Volite cimet rolice? Ja ih obožavam. I to toliko da ih radim za sve proslave rođendana i većinu naših druženja. Cimet rolice su postale sinonim naših okupljanja. Pa, zašto onda ne napraviti jednu slavljeničku cimet rolicu, onu koja je u biti cimet rolica, ali je istovremeno i torta.

 

I moram vam reći da je ovo obožavanje! Toliko je jednostavno, a toliko zanimljivo i preukusno. Sve je isto kao i kod klasične cimet rolice, osim što se malo duže peče.

 

Cimet rolicu pečete u kalupu za torte te je ova količina tijesta za kalup od 20 cm. Također, visina tijesta je između 5 i 6 cm. Po želji pečenu cimet rolicu možete premazati sirupom, ali ja nisam.

 

Ja tortu cimet rolicu pospem konfetama ili šarenim mrvicama. Ovako dekorirana je prava rođendanska poslastica.

TORTA CIMET ROLICA

SASTOJCI

TIJESTO

  •  120 g maslaca sobne temperature
  •  90 g šećera
  •  1 jaje L veličine
  •  korica limuna, po želji
  •  450 g glatkog brašna
  • 7 g suhog kvasca (jedna vrećica)
  • 7 g soli (jedna žličica)
  • 220 g mlakog mlijeka

NADJEV

  • 60 g maslaca, sobne temperature
  • 100 g šećera
  • 2 žlice cimeta

GLAZURA OD SIRNOG NAMAZA

  • 70 g maslaca sobne temperature
  • 150 g sirnog namaza, ja koristim ABC
  • 115 g šećera u prahu
  • 1 – 2 žlice mlijeka

DODATNO

  • jestive konfete ili šarene mrvice, po želji
PRIPREMA

 

  1.  Maslac i šećer izradite. Dodajte im jaje, sol i koricu limuna. Mikserom sve dobro povežite.
  2. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno i suhi kvasac pa ih dodajte smjesi maslaca, šećera i jaja.
  3. Dodaje mlako mlijeko pa nastavkom za tijesto zamijesite tijesto.
  4. Tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu podlogu te ga nastavite mijesiti dok vam ne postane glatko i prestane se lijepiti. Mijesite ga najmanje 7 minuta. Po potrebi dodajte malo brašna. Tijesto možete izraditi i u samostojećem mikseru.
  5. Tijesto prebacite u malo nauljenu posudu te ga prekrijte prozirnom folijom.
  6. Ostavite na toplom dok se ne udvostruči (1,5 h – 2 h)

OBLIKOVANJE CIMET ROLICE

  1.  Pripremite okrugli kalup dimenzija 20 cm. Dno mu obložite papirom za pečenje, rubove namastite i pobrašnite.
  2. Nakon što se udvostručilo tijesto pritisnite šakom kako bi se ispuhao višak zraka. Prebacite ga na pobrašnjenu radnu podlogu. Razvaljate ga na dimenziju 45 x 25 cm.
  3. Tijesto premažite maslacem sobne temperature te pospite mješavinom šećera i cimeta.
  4. Izrežite trake široke 5 – 6 cm. Neka vam trake budu jednako široke. Režite duž duže stranice.
  5. Sada zarolajte prvu traku. Zarolano tijesto postavite na početak druge trake pa zarolajte i nju. Sada ste dobili zarolanu cimet rolicu od dvije trake tijesta.
  6. Veliku cimet rolicu postavite na treći traku pa zarolajte tijesto i s njom. Ponavljajte sve dok ne potrošite sve trake i ne dobijete jednu veliku cimet rolicu.
  7. Cimet rolicu postavite u pripremljen kalup tako da vam zarolani krugovi budu vidljivi.
  8. Prekrijte čistom kuhinjskom krpom te ostavite 30 minuta na toplom. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  9. Ako želite, cimet rolicu možete spremiti u hladnjak i držati je do 3 dana (spremite je odmah nakon rolanja, nemojte je ostaviti da se diže drugi put). U tom slučaju kalup izvadite najmanje 2 do 3 sata prije pečenja i ostavite na sobnoj temperaturi kako bi tijesto moglo narasti.
  10. Nakon što je odmorilo 30 minuta, kalup stavite u zagrijanu pećnicu.
  11. Cimet rolicu pecite 40-ak minuta, odnosno dok vam ne poprimi lijepu rumenu boju. Ja provjerim i tako da malo odvojim dva ruba i pogledam je li tijesto iznutra pečeno (treba biti suho), ako nije vratim u pećnicu na još nekoliko minuta.
  12. Cimet rolicu ostavite u kalupu 10-ak minuta pa je izvadite na rešetku za hlađenje da se prohladi.

KREMA

  1. U posudi pomiješajte maslac i šećer u prahu koristeći se pjenjačom ili mikserom. Dodajte sirni namaz pa ponovo povežite kremu.
  2. Na kraju dodajte mlijeko, prvu jednu žlicu pa po potrebi i drugu.
  3. Cimet rolicu postavite na stalak te je premažite kremom od sirnog namaza i pospite konfetama.

 

Dobar tek!