Nježna i osvježavajuća torta od vanilije s kremom od jogurta i svježih marelica pravo je ljetno osvježenje. Ova torta odiše profinjenošću, te je zaista jednostavna i preukusna.
Biskvit od vanilije je idealan za sve voćne kombinacije te ga možete raditi u četvrtastom kalupu. Da bi vam krema od jogurta bila lijepo čvrsta, najvažnija je želatina, ja sam koristila Dolcela mljevenu želatinu te da vam se torta ohladi u obruču.
Ja sam svojoj torti dodala i svijetli preljev i ovako mi je baš po mjeri. Nježni biskvit od vanilije, osvježavajuća krema od jogurta i svježih marelica te preljev.
TORTA OD VANILIJE S KREMOM OD JOGURTA I MARELICA
SASTOJCI
BISKVIT
- 350 g glatkog brašna
- 1 vrećica Dolcela praška za pecivo (12 g)
- prstohvat soli
- 350 g šećera
- 115 g maslaca
- 3 jaja (L veličina)
- 1 vrećica Dolcela vanilin šećera
- 120 g kiselog vrhnja
- 295 ml mlijeka
KREMA
- 600 g čvrstog jogurta
- 115 g šećera u prahu
- 2 vrećice Dolcela mljevene želatine (20 g) + 10 žlica vode
- 500 ml vrhnja za šlag
- 500 g svježih marelica
DODATNO
- 1 vrećica Dolcela preljeva za torte, svijetli
- 2 žlice šećera, za preljev
- 250 ml vode, za preljev
PRIPREMA
BISKVIT
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite tri okrugla kalupa promjera 20 centimetara. Na dno svakog kalupa postavite papir za pečenje, a rubove im namastite te pobrašnite.
- Maslac rastopite na vatri i ostavite po strani da se malo prohladi.
- Odvojite tri posude. U jednoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. U drugoj pomiješajte kiselo vrhnje i mlijeko. Stavite ih po strani.
- Uzmite treću posudu u kojoj ćete sve sjediniti. Prvo stavite šećer, rastopljeni maslac, jaja i aromu vanilije. Mikserom sve dobro izradite.
- Dodajte pola smjese mlijeka i vrhnja uz miksanje srednje jakom brzinom. Dodajte brašno i preostalo mlijeko i vrhnje.
- Sve povežite špatulom ili mikserom na laganoj brzini pa smjesu ravnomjerno podijelite u tri kalupa.
- Biskvite pecite 25 – 30 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu biskvita ne izađe suha.
- Biskvite ostavite 10-ak minuta u kalupima, a potom ih prebacite na rešetku dok se potpuno ne ohlade.
KREMA OD JOGURTA
- Marelice ogulite od kože, odstranite im košticu te ih izrežite na manje komadiće. Nekoliko čitavih marelica ostavite za dekoraciju.
- Želatinu namočite u hladnoj vodi te je stavite po strani da nabubri.
- Za to vrijeme vrhnja za šlag stucite u mekani šlag. Nemojte ga premiksati.
- Zasebno mikserom izradite čvrsti jogurt i šećer u prahu te špatulom umiješajte šlag.
- Na pari ili u mikrovalnoj otopite nabubrenu želatinu. Otopljenu želatinu dodajte smjesi s jogurtom.
- Odvojite trećinu kreme kojom ćete premazati tortu.
- U preostalu kremu špatulom umiješajte komadiće marelica.
- Krema je odmah spremna za korištenje.
SLAGANJE
- Na stalak za torte postavite prvi biskvit koji ste prethodno poravnali nazubljenim nožem.
- Biskvit obrubite obručem za torte.
- Postavite trećinu kreme te na nju lagano postavite i drugi biskvit, nemojte pritiskati biskvit već ga samo prislonite na kremu.
- Postavite i drugu trećinu kreme te zadnji biskvit.
- Sada tortu spremite u hladnjak na sat vremena da se stisne. Neka vam preostala krema ostane na sobnoj temperaturi.
- Nakon sat vremena krema se trebala dovoljno stisnuti, ako vam i dalje djeluje nestabilno, tortu ostavite još malo u hladnjaku.
- Sada maknite obruč te cijelu tortu obložite u tankom sloju preostalom kremom, vratite obruč te vrh torte prelijte Dolcela preljevom za torte (svijetli).
PRELJEV ZA TORTE
- Pomiješajte sadržaj vrećice s 2 žice šećera i 3 žlice hladne vode koje ste oduzeli od 250 ml vode.
- Ostatak vode zagrijte do vrenja, maknite s vatre, ulijte pripremljenu smjesu i miješajući ponovno zagrijte do vrenja.
- Preljev hladite nekoliko minuta, primijetit ćete da se počeo stvrdnjavati. Kada se preljev ohladio prelijte ga preko torte.
- Vratite u hladnjak na najmanje pola sata, a možete i na duže.
- Maknite obruč te ukrasite sa svježim marelicama.