Čokoladni mini kuglofi ukrašeni čokoladnim jajima u bojama prava su uskrsna poslastica. Možete ih raditi bez glazure ili dodati ukrase po želji.
Biskvit je divno sočan i čokoladan te ga možete koristiti za razne torte ili veliki kuglof, muffine. Za njegovu izradu ja koristim SPAR PREMIUM TIP 0 MANITOBA brašno iz Spara te Spar čokoladu za kuhanje.
Kalupe za mini muffine možete nabaviti u većini trgovina, kao i čokoladna uskrsna jaja u bojama. Ovi kuglofi su jako lijepi i s jestivim cvijećem ili pak šarenim mrvicama.
SASTOJCI ZA 8-12 mini kuglofa (ovisno o veličini kalupa)
USKRSNI MINI KUGLOFI
- 175 g SPAR PREMIUM TIP 0 MANITOBA brašna
- 1,5 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 2 jaja (M veličina)
- 180 g šećera
- 65 g maslaca, otopljen
- 100 g SPAR čokolade za kuhanje
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 60 g kiselog vrhnja
- 145 ml mlijeka
DODATNO
- čokoladna ili čokoladne kapljice za glazuru
- čokoladna jaja ili po želji, za dekoraciju
PRIPREMA
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Pripremite kalupe za mini kuglofe te ih namastite.
- Maslac rastopite na vatri te ga ostavite po strani da se prohladi. Na pari ili u mikrovalnoj rastopite čokoladu.
- U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi mikserom pjenasto izradite jaja i šećer. Miksajte ih dok se smjesa ne udupla i postane svjetlija, oko 5 minuta.
- Sada dodajte rastopljeni maslac, rastopljenu čokoladu, ekstrakt vanilije te kiselo vrhnje. Sve kratko izradite mikserom.
- U zasebnoj posudi pomiješajte brašno i prašak za pecivo pa ij dodajte smjesi s jajima.
- Na kraju umiješajte mlijeko.
- Pomoću žlice rasporedite smjesu u pripremljene kalupe te pecite 12-16 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
- Mini kuglofe ostavite u kalupima dok se ne ohlade te ih potom izvadite tako da ih samo preokrenete (trebali bi skliznuti iz kalupa).
- Sada rastopite čokoladu ili čokoladne kapljice na pari ili u mikrovalnoj te vrhove kuglofa umočite u glazuru.
- Posložite ih na pladanj te ih odmah ukrasite čokoladnim jajima.