Tražite ljetno jelo? Ukusno, bogato namirnicama, a opet jednostavno i osvježavajuće? Onda je ova salata sve što vam treba.

 

Domaća tjestenina u kremastom umaku je dovoljna sama po sebi, ali ako je želite obogatiti tada je posložite na matovilac te svemu dodajte dinju i pršut. Rapsodija okusa. Vidjet ćete.

 

Ja sam radila domaću tjesteninu jer imam svoj kMix i nastavke koji mi omogućavaju da za tren budem gotova. Ako želite, koristite kupovnu tjesteninu ili se odlučite za svoju domaću, što bi vam svakako preporučila.

 

Za loptice od dinje možete koristiti žlicu za sladoled (malenu) ili pak žlicu za vaditi zrna kave, poput mene. Rezultat će biti odličan.

 

 

TJESTENINA U UMAKU OD TIKVICA S MATOVILCEM, DINJOM I PRŠUTOM

SASTOJCI

ZA TJESTENINU

  • 200 g brašna TIP 0
  • 2 jaja L veličine
  • 2 žlice ulja
  • pola žličice soli

UMAK

  • malo maslinovog ulja
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 veća tikvica
  • sol, papar

SALATA

  • 200 g matovilca
  • pola dinje
  • 125 g mini mozzarelle
  • 100 g pršuta na fete
  • par rotkvica
  • maslinovo ulje
  • sol

 

PRIPREMA
  1. Brašno stavite na radnu podlogu ili u dublju zdjelu, napravite udubinu u sredini pa u nju stavite jaja. Dodajte sol i ulje.
  2. Vilicom lagano miješajte jaja i dodajite im brašno s unutarnjeg ruba brašna.
  3. Cijelo vrijeme miješajte pazeći pritom da vam jaja ne iscure.
  4. Kada ste dodali dovoljno brašna i smjesa je kompaktnija, počnite mijesiti rukama.
  5. U početku će tijesto biti ljepljivo. Mijesite ga rukama i “kupite” višak brašna na radnoj podlozi.
  6. Kada ste “pokupili” sve brašno i umijesili tijesto, oblikujte ga u kuglu.
  7. Tijesto prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata.
  8. Nakon pola sata izvadite tijesto iz hladnjaka. Tijesto podijelite na 3 dijela te svaki dio pobrašnite. Prozirnom folijom prekrijte komade koje ne koristite.
  9. Komad tijesta pritisnite rukama pa ga provucite kroz nastavak za tijesto namješten na broj 0 (najširi razmak). Pobrašnite, preklopite tijesto te ponovo provucite kroz najširi dio. Ponovo pobrašnite, preklopite te još jednom provucite kroz najširi dio.
  10. Zatim stroj namjestite na broj jedan pa provucite tijesto. Pobrašnite ako je ljepljivo pa nastavak namjestite na broj 2. Provucite jednom. Sada sve ponovite i provucite kroz nastavak namješten na broj 3. Ovo ponavljate sve dok ne dobijete dovoljno tanko tijesto.
  11. Promijenite nastavak te stavite onaj za rezance, provucite tijesto kroz njega, dobivene rezance pobrašnite te ostavite na radnoj podlozi.
  12. U loncu s debljim dnom stavite vodu, kad je zakuhala posolite te dodajte tjesteninu, kuhajte 2-3 minute. Nemojte bacati vodu od kuhanja tjestenine.
  13. Za to vrijeme pripremite umak.

ZA UMAK

  1. U dubljoj tavi na maslinovom ulju kratko prepržite usitnjen češnjak. Dodajte opranu i izrezanu na kockice tikvicu.
  2. Dinstajte nekoliko minuta dok ne omekša. Ako tikvica nije pustila dovoljno vode dodajte malo vode od kuhane tjestenine.
  3. Kad je tikvica potpuno omekšala maknite s vatre. Sastojke iz tave prebacite u blender ili ih usitnite štapnim mikserom. Malo umaka odvojite za salatu.
  4. Tjesteninu koju ste ocijedili pomiješajte s izblendanim umakom.
  5. Na pladanj postavite matovilac, dinju izrežite na kockice ili je poput mene izdubite okruglom žlicom (ja sam koristila onu za kavu).
  6. Dodajte dinju, te postavite tjesteninu.
  7. Dodajte fete pršuta, mozzarellu te izrezane rotkvice.
  8. Prelijte s preostalim umakom, po želji dodajte maslinovo ulje te začinite.