Torta bor s medenjak korama i kremom od puding vanilije je idealna blagdanska torta. Osim što je jako lijepa, jednako tako je ukusna.

 

Mekane kore s medom i gingerbread začinima i nježna krema od vanilije su savršen spoj okusa. Ako volite medenjaka i kremaste kolače, ova torta će biti pravi odabir.

 

Tortu možete ukrasiti čokoladicama, voćem, jestivim perlicama, meringom i sl.

Ja sam za kremu koristila moj omiljeni Dolcela Puding okus vanilija.

 

 

TORTA BOR (MEDENJAK TORTA)

SASTOJCI

KORE

  • 150 g maslaca sobne temperature
  • 150 g svijetlo smeđeg šećera
  • 1 jaje L veličine
  • 1 vrećica Dolcela vanilin šećera
  • 115 g meda
  • 400 g glatkog brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 2 žličice začina za medenjake

KREMA

DODATNO

  • jestive perlice za dekoriranje
  • meringa puslice za dekoriranje
  • čokoladne loptice za dekoriranje
PRIPREMA
  1. Maslac sobne temperature stavite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu. Mikserom ga izradite dok potpuno ne omekša. Sada dodajte šećer pa mikserom povežite smjesu.
  2. Dodaje prethodno razmućeno jaja, med i vanilin šećer. Sve izradite mikserom dok se ne poveže.
  3. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake pa sve uspite u smjesu s maslacem. Izradite tijesto koje će biti ljepljivo, ali nemojte dodavati više brašna. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku na sat vremena, a možete i preko noći.
  4. Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremite dva lima za pečenje.
  5. Na papiru za pečenje razvaljate trećinu tijesta na debljinu od 2-3 milimetra. Izrežite oblik bora (ja izrežem oblik na papiru koji mi kasnije služi kao šablona).
  6. Maknite višak tijesta a izrezano tijesto s papirom prebacite na lim.
  7. Pecite 7-9 minuta, odnosno dok rubovi me porumene.
  8. Izvadite i ostavite na papiru da se ohladi. Tijesto će sada biti mekano, ali će se hlađenjem stvrdnuti.
  9. Isto ponovite s preostala dva komada tijesta. Ako vam ostane tijesta izradite keksiće kojima možete ukrasiti tortu bor.

PUDING KREMA

  1. Pomiješajte oba praška za puding sa 6 žlica šećera (120 g) šećera. Od 700 ml mlijeka oduzmite 10-ak žlica pa ih dobro pomiješajte sa smjesom pudinga i šećera.
  2. Ostatak mlijeka stavite u lonac s debljim dnom pa ga zagrijte do vrenja, odmaknite s vrate, dodajte razmućenu smjesu s praškom za puding te vratite na vatru. Vatru sada smanjite na srednje jaku do laganu. Nastavite miješati oko 2 minute, odnosno dok se krema ne zgusne.
  3. Kremu prebacite u posudu otpornu na toplinu (ja koristim posudu za pečenje dimenzija kao i za biskvit), što vam je veća posuda brže će se ohladiti krema. Kremu prekrijte prozirnom folijom tre ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.
  4. U ohlađenu kremu smiksajte 250 g maslaca sobne temperature. Kremu prebacite u slastičarsku vrećicu s otvorom od oko 2 cm.
  5. Na pladanj postavite prvu koru te istisnite kremu radeći “loptice” jednu di druge.
  6. Postavite drugu koru pazeći da je ne pritišćete te na nju isto istisnite kremu.
  7. Sada postavite treću koru te na nju kremu. Ukrasite puslicama, čokoladnim lopticama i jestivim perlicama.