Znate li što je motar? To je biljka koja raste uz more, a možete je vidjeti kako izvire iz stijena. Na našim otocima je jako rasprostranjen. Bere se do kolovoza kada počinje cvjetati pa ga je od tada bolje ne brati jer su mu listovi gorki. Često se kiseli ili sprema na salatu. Možete spremiti kruh s motarom i sl.

Možete ga naći i u romanu Sirota kako ga Kumičić opisuje zajedno sa sparnim danom.

Ja sam ga oduvijek viđala na plažama ili u romanima, ali nikad mi nije padalo na pamet da ga jedem, sve do ovoga ljeta.

Vratila sam se s otoka s vrečicom motara i krenula u istraživanje. Moja obitelj ga kiseli a ja sam ga isprobala u raznim varijnatama. Danas vam donosim jednu od njih. Tjestenina i kozice u kombinaciji s ovom zanimljivom biljkom.

TJESTENINA S KOZICAMA I MOTAROM

S A S T O J C I
  • 250 g očišćenih repova kozica
  • 1 glavica luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 1,5 dcl bijelog vina
  • sol, papar
  • peršin
  • timijan po želji
  • 20 g motara (dvije šake)
  • 250 g tjestenine, ja sam koristila špagete
  • maslinovo ulje
  • 50 g gorgonzole

 

P R I P R E M A
  1. U posoljenu vodu stavite kuhati tjesteninu. Za to vrijeme ćemo pripremiti kozice i motar.
  2.  Repove kozica očistite od ljuski. Ukoliko koristite zamrznute, već očišćene repove tada ih samo properite vodom.
  3. Luk usitnite te ga na malo maslinova ulja pržite na umjerenoj vatri. Kada je luk omekšao i postao staklast dodajte mu usitnjen češnjak i sve skupa promješajte. Pripazite da vam luk ne zagori na vatri. Nakon nekoliko sekundi dodajte repove kozica. Sve skupa pržite par minuta pa dolijte bijelo vino. Kozice će pustiti svoju vodu tako da će biti dovoljno tekućine bez dodatnog dodavanja. Ukoliko vam ipak nedostaje tekućine (kozice nisu pokrivene) dolijte malo vode ili ribljeg temeljca.
  4. Motar očistite tako da ga operete vodom pa mu iskidajte listove. Možete ih upotrijebiti cijele ili ih usitniti po želji.
  5. Kozice začinite sa soli, paprom, timjanom pa dodajte motar. Kuhajte sve skupa 10-ak minuta.
  6. Skuhanu i ocjeđenu tjesteninu prebacite u posudu u kojoj se kuhaju kozice i motar.
  7. Umiješajte tjesteninu kako bi se povezala sa umakom te dodajte gorgonzolu. Sve dobro promješajte pa dodajte svježi peršin. Servirajte odmah.
T I P S  &  T R I C K S
  • Ako su vam listovi motara intezivnog okusa možete ih i sušiti. Sušenjem se ublaži intezitet, a jednako su ukusni u pripremi.
  • Ako ste tjesteninu skuhali prije nego je umak gotov, polite je jednom žlicom maslinovog ulja kako se ne bi zalijepila.
  • Gorgonzolu možete zamijeniti bilo kojim tvrdim sirom poput Grana Padana, Ribanca i sl.

Dobar tek!