Nježna i osvježavajuća torta od vanilije s kremom od jogurta i svježih marelica pravo je ljetno osvježenje. Ova torta odiše profinjenošću, te je zaista jednostavna i preukusna.

 

Biskvit od vanilije je idealan za sve voćne kombinacije te ga možete raditi u četvrtastom kalupu. Da bi vam krema od jogurta bila lijepo čvrsta, najvažnija je želatina, ja sam koristila Dolcela mljevenu želatinu te da vam se torta ohladi u obruču.

Ja sam svojoj torti dodala i svijetli preljev i ovako mi je baš po mjeri. Nježni biskvit od vanilije, osvježavajuća krema od jogurta i svježih marelica te preljev.

 

 

TORTA OD VANILIJE S KREMOM OD JOGURTA I MARELICA

SASTOJCI

BISKVIT

KREMA

  • 600 g čvrstog jogurta
  • 115 g šećera u prahu
  • 2 vrećice Dolcela mljevene želatine (20 g)  + 10 žlica vode
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 500 g svježih marelica

DODATNO

 

PRIPREMA

BISKVIT

  1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite tri okrugla kalupa promjera 20 centimetara. Na dno svakog kalupa postavite papir za pečenje, a rubove im namastite te pobrašnite.
  2. Maslac rastopite na vatri i ostavite po strani da se malo prohladi.
  3. Odvojite tri posude. U jednoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. U drugoj pomiješajte kiselo vrhnje i mlijeko. Stavite ih po strani.
  4. Uzmite treću posudu u kojoj ćete sve sjediniti. Prvo stavite šećer, rastopljeni maslac, jaja i aromu vanilije. Mikserom sve dobro izradite.
  5. Dodajte pola smjese mlijeka i vrhnja uz miksanje srednje jakom brzinom. Dodajte brašno i preostalo mlijeko i vrhnje.
  6. Sve povežite špatulom ili mikserom na laganoj brzini pa smjesu ravnomjerno podijelite u tri kalupa.
  7. Biskvite pecite 25 – 30 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu biskvita ne izađe suha.
  8. Biskvite ostavite 10-ak minuta u kalupima, a potom ih prebacite na rešetku dok se potpuno ne ohlade.

KREMA OD JOGURTA

  1. Marelice ogulite od kože, odstranite im košticu te ih izrežite na manje komadiće. Nekoliko čitavih marelica ostavite za dekoraciju.
  2. Želatinu namočite u hladnoj vodi te je stavite po strani da nabubri.
  3. Za to vrijeme vrhnja za šlag stucite u mekani šlag. Nemojte ga premiksati.
  4. Zasebno mikserom izradite čvrsti jogurt i šećer u prahu te špatulom umiješajte šlag.
  5. Na pari ili u mikrovalnoj otopite nabubrenu želatinu. Otopljenu želatinu dodajte smjesi s jogurtom.
  6. Odvojite trećinu kreme kojom ćete premazati tortu.
  7. U preostalu kremu špatulom umiješajte komadiće marelica.
  8. Krema je odmah spremna za korištenje.

SLAGANJE

  1. Na stalak za torte postavite prvi biskvit koji ste prethodno poravnali nazubljenim nožem.
  2. Biskvit obrubite obručem za torte.
  3. Postavite trećinu kreme te na nju lagano postavite i drugi biskvit, nemojte pritiskati biskvit već ga samo prislonite na kremu.
  4. Postavite i drugu trećinu kreme te zadnji biskvit.
  5. Sada tortu spremite u hladnjak na sat vremena da se stisne. Neka vam preostala krema ostane na sobnoj temperaturi.
  6. Nakon sat vremena krema se trebala dovoljno stisnuti, ako vam i dalje djeluje nestabilno, tortu ostavite još malo u hladnjaku.
  7. Sada maknite obruč te cijelu tortu obložite u tankom sloju preostalom kremom, vratite obruč te vrh torte prelijte Dolcela preljevom za torte (svijetli).

PRELJEV ZA TORTE

  1. Pomiješajte sadržaj vrećice s 2 žice šećera i 3 žlice hladne vode koje ste oduzeli od 250 ml vode.
  2. Ostatak vode zagrijte do vrenja, maknite s vatre, ulijte pripremljenu smjesu i miješajući ponovno zagrijte do vrenja.
  3. Preljev hladite nekoliko minuta, primijetit ćete da se počeo stvrdnjavati. Kada se preljev ohladio prelijte ga preko torte.
  4. Vratite u hladnjak na najmanje pola sata, a možete i na duže.
  5. Maknite obruč te ukrasite sa svježim marelicama.