Ako ste u potrazi za kremastom tortom tada je Bijeli Egipat idealan odabir.

Biskvit od bjelanjaka i lješnjaka te krema od vanilije uz tučeni šlag i mascarpone su sasvim dovoljan razlog da ovoj torti ne odolite.

Kako Grgo ne jede čokoladu, a krema od vanilije mu je omiljena, ova torta je s razlogom na listi omiljenih u mojoj obitelji.

 

Ako želite tortu napraviti još brže i jednostavnije, tada kremu možete napraviti s Dolcela pudingom okus vanilija baš kao i ja.

 

Ako se pitate što s ostatkom žumanjaka, savjetujem da napravite rožatu, flan ili da ih zamrznete za buduće korištenje. Zamrznute potrošite unutar 4 mjeseca.

 

TORTA BIJELI EGIPAT

SASTOJCI

BISKVIT

  • 9 bjelanjaka
  • 9 žlica šećera (135 g)
  • 3 žlice brašna (36 g)
  • 12 žlica krupno mljevenih lješnjaka (120 g)

KREMA OD VANILIJE

ŠLAG KREMA

  • 300 g Dolcela 5+ vrhnja za šlag
  • 3 žlice šećera u prahu (30 g)
  • 60 g mascarpone sira

DODATNO

  • 200 g bijele čokolade
PRIPREMA
  1. Lješnjake tostirajte u pećnici tako da ih stavite na lim za pečenje i stavite u pećnicu na 10 minuta.
  2. Ohladite ih te ih u sjeckalici grubo sameljite.
  3. Pripremite okrugli kalup promjera 24 cm. Dno mu obložite papirom za pečenje te rubove namastite. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
  4. Biskvit pecite iz tri dijela (svaki sloj zasebno).
  5. Mikserom prvo izradite 3 bjelanjka, kad se zapjene dodajte im 3 žlice šećera te nastavite miksati dok se sav šećer ne poveže s bjelanjcima. Sada špatulom umiješajte 1 žlicu brašna i 4 žlice krupnije mljevenih lješnjaka.
  6. Smjesu rasporedite po pripremljenom kalupu te pecite 15 minuta.
  7. Nakon 10 minuta izvadite iz kalupa te ostavite na rešetki za hlađenje dok se potpuno ne ohladi.
  8. Na jednak način ispecite preostala dva biskvita.

KREMA OD VANILIJE (PUDING KREMA)

  1. Pomiješajte oba praška za puding sa 6 žlica šećera (120 g). Od 700 ml mlijeka oduzmite 10-ak žlica pa ih dobro pomiješajte sa smjesom pudinga i šećera.
  2. Ostatak mlijeka stavite u lonac s debljim dnom pa ga zagrijte do vrenja, odmaknite s vrate, dodajte razmućenu smjesu s praškom za puding te vratite na vatru. Vatru sada smanjite na srednje jaku do laganu. Nastavite miješati oko 2 minute, odnosno dok se krema ne zgusne.
  3. Kremu prebacite u posudu otpornu na toplinu, što vam je veća posuda brže će se ohladiti krema. Kremu prekrijte prozirnom folijom tre ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.
  4. U ohlađenu kremu smiksajte 250 g maslaca sobne temperature.
  5. Krema je odmah spremna za korištenje.

ŠLAG KREMA

  1. Mikserom izradite Dolcela 5+ šlag (koji ste prethodno ohladili u hladnjaku). Kad se šlag formirao dodajte šećer i mascarpone sobne temperature. Mikserom kratko povežite kremu.

BIJELA ČOKOLADA ZA DEKORACIJU

  1. Bijelu čokoladu rastopite na pari ili u mikrovalnoj. Na papir za pečenje nanesite čokoladu u tankom sloju te spremite u hladnjak dok se čokolada ne stisne. Kad se čokolada stisnula nožem izrežite pravokutnike koje ćete kasnije postavite na tortu.

SLAGANJE

  1. Na stalak za torte ili okrugli pladanj postavite prvi biskvit te na njega stavite polovicu žute kreme pa tanki sloj šlag kreme. Na vrh postavite drugi biskvit te ponovo postavite sloj žute te tanji sloj šlag kreme.
  2. Na vrh postavite zadnji biskvit pa cijelu tortu obložite šlag kremom. Malo kreme odvojite za ukrašavanje.
  3. Za bočne stranice postavite komade bijele čokolade, a površinu torte ukrasite preostalim šlagom, sjeckanim lješnjacima i po želji mrvicama.