Volite cimet rolice? Ja ih obožavam. I to toliko da ih radim za sve proslave rođendana i većinu naših druženja. Cimet rolice su postale sinonim naših okupljanja. Pa, zašto onda ne napraviti jednu slavljeničku cimet rolicu, onu koja je u biti cimet rolica, ali je istovremeno i torta.
I moram vam reći da je ovo obožavanje! Toliko je jednostavno, a toliko zanimljivo i preukusno. Sve je isto kao i kod klasične cimet rolice, osim što se malo duže peče.
Cimet rolicu pečete u kalupu za torte te je ova količina tijesta za kalup od 20 cm. Također, visina tijesta je između 5 i 6 cm. Po želji pečenu cimet rolicu možete premazati sirupom, ali ja nisam.
Ja tortu cimet rolicu pospem konfetama ili šarenim mrvicama. Ovako dekorirana je prava rođendanska poslastica.
TORTA CIMET ROLICA
SASTOJCI
TIJESTO
- 120 g maslaca sobne temperature
- 90 g šećera
- 1 jaje L veličine
- korica limuna, po želji
- 450 g glatkog brašna
- 7 g suhog kvasca (jedna vrećica)
- 7 g soli (jedna žličica)
- 220 g mlakog mlijeka
NADJEV
- 60 g maslaca, sobne temperature
- 100 g šećera
- 2 žlice cimeta
GLAZURA OD SIRNOG NAMAZA
- 70 g maslaca sobne temperature
- 150 g sirnog namaza, ja koristim ABC
- 115 g šećera u prahu
- 1 – 2 žlice mlijeka
DODATNO
- jestive konfete ili šarene mrvice, po želji
PRIPREMA
- Maslac i šećer izradite. Dodajte im jaje, sol i koricu limuna. Mikserom sve dobro povežite.
- U zasebnoj posudi pomiješajte brašno i suhi kvasac pa ih dodajte smjesi maslaca, šećera i jaja.
- Dodaje mlako mlijeko pa nastavkom za tijesto zamijesite tijesto.
- Tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu podlogu te ga nastavite mijesiti dok vam ne postane glatko i prestane se lijepiti. Mijesite ga najmanje 7 minuta. Po potrebi dodajte malo brašna. Tijesto možete izraditi i u samostojećem mikseru.
- Tijesto prebacite u malo nauljenu posudu te ga prekrijte prozirnom folijom.
- Ostavite na toplom dok se ne udvostruči (1,5 h – 2 h)
OBLIKOVANJE CIMET ROLICE
- Pripremite okrugli kalup dimenzija 20 cm. Dno mu obložite papirom za pečenje, rubove namastite i pobrašnite.
- Nakon što se udvostručilo tijesto pritisnite šakom kako bi se ispuhao višak zraka. Prebacite ga na pobrašnjenu radnu podlogu. Razvaljate ga na dimenziju 45 x 25 cm.
- Tijesto premažite maslacem sobne temperature te pospite mješavinom šećera i cimeta.
- Izrežite trake široke 5 – 6 cm. Neka vam trake budu jednako široke. Režite duž duže stranice.
- Sada zarolajte prvu traku. Zarolano tijesto postavite na početak druge trake pa zarolajte i nju. Sada ste dobili zarolanu cimet rolicu od dvije trake tijesta.
- Veliku cimet rolicu postavite na treći traku pa zarolajte tijesto i s njom. Ponavljajte sve dok ne potrošite sve trake i ne dobijete jednu veliku cimet rolicu.
- Cimet rolicu postavite u pripremljen kalup tako da vam zarolani krugovi budu vidljivi.
- Prekrijte čistom kuhinjskom krpom te ostavite 30 minuta na toplom. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- Ako želite, cimet rolicu možete spremiti u hladnjak i držati je do 3 dana (spremite je odmah nakon rolanja, nemojte je ostaviti da se diže drugi put). U tom slučaju kalup izvadite najmanje 2 do 3 sata prije pečenja i ostavite na sobnoj temperaturi kako bi tijesto moglo narasti.
- Nakon što je odmorilo 30 minuta, kalup stavite u zagrijanu pećnicu.
- Cimet rolicu pecite 40-ak minuta, odnosno dok vam ne poprimi lijepu rumenu boju. Ja provjerim i tako da malo odvojim dva ruba i pogledam je li tijesto iznutra pečeno (treba biti suho), ako nije vratim u pećnicu na još nekoliko minuta.
- Cimet rolicu ostavite u kalupu 10-ak minuta pa je izvadite na rešetku za hlađenje da se prohladi.
KREMA
- U posudi pomiješajte maslac i šećer u prahu koristeći se pjenjačom ili mikserom. Dodajte sirni namaz pa ponovo povežite kremu.
- Na kraju dodajte mlijeko, prvu jednu žlicu pa po potrebi i drugu.
- Cimet rolicu postavite na stalak te je premažite kremom od sirnog namaza i pospite konfetama.
Dobar tek!