Torta bor s medenjak korama i kremom od puding vanilije je idealna blagdanska torta. Osim što je jako lijepa, jednako tako je ukusna.
Mekane kore s medom i gingerbread začinima i nježna krema od vanilije su savršen spoj okusa. Ako volite medenjaka i kremaste kolače, ova torta će biti pravi odabir.
Tortu možete ukrasiti čokoladicama, voćem, jestivim perlicama, meringom i sl.
Ja sam za kremu koristila moj omiljeni Dolcela Puding okus vanilija.
TORTA BOR (MEDENJAK TORTA)
SASTOJCI
KORE
- 150 g maslaca sobne temperature
- 150 g svijetlo smeđeg šećera
- 1 jaje L veličine
- 1 vrećica Dolcela vanilin šećera
- 115 g meda
- 400 g glatkog brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- 2 žličice začina za medenjake
KREMA
- 700 ml mlijeka
- 2 Dolcela pudinga okus vanilija
- 1 vrećica Dolcela vanilin šećera
- 6 žlica šećera (120 g)
- 250 g maslaca, sobne temperature
DODATNO
- jestive perlice za dekoriranje
- meringa puslice za dekoriranje
- čokoladne loptice za dekoriranje
PRIPREMA
- Maslac sobne temperature stavite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu. Mikserom ga izradite dok potpuno ne omekša. Sada dodajte šećer pa mikserom povežite smjesu.
- Dodaje prethodno razmućeno jaja, med i vanilin šećer. Sve izradite mikserom dok se ne poveže.
- U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake pa sve uspite u smjesu s maslacem. Izradite tijesto koje će biti ljepljivo, ali nemojte dodavati više brašna. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku na sat vremena, a možete i preko noći.
- Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremite dva lima za pečenje.
- Na papiru za pečenje razvaljate trećinu tijesta na debljinu od 2-3 milimetra. Izrežite oblik bora (ja izrežem oblik na papiru koji mi kasnije služi kao šablona).
- Maknite višak tijesta a izrezano tijesto s papirom prebacite na lim.
- Pecite 7-9 minuta, odnosno dok rubovi me porumene.
- Izvadite i ostavite na papiru da se ohladi. Tijesto će sada biti mekano, ali će se hlađenjem stvrdnuti.
- Isto ponovite s preostala dva komada tijesta. Ako vam ostane tijesta izradite keksiće kojima možete ukrasiti tortu bor.
PUDING KREMA
- Pomiješajte oba praška za puding sa 6 žlica šećera (120 g) šećera. Od 700 ml mlijeka oduzmite 10-ak žlica pa ih dobro pomiješajte sa smjesom pudinga i šećera.
- Ostatak mlijeka stavite u lonac s debljim dnom pa ga zagrijte do vrenja, odmaknite s vrate, dodajte razmućenu smjesu s praškom za puding te vratite na vatru. Vatru sada smanjite na srednje jaku do laganu. Nastavite miješati oko 2 minute, odnosno dok se krema ne zgusne.
- Kremu prebacite u posudu otpornu na toplinu (ja koristim posudu za pečenje dimenzija kao i za biskvit), što vam je veća posuda brže će se ohladiti krema. Kremu prekrijte prozirnom folijom tre ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.
- U ohlađenu kremu smiksajte 250 g maslaca sobne temperature. Kremu prebacite u slastičarsku vrećicu s otvorom od oko 2 cm.
- Na pladanj postavite prvu koru te istisnite kremu radeći “loptice” jednu di druge.
- Postavite drugu koru pazeći da je ne pritišćete te na nju isto istisnite kremu.
- Sada postavite treću koru te na nju kremu. Ukrasite puslicama, čokoladnim lopticama i jestivim perlicama.