Torta od vanilije s predivnom Swiss meringue buttercream je idealna kao uskrsna torta jer je možete dekorirati na razne načine. Uz to, Swiss meringue je divna za bojanje pa vaša torta za tren može postati roza, baš kao ova.

 

Nježan biskvit od vanilije se baš lijepo nadovezuje na bilo koju kremu. Možete ga koristiti za različite torte. Dovoljno je čvrst da ga koristite za visoke torte, ali i divno sočan da ga ispečete u četvrtastom kalupu i nadjenete kremom po želji.

 

Swiss meringue buttercream je jedna od buttercream krema, meni omiljena iz nekoliko razloga. Prvi je da je zaista brzo gotova, pogotovo ako imate kuhinjsku robot ili samostojeći mikser. Kod nje je bitno da je dobro smiksate. Jako je zahvalna, možete je koristiti za sve i svašta, posebice za oblaganja visokih torti. Idealna je za dodavanje boja i raznih aroma.

 

I jedan važan tips za swiss, maslac vam treba biti sobne temperature, ali ne premekan. Ako je premekan krema će se grudati u određenom trenutku, ako je radite prvi put mogli bi pomisliti da je propala i da trebate nanovo krenuti s izradom, ali ne trebate – ako se ovo i dogodi samo nastavite miksati, sve će se povezati.

 

Ali da biste to izbjegli, vratite maslac u hladnjak na 10-ak minuta neka se malo stisne, ali i dalje da ostane mekan. Ovako ćete izbjeći grudanje i odvajanje masnoće.

 

Točkice po torti se postignu zaista jednostavno. Potrebno je napraviti pastu od kakaa i ekstrakta ili arome vanilije. Pomoću kista za premazivanje (ako nemate možete koristiti bilo koji čisti kist) koji ste umočili u pastu pošpricajte tortu tako da prstima prođete po kistu. I to je to.

 

Gnijezdo možete napraviti od tostiranog kokosa (čips) ili naribane čokolade. Ja sam jaja radila od marcipana, ali jako lijepo idu bilo koja gotova jaja (čokoladna, m&m’s i sl.).

 

USKRSNA TORTA

SASTOJCI

BISKVIT

  • 220 g maslaca sobne temperature
  • 280 g šećera
  • 115 g ulja
  • 4 jaja L veličine
  • 1 žličica ekstrakta vanilije ili 1 vrećica bourbon vanilije
  • 420 g glatkog brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo (12 g)
  • prstohvat soli
  • 115 g kiselog vrhnja
  • 225 g mlijeka

SWISS MERINGUE BUTTERCREAM

  • 6 bjelanjaka (L jaje)
  • 385 g šećera
  • 450 g maslaca sobne temperature
  • jestiva prehrambena boja, roza ili po želji

DODATNO

  • 1 žlica kakao praha
  • 2 žlice ekstrakta vanilije
  • 100 g marcipana
  • 30 g čipsa od kokosa
PRIPREMA

BISKVIT

  1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite tri kalupa za tortu promjera 20 cm, dno im obložite papirom za pečenje, a rubove namastite.
  2. U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite maslac pa ga izradite lopaticom ili spiralnim nastavkom na klasičnom mikseru. Dodajte šećer pa nastavite izrađivati dok ne dobijete povezanu i kompaktnu smjesu, oko 2 minute.
  3. Sada dodajte jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja. Dodajte sol i ekstrakt vanilije.
  4. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno i prašak za pecivo. Pola količine dodajte smjesi s maslace pa lopaticom ili spiralnim nastavcima povežite smjesu. Dodajte kiselo vrhnje i mlijeko te izradite smjesu.
  5. Sada dodajte preostalo brašno i sve povežite.
  6. Biskvit ravnomjerno rasporedite u kalupe (oko 500 g po kalupu). Pecite 35 -40 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  7. Biskvite ostavite 10-ak minuta u kalupu pa ih prebacite na rešetku za hlađenje dok se potpuno ne ohlade. Po potrebi ohlađene biskvite poravnajte koristeći nazubljen nož.

KREMA

  1. Bjelanjke i šećer stavite u posudu od električnog miksera ili drugu duboku posudu. Kuhajte na pari uz stalno miješanje pjenjačom sve dok vam se šećer ne otopi. Za ovaj korak će vam trebati nekoliko minuta.
  2. Posudu maknite s pare, obrišite dno te miksajte na srednjoj brzini dok ne postignete sjajnu meringue, a posuda vam bude hladna na dodir. Za ovaj korak će vam trebati 5 -8 minuta. Dodajte maslac sobne temperature koji ste prethodno iskidali na kockice pa miksajte dok krema ne postane čvrsta i kompaktna. Ako vam je maslac previše mekan tada vam se krema može grudati, nastavite miksati dok ne postignete kompaktnu kremu. Gotovoj kremi dodajte jestivu boju pa mikserom izradite kremu kako bi se boja ravnomjerno rasporedila. Kremu možete odmah koristiti.

DEKORACIJA, KAKAO PASTA ZA ŠPRICANJE I GNIJEZDO

  1. Pomiješajte kakao i vaniliju kako bi dobili pastu za špricanje torte.
  2. Čips od kokosa tostirajte u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva na nekoliko minuta, odnosno dok čips ne porumeni.
  3. Od marcipana napravite jaja.

SLAGANJE

  1. Na podlogu postavite prvi biskvit. Pomoću slastičarske vrećice nanesite trećinu kreme, postavite drugi biskvit te na njega postavite drugu trećinu kreme. Postavite zadnji biskvit pa preostalom kremom ukrasite cijelu tortu.
  2. Kist za premazivanje umočite u pastu od kakaa i vanilije pa prstom prođite po nitima kista kako bi pasta pošpricala tortu. Pošpricajte cijelu tortu.
  3. Tostirani kokos složite u krug poput gnijezda. Na vrh postavite jaja od marcipana.
  4. Tortu ohladite prije posluživanja.

 

Dobar tek!