Znate li da postoji oko 100 000 vrsta gljiva. One su ujedno i narasprostranjeniji organizmi na svijetu. I ne spadaju ni u biljke, ni u životinje. One su svijet za sebe. U njima mi ima nešto jako lijepo i mistično. Velikim dijelom su neotkrivene, dolaze iz šume i priznajte, imaju neobičan izgled. Jeste li ikada brali gljive? Mislim da je to iznimno zanimljivo iskustvo.
Ja ih osobno volim na sve načine, u juhama, umacima, sušene ili svježe. Kod pripreme gljiva naučila sam da je bitno doziranje začina. Njihov okus je nježan i lako ga prevlada jači začin. U kombinaciji s tjesteninom i blagom ricottom ili skutom su mi gljive predivno nadopunjene.
Jelo je jednostavno za pripremu, a toliko ukusno.
Želim vam dobar tek!
TJESTENINA S GLJIVAMA, CRVENIM PAPROM I RICOTTOM
SASTOJCI:
- 300 g tjestenine (ja sam koristila bucatini špagete)
- 200 g smeđih šampinjona
- 50 ml maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka
- 1 žličica crvenog papra u zrnu (ili mix papra u zrnu)
- 100 ml povrtnog temeljca ili vode
- pola žličice soli
- pola žličice timijana
- 50 g ricotta sira (2 žlice), ja koristim Galbani ricotta sir
- 25 g kiselog vrhnja (jedna žlica)
- 1 žlica svježeg peršina, nasjeckanog
- parmezan ili drugi tvrdi sir po želji
PRIