja sam za ovaj kišni vikend napravila voćnu tortu na bazi sponge biskvita i kreme od jogurta.

Kako je Grgo u fazi obožavanja candy voća, jagode sam umočila u karamel pa ih potom postavila na vrh torte.

Tortu možete raditi i kao kolač s jednim biskvitom i kremom ili kao ovako ukrašenu tortu. Voće koristite po izboru, ja sam kombinirala jagode, kivi i banane.

VOĆNA TORTA

SASTOJCI

ZA BISKVIT

  • 4 jaja L veličine
  • 250 g šećera
  • 250 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 250 g maslaca sobne temperature
  • 40 g mlijeka (4 žlice)

ZA KREMU

  • 600 g čvrstog jogurta
  • 115 g šećera u prahu
  • 2 vrećice mljevene želatine (20 g)  + 10 žlica vode
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 500 g svježeg voća po izboru
PRIPREMA

BISKVIT

  1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite dva kalupa za tortu promjera 18 centimetara (možete koristiti i one od 20 cm). Na dno svakog kalupa postavite papir za pečenje, a rubove namastite.
  2. U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite maslac sobne temperature te ga nastavkom za kreme (K-beater lopatica) ili spiralnim nastavcima izradite. Sada mu dodajte šećer pa nastavite miksati dok ne dobijete kompaktnu kremu.
  3.  Zatim dodajte jedno po jedno jaje. Nakon što ste dodali jaje, mikserom izradite smjesu pa dodajte sljedeće.
  4. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Dodajte pola količine brašna, povežite mikserom pa dodajte mlijeko. Kratko povežite i dodajte preostalo brašno. Bitno je povezati sastojke, ali pazite da smjesu ne premiksate.
  5. Biskvit ravnomjerno rasporedite u kalupe. Špatulom zagladite vrh pa ih stavite u pećnicu.
  6. Biskvite pecite oko 25 minuta na 180 stupnjeva ili dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  7. Gotove biskvite ostavite 10-ak minuta u kalupima pa ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.

 

KREMA OD JOGURTA

  1. Jagode operite, odstranite peteljke te narežite na komadiće.
  2. Želatinu namočite u hladnoj vodi te je stavite po strani da nabubri.
  3. Za to vrijeme vrhnja za šlag stucite u mekani šlag. Nemojte ga premiksati.
  4. Zasebno mikserom izradite čvrsti jogurt i šećer u prahu te špatulom umiješajte šlag.
  5. Na pari ili u mikrovalnoj otopite nabubrenu želatinu. Otopljenu želatinu dodajte smjesi s jogurtom. Kratko izradite.
  6. Krema je odmah spremna za korištenje.

SLAGANJE

  1. Na stalak za torte ili pladanj postavite prvi biskvit koji ste prethodno poravnali nazubljenim nožem.
  2. Postavite trećinu kreme, posložite voće na voće i kremu postavite drugi biskvit.
  3. Premažite tortu kremom, ukrasite te postavite voće na vrh.

KANDIRANE JAGODE

Ako želite kandirane jagode tada 200 g šećera stavite u lonac sa 100 g vode. Kuhajte dok se šećer ne otopi, a smjesa ne postane gusta. Pazite da vam karamel ne izgori, treba postati smećkast i mirisati po karamelu. Odmah maknite s vatre. Jagode probodite čačkalicom te svaku uronite u karamel. Izvadite na komad papira za pečenje koji ste poprskali uljem u spreju.