Ovo je torta koju možete servirati u svim prigodama. Bit će jednako lijepa kao ukras na stolu i ukusna kada je poslužite. Kombinacija mascarponea i bijele čokolade se savršeno uklapa sa laganim čokoladnim biskvitom. Nije ni preteška ni prelagana, baš je kako treba!
Odlučila sam da ova torta bude moj prvi recept koji ću postaviti na blog. Smatram da zaslužuje titulu prvog posta. Dovoljno je svečana i dovoljno rustikalno lijepa da bude onaj moj it komad odjeće, samo u kuhinji 🙂
Slažete se?
Kada sam ovu tortu prvi put radila, nisam znala kakvog će biti izgleda. Vodila sam se samo idejom da bude visoka. Iz tog razloga ima 4 sloja biskvita. Vi je možete raditi i s 3 sloja ukoliko želite manju, recimo rođendansku varijantu, iako vas uvjeravam da je ovakva taman!
Nakon slaganja cijele torte i grubog premazivanja toliko mi se svidjela ta nesavršena varijanta svačane torte da sam je odlučila ostaviti upravo ovakvom. Možete je ukrasiti bilo kakvim svježim cvijećem ili komadima grubo sjeckane čokolade. Jednako će biti zanimljiva. Ovisi samo što vam je draže ili za koju prigodu je pripremate.
TORTA S KREMOM OD MASCARPONEA I BIJELE ČOKOLADE
S A S T O J C I
BISKVIT
- 6 cijelih jaja
- 485 g glatkog brašna
- 1 vrečica praška za pecivo (12 g)
- prstohvat soli
- 120 g čokolade u prahu
- 250 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 250 g maslaca, sobne temperature
- 400 ml mlijeka
KREMA OD MASCARPONEA I BIJELE ČOKOLADE
- 500 g mascarponea
- 200 g bijele čokolade
- 200 ml vrhnja za šlag
- 25 g (2 žlice) šećera u prahu
P R I P R E M A
BISKVIT
- Pećnicu ugrijte na 160 stupnjeva. Za to vrijeme rastopite maslac te ga ostavite da se ohladi.
- Žumanjke odvojite od bjelanjaka, zatim žumanjke pjenasto istucite sa šećerom kojem ste dodali vanilij šećer. Tucite najmanje 3 minute.
- U zasebnoj posudi pomiješajte brašno koje ste prethodno prosijali, čokoladu u prahu, prašak za pecivo i prstohvat soli.
- Bjelanjke istucite u čvrst snijeg. Smjesi od žumanjaka i šećera naizmjenično dodajte žlicu brašna pa žlicu snijega od bjelanjaka. Mikserom na najlaganijem modu spojite sastojke pa dodajte 400 ml mlijeka i 200 g rastopljenog, ohlađenog maslaca.
- Pripremljen biskvit podijelite u dva jednaka dijela.
- Dno kalupa za tortu obložiti papirom za pečenje. Jednu polovicu pripremljenog biskvita izlijte u kalup te pecite 40 minuta ili dok test čačkalicom ne pokaže da je biskvit gotov.
- Isto ponovite s drugim dijelom biskvita.
KREMA OD MASCARPONEA I BIJELE ČOKOLADE
- Bijelu čokoladu istopite na pari i pustite da se ohladi.
- Vrhnje za šlag miksajte dok ne dobijete čvrstu smjesu. Umješajte mascapone, ohlađenu čokoladu i 25 g šećera u prahu.
S L A G A NJ E
- Oba biskvita ohladite te svaki prerežite po sredini kako bi ukupno dobili 4 kore. Kremu podijelite na 4 jednaka dijela. Slažite biskvit pa kremu pa biskvit i tako dok ne dođete do zadnjeg biskvita. Ostatak kreme (zadnju četvrtinu) ravnomjerno rasporedite po cijeloj torti tako da je obložite u tankom sloju. Neka vam se vidi biskvit koji oblažete. Ne trebate se truditi oko idealnog zaglađivanja špatulom, uistinu nema potrebe da bude pretjerano zaglađena. Odložite je u frižider na nekoliko sati i potom je ukrasite cvijećem ili po želji.
T I P S & T R I C K S
- Brašno nastojte prosijati jer tako izbjegavate eventualno grudice, a i biskvit će biti rahliji.
- Neka vam jaja uvijek budu sobne temperature prije upotrebe.
- Nikada ne otvarajte pećnicu u kojoj se peče biskvit ako ne želite da vam bisvit padne. Ovo se ne odnosi na sami kraj pečenja.
