Torta od pistacija je spoj mekanog biskvita prožetog orašastim okusom badema i pistacija, divnom pastom od pistacija te nježnom kremom od sirnog namaza.

 

Ovu torta može biti rođendanska, uz nju možete proslaviti razne prigode ili je pak poslužiti uz nedjeljnu kavu i obiteljsko druženje.

 

Biskvit je mekan i dovoljno sočan te ga ne treba dodatno namakati sirupima, a opet je dovoljni čvrst da možete imati visoku i lijepu tortu. Boja biskvita je tamnija zbog badema, no po želji možete nadodati zelenu boju u prahu te tako dodatno istaknuti pistacije.

 

 

Pasta od pistacija daje jednu posebnu notu cijeloj torti te se divno nadopunjuje s nježnom i svilenkastom kremom od sirnog namaza. Pastu možete napraviti i nekoliko dana prije te tako ubrzati samu izradu. Biskviti su zaista jednostavni, a krema se smiksa i odmah je spremna za korištenje.

 

Moja torta je ukrašena svježim voćem jer je ljeto tek na odlasku, no ovu tortu možete ukrasiti i samo orašastim plodovima ili kombinacijom šumskog voća.

 

TORTA OD PISTACIJA S PASTOM OD PISTACIJA I KREMOM OD SIRNOG NAMAZA

SASTOJCI

BISKVIT

  • 280 g glatkog brašna
  • 12 g praška za pecivo (2,5 žličice ili jedna vrećica)
  • prstohvat soli
  • 180 g maslaca, sobne temperature
  • 220 g šećera
  • 4 jaja L veličine
  • 80 g kiselog vrhnja
  • 240 ml mlijeka
  • 120 g pistacija, neslani i očišćeni
  • 80 g badema, mljeveni

PASTA OD PISTACIJA

  • 100 g pistacija, neslani i očišćeni
  • 80 g šećera
  • 20 ml vode + 2 žlice vode
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/4 žličice soli
  • 2 – 3 žlice ulja

KREMA OD SIRNOG NAMAZA

  • 500 g sirnog namaza
  • 250 g maslaca
  • 180 g šećera u prahu
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

DODATNO

  • krupno sjeckani pistaciji za dekoraciju
  • maline, borovnice, ribizli, smokve za dekoraciju
PRIPREMA

PASTA OD PISTACIJA

  1. Pistacije prokuhajte u kipućoj vodi minutu do minutu i pol. Prebacite ih u posudu s hladnom vodom kako bi se odmah ohladili (na ovaj način ćete spriječiti daljnje kuhanje) pa im skinite kožicu te ih posušite na kuhinjskom ručniku.
  2. U loncu s debljim dnom stavite šećer i 20 ml vode te ostavite da se šećer rastopi i poprimi miris i svjetlo smeđu boju karamela. Ako imate termometar trebate postići temperaturu od 118 stupnjeva, ako nemate vodite se bojom. Dodajte pistacije te ih kuhačom miješajte dok se šećer ne primi za pistacije.
  3. Sada pistacije prebacite u blender ili sjeckalicu te krenite blendati/ sjeckati. Dodajte ulje, sol i ekstrakt vanilije i nastavite blendati dok ne dobijete pastu. Ako vam je pasta pregusta dodajte još žlicu do dvije vode.
  4. Pastu spremite u steriliziranu staklenku i držite u hladnjaku do korištenja.

BISKVIT

  1. Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremite tri kalupa za tortu promjera 20 cm. Svakom kalupu dno obložite papirom za pečenje, a rubove namastite.
  2. Pistacije i bademe sameljite.
  3. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, mljevene pistacije i bademe, prašak za pecivo i sol.
  4. U posudi od električnog miksera nastavkom za kreme izradite maslac sobne temperature i šećer. Kada ste postigli kremastu smjesu dodajte jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja.
  5. Sada dodajte kiselo vrhnje pa sjedinite smjesu.
  6. Umiješajte suhe sastojke te na posljetku mlijeko.
  7. Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalupe i pecite 25 – 30 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  8. Biskvite ostavite 10- ak minuta u kalupu pa ih ohladite na rešetki za hlađenje.

KREMA

  1. Maslac sobne temperature i šećer u prahu izradite mikserom dok ne postignete kremastu strukturu. Dodajte sirni namaz te izradite kremu. Na kraju umiješajte vaniliju. Kremu možete odmah koristiti.

SLAGANJE

  1. Na stalak za torte postavite prvi biskvit. Ako vam je površina biskvita neravna poravnajte je nazubljenim nožem.
  2. Biskvit premažite pastom od pistacija te preko nje postavite kremu od sirnog namaza.
  3. Sada postavite drugi biskvit kojem ste po potrebi prethodno poravnali površinu.
  4. Ponovite kao i s prvim biskvitom – premažite pastom te postavite kremu.
  5. Postavite i treći biskvit te cijelu tortu obložite preostalom kremom.
  6. Površinu torte dekorirajte svježim voćem i krupno sjeckanim pistacijama. Ja sam koristila maline, borovnice, ribizle i smokve.
  7. Tortu ohladite u hladnjaku na dva sata ili preko noći.

 

Recept je nastao u suradnji s Kenwoodom.