Znate li da postoji oko 100 000 vrsta gljiva. One su ujedno i narasprostranjeniji organizmi na svijetu. I ne spadaju ni u biljke, ni u životinje. One su svijet za sebe. U njima mi ima nešto jako lijepo i mistično. Velikim dijelom su neotkrivene, dolaze iz šume i priznajte, imaju neobičan izgled. Jeste li ikada brali gljive? Mislim da je to iznimno zanimljivo iskustvo.

 

 

Ja ih osobno volim na sve načine, u juhama, umacima, sušene ili svježe. Kod pripreme gljiva naučila sam da je bitno doziranje začina. Njihov okus je nježan i lako ga prevlada jači začin. U kombinaciji s tjesteninom i blagom ricottom ili skutom su mi gljive predivno nadopunjene.

 

 

Jelo je jednostavno za pripremu, a toliko ukusno.

 

Želim vam dobar tek!

TJESTENINA S GLJIVAMA, CRVENIM PAPROM I RICOTTOM

SASTOJCI:
  • 300 g tjestenine (ja sam koristila bucatini špagete)
  • 200 g smeđih šampinjona
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žličica crvenog papra u zrnu (ili mix papra u zrnu)
  • 100 ml povrtnog temeljca ili vode
  • pola žličice soli
  • pola žličice timijana
  • 50 g ricotta sira (2 žlice), ja koristim Galbani ricotta sir
  • 25 g kiselog vrhnja (jedna žlica)
  • 1 žlica svježeg peršina, nasjeckanog
  • parmezan ili drugi tvrdi sir po želji

 

PRIPREMA
  1. Tjesteninu skuhajte po uputstvima s pakiranja.
  2. Gljive prebrišite pa ih iskidajte na fete debljine 3 milimetra.
  3. U lonac dodajte maslinovo ulje i žličicu crvenog papra. Kada se ulje ugrije, nakon pola minute, izvadite papar. Papar bacite.
  4. Ulje je sada lijepo aromatizirano. Dodajte mu usitnjeni češnjak, kratko ga prepržite (pazite da ne zagori) pa dodajte gljive.
  5. Pržite ih na umjereno jakoj vatri nekoliko minuta, zatim ih podlijte temeljcem ili vodom.
  6. Posolite ih i dodajte im timijan. Kuhajte ih 10-ak minuta uz povremeno miješanje.
  7. Ricottu i kiselo vrhnje pomiješajte pa ih dodajte gljivama. Promiješajte.
  8. Dodajte kuhanu i ocijeđenu tjesteninu i sve kratko promiješajte kako bi se sastojci sjedinili.
  9. Pospite svježe usitnjenim peršinom.
  10. Po želji na vrh dodajte parmezan ili drugi tvrdi sir.

 

TIPS & TRICKS
  • Gljive su spužvaste strukture pa ih nemojte prati u vodi. Prebrišite ih vlažnom krpom ili kuhinjskim papirom.
  • Papar pusti divnu aromu mariniranjem u toplom ulju, ovaj korak svakako odradite.
  • Bucatini tjestenina spada u najveće  špagete, Barilla ih proizvodi pod brojem 9.

 

Dobar tek!