- Vrhnje za šlag treba biti hladno prije upotrebe. Najbolje je da ga izvadite iz frižidera netom prije miksanja.
- Kada čokoladu topite na pari pazite da vam posuda u kojoj je čokolada ne dodiruje vodu koja isparava.
Dobar tek!
Pretpostavljam da se otopljena i ohlađena čokolada miješa sa šlagom i sirom!?
Draga Ivana tako je. Hvala na upitu, vidim da nisam nadodala i čokoladu u opisu. Sve se zajedno sjedini kako bi se dobila krema.
Pozdrav,koliki je primijetio kalupa za pečenje?
Draga Jelena,
promjer je 24- 26 centimetara.
Lp,
Nina
Draga Nina,
mozete li mi reci je li krema dovoljno cvrsta da se prekrije fondanom?
Pozdrav Antonija,
Možete koristiti čokoladni ganache ili swiss meringue buttercream. Obje su vam dovoljno čvrste i jako lijepo “ljube” sve torte.
Lp,
Nina
Pozdrav, mogu li nekako staviti maline ili borovnice u ovu tortu? Kako?
Draga Tanja, možeš staviti u kremu (na kraju samo umiješati) ili napraviti džem od voća pa premazati svaku koru. Najjednostavije je da kada staviš kremu pobodeš voće po njoj pa onda staviš sljedeći biskvit.
Pozdrav Nina,
Mene zanima dio sa kremom – da li se, nakon sto se izmiksa slag, nastavi miksati mascarpone ili se on umijesa spatulom?
Desavalo mi se ranije da mi krema, u ovoj kombinaciji slag-mascarpone, miksanjem postane prerijetka. ♀️ Ako se to desi, kako mogu to popraviti?
Pozdrav,
Mascarpone se umiješa špatulom ili se kratko umiksa. Ako se dogodi da se smjesa razdvaja ili je prerijetka onda je najbolje staviti je u hladnjak na pola sata te umiješati u nju jos malo čvrsto tučenog vrhnja kako bi se povezala i postala čvršća.
Nadam se da sam pomogla.
Lp,
Pozdrav Nina,
jel se može u kremu stavit malo plave boje i jel bi mogl kalup sa 20 cm uzet? Rado bi vas rezept za krštenje isprobala.
LP Meri
Draga Meri,
Možeš slobodno.Lp, Nina
Kako prilagoditi mjere ako se radi sa manje kora tj sa 3 biskvit primjerice
Ako ćete raditi sa 3 biskvita tada oduzmite 1/4 od ukupnih sastojaka. Stavite 5 jaja.
lp,
Nina
Torta nam je predobra.
Radili smo je vise puta, samo ovaj mjesec vec 2 puta.
Joooj pa hvala puno. Ovakve poruke su najveći vjetar u leđa.
Lp,
Nina
Pozdrav Nina,
Samo da pitam na sto treba obratiti paznju da biskvit bude sočan? Bi li ga mogla s nečim natopiti?
Puno hvala!
Pozdrav,
Za natapanje biskvita je idealan sirup. Jednaka količina vode i šećera se kuha dok se sav šećer ne otopi, nekoliko minuta. Nakon toga se sirup ohladi i spremi u hladnjak.
S njime se lagano natope kore biskvita prije slaganja.
Lp,
Nina
Postovana, da li moze philadrlpia sir umjesto mascarpone-a?
Pozdrav,
Da, možete slobodno korisititi Philadelphiu.
Da li se torta moze premazati butter cremom pa zatim obloziti fondanom
Pozdrav, možete.
Pozdrav,kako bih dodala svježe jagode u ovu predivnu tortu?Kako ih rezati/slagati da se slojevi ne odvajaju?
Komadiće jagoda posložite po kremi i stavite biskvit na nju. To je to!
Draga Nina,
je li dovoljno ova količina za 20-ak ljudi? Ili da radim duplo sve? I da li mogu napraviti sutra biskvite, staviti u frižider onako s prozirnom folijom omotano, pa da tortu slažem 25. navečer. I još pitanje, može li se biskvit zaliti sa sokom od naranče ili moram napraviti baš sirup sa sokom od naranče i šećerom? Hvala !
Draga Antonija,
Torta je velika pa je dostatna za veči broj ljudi, može 20 ljudi slobodno.
U teoriji može i sok, ali uvijek savjetujem da se koriste sirupi za vlaženje biskvita. Oni nisu toliko vodenasti i idealni su za vlaženje.
Dal’ u biskvit zaista ide glatko brašno kako piše u receptu?
Neće biti jako nabijen biskvit?
Draga Ana, da- u biskvit ide glatko brašno kako i piše 🙂