Bento torte su najmanje i najslađe torte na svijetu. Potpuno su zavladale svijetom slastica, a kako i ne bi kad su toliko neodoljive.

Idealne su za proslave “na brzinu” ili one malo intimnije, bez puno pompe i uzvanika. Ove tortice su idealne za dvoje ili za vas same.

 

Možete ih raditi u bilo kojoj varijanti: čokolada, vanilija, voće, buttercream, ganache i sl. Ono što je najvažnije je da su malene i da nose određenu poruku.

Kako se bliži Valentinovo, moja bento tortica se sastoji od sočnog biskvita, pekmeza od malina te crvene swiss meringue buttercream kreme. Ima natpis love koji simbolizira mjesec ljubavi kao i datume u veljači. 14. se razlikuje po boji, jer je taj dan u kojem dodatno slavimo ljubav, a ostali datumi su tu da nas podsjete da ljubav slavimo svaki dan.

Cijelu tortu mi je pomogao izraditi moj Kenwood kMix koji ima snagu 1000 W pa je krema smiksana za tren.

 

TORTA ZA DVOJE ZA VALENTINOVO (BENTO TORTA)

SASTOJCI

BISKVIT

BISKVIT

  • 175 g glatkog brašna
  • 1,5 žličica praška za pecivo (7,5 g)
  • prstohvat soli
  • 175 g šećera
  • 60 g maslaca
  • 2 mala jaja (S veličina)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 60 g kiselog vrhnja
  • 145 ml mlijeka

SWISS MERINGUE BUTTERCREAM

  • 2 bjelanjaka (L jaje)
  • 130 g šećera
  • 150 g maslaca sobne temperature
  • jestiva prehrambena boja, roza ili po želji

DODATNO

  • 4 žlice pekmeza od maline ili jagode
PRIPREMA

BISKVIT

  1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite dva kalupa promjera 12 centimetara. Na dno svakog kalupa postavite papir za pečenje, a rubove im namastite.
  2. Maslac rastopite na vatri i ostavite po strani da se malo prohladi.
  3. Odvojite dvije posude. U jednoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer i sol. U drugoj pomiješajte kiselo vrhnje i mlijeko. rastopljeni i prohlađeni maslac, jaja i ekstrakt vanilije.
  4. Mokre sastojke dodajte suhima te ih povežite mikserom, nemojte previše miksati, bitno je da su sastojci povezani.
  5. Smjesu ravnomjerno rasporedite u oba kalupa.
  6. Biskvite pecite 25 – 30 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu biskvita ne izađe suha.
  7. Biskvite ostavite 10-ak minuta u kalupima, a potom ih prebacite na rešetku dok se potpuno ne ohlade.
  8. Nazubljenim nožem poravnajte površinu biskvita kako bi vam bila ravna.

SWISS MERINGUE BUTTERCREAM

  1. Bjelanjke i šećer stavite u posudu od električnog miksera ili drugu duboku posudu. Kuhajte na pari uz stalno miješanje pjenjačom sve dok vam se šećer ne otopi. Za ovaj korak će vam trebati nekoliko minuta.
  2. Posudu maknite s pare, obrišite dno te miksajte na srednjoj brzini dok ne postignete sjajnu meringue, a posuda vam bude hladna na dodir. Za ovaj korak će vam trebati 5 -8 minuta. Dodajte maslac sobne temperature koji ste prethodno iskidali na kockice pa miksajte dok krema ne postane čvrsta i kompaktna. Ako vam je maslac previše mekan tada vam se krema može grudati, nastavite miksati dok ne postignete kompaktnu kremu.
  3. Od gotove kreme odvojite dvije žlice za brojeve ili natpis po želji (bijela boja), a ostatku kreme dodajte jestivu boju pa mikserom izradite kako bi se boja ravnomjerno rasporedila (ja sam dodala 6 kapljica boje u gelu Fractal vivid red). Količinu boje procijenite sami, ovisi o nijansi koju želite postići kao i o samoj boji. Prvo dodajte manje pa postepeno dodajite još.
  4. Kremu možete odmah koristiti.
  5. Ja sam bijelu kremu stavite u slastičarsku vrećicu s nastavkom Wilton 3. Crvenu sam stavila u vrećicu te joj napravila otvor od 2 cm.

SLAGANJE

  1. Na manji pladanj ili stalak stavite prvi biskvit, obrubite kremom, a sredinu napunite pekmezom.
  2. Prekrijte drugim biskvitom pa cijelu torticu obložite crvenom kremom.
  3. Bijelom kremom ispišite brojeve (datume u mjesecu), ja sam broj 14 ispisala crvenom bojom.
  4. Po želji dodajte natpis, poruku i sl.
  5. Ohladite na 3 sata u hladnjaku ili preko noći.
  6. Uživajte u vašoj tortici za dvoje.