Najdraži dio blagdanskog stola su mi oduvijek bile torte. Odmalena su me fascinirale svojim izgledom i kombinacijom okusa. I danas, pored svih divnih slastica, torte i dalje imaju posebno mjesto na mom stolu.
Ova torta je naša uskrsna torta ove godine. Nježna, kremasta i prepuna čokoladnih M&M jaja.
U njenoj izradi mi je pomogao moj Kenwood kMix samostojeći mikser. Osim duboke posude zapremnine 5 l te tri nastavka (pjenjača, K-Beater i kuka za tijesto) ima i preko 20 dodatnih nastavaka. Uskoro vam radim recepte s nekima od njih i jako se veselim.
A do tada uživajte u ovoj uskrsnoj torti.
TORTA S USKRSNIM JAJIMA
SASTOJCI
BISKVIT
- 240 g glatkog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 220 g šećera
- 80 g maslaca
- 2 jaja (L veličina)
- 1,5 žličica ekstrakta vanilije
- 80 g kiselog vrhnja
- 195 ml mlijeka
KREMA OD MASCARPONEA
- 400 g mascarpone ili sirnog namaza po izboru
- 400 ml vrhnja za šlag
- 125 g šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 80 g svježih jagoda
DODATNO
- M&M uskrsna čokoladna jaja
PRIPREMA
BISKVIT
- Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite dva kalupa promjera 20 centimetara. Na dno svakog kalupa postavite papir za pečenje, a rubove im namastite.
- Maslac rastopite na vatri i ostavite po strani da se malo prohladi.
- U jednoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. U drugoj pomiješajte kiselo vrhnje i mlijeko. Stavite ih po strani.
- U posudi od električnog miksera metlicom izradite šećer, rastopljeni maslac, jaja i ekstrakt vanilije.
- Dodajte pola smjese mlijeka i vrhnja uz miksanje srednje jakom brzinom. Dodajte brašno i preostalo mlijeko i vrhnje.
- Sve povežite mikserom na laganoj brzini.
- Smjesu ravnomjerno podijelite u dva kalupa (oko 380 g po kalupu).
- Biskvite pecite 25 – 30 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu biskvita ne izađe suha.
- Biskvite ostavite 10-ak minuta u kalupima, a potom ih prebacite na rešetku dok se potpuno ne ohlade.
KREMA OD MASCARPONE-A
- U posudu stavite vrhnje za šlag. Miksajte ga jednu minutu pa dodajte šećer u prahu i ekstrakt vanilije. Polako miksajte dok se šećer ne poveže s vrhnjem.
- Dodajte mascarpone ili sirni namaz po izboru i miksajte kremu još nekoliko minuta na najjačoj brzini. Krema vam treba biti čvrsta i svilenkasta.
- Jagode operite, odstranite im peteljke te ih iskidajte na manje komadiće. Stavite po strani.
SLAGANJE
- Na pladanj za torte postavite prvi biskvit. Stavite kremu od mascarponea pa po njoj rasporedite iskidane jagode. Preklopite s drugim biskvitom. Cijelu tortu obložite kremom.
- Sada složite M&M čokoladna jaja u bojama. Krenite od dna, nakon što ste napravili cijeli krug krenite s drugim redom i tako dok ne dođete do vrha torte. Od ostatka jaja napravite malu hrpicu na vrhu torte.
- Ohladite prije posluživanja.