Torta s bademima, karamelom i čokoladom je kombinacija koja jednostavno zove na još. Biskvit je mekan i aromatičan, poput biskvita s vanilijom, ali mu je dodan badem.

 

A krema, krema je swiss meringa. Ova krema je idealna za visoke torte, mote je raditi u raznim verzijama, dodati jestivu boju za božićne motive i sl.

Ja sam se odlučila za karamel, a obložila sam je s dodatkom kakaa kako bi poprimila čokoladni izgled.

 

Uz ovu tortu možete poslužiti čašu vina, pogotovo ako vam dođu gosti ili je pripremite za ove blagdane. Ja sam svoju servirala uz Traubi vino vinarije Kutjevo. Traubi Vino savršeno nadopunjuje okuse zimskih specijaliteta od bundeve, kestena, oraha te slastice s notama oraha, meda i sl. Vino ohladite na 8-10 stupnjeva te uživajte u ovoj divnoj kombinaciji.

 

SASTOJCI

  • 185 g glatkog brašna
  • 90 g mljevenih badema
  • 12 g praška za pecivo (jedna vrećica)
  • prstohvat soli
  • 185 g maslaca sobne temperature
  • 260 g šećera
  • 3 jaja L veličine
  • 1 žilica ekstrakta vanilije
  • 240 ml mlijeka

SWISS MERINGUE BUTTERCREAM

  • 6 bjelanjaka (L jaje)
  • 385 g šećera
  • 450 g maslaca, sobne temperature
  • 150 g karamela (slani)
  • 1 žičica ekstrakta vanilije
  • 45 g kakaa u prahu

DODATNO

  • mrvice badema ili po želji

PRIPREMA

BISKVIT

  1. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Pripremite tri kalupa za tortu promjera 18 cm. Dno obložite papirom za pečenje, rubove namastite.
  2. U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite maslac sobne temperature te ga sa šećerom izradite mikserom. Dodajte jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja. Dodajte ekstrakt vanilije.
  3. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, mljevene bademe, prašak za pecivo i sol.
  4. Sada dodajte smjesi s maslacem dio brašna, smiksajte pa dodajte dio mlijeka, ponovo smiksajte pa brašno – mlijeko, brašno, mlijeko i brašno.
  5. Rasporedite ravnomjerno u kalupe te pecite 30-ak minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  6. Biskvite ostavite 10-ak minuta u kalupima pa ih potom izvadite na rešetku za hlađenje dok se potpuno ne ohlade.

SWISS MERINGUE BUTTERCREAM

  1. Bjelanjke i šećer stavite u posudu od električnog miksera ili drugu duboku posudu. Kuhajte na pari uz stalno miješanje pjenjačom sve dok vam se šećer ne otopi. Za ovaj korak će vam trebati nekoliko minuta, ako imate termometar neka vam bjelanjci dosegnu temperaturu od 43 °C.
  2. Posudu maknite s pare, obrišite dno te miksajte na srednjoj brzini dok ne postignete sjajnu meringu, a posuda vam bude hladna na dodir. Za ovaj korak će vam trebati 5 -8 minuta. Dodajte maslac sobne temperature koji ste prethodno iskidali na kockice pa miksajte dok krema ne postane čvrsta i kompaktna. Ako vam je maslac previše mekan tada vam se krema može grudati, nastavite miksati dok ne postignete kompaktnu kremu. Gotovoj kremi dodajte slani karamel i ekstrakt vanilije. Kratko miksajte da se sve poveže.
  3. Odvojite polovinu kremu te u nju prosijte kakao u prahu. Smiksajte kratko kako bi se sve povezalo.

SLAGANJE

  1. Na stalak za torte postavite prvi biskvit pa na njega polovicu kreme s karamelom. Postavite drugi biskvit pa preostalu polovice kreme na njega.
  2. Sada postavite treći biskvit pa cijelu tortu obložite s čokoladnom kremom (onom s kakaom) te ukrasite po želji.
  3. Ohladite prije posluživanja.
  4. Poslužite s Traubi vinom vinarije Kutjevo.

 

Dobar tek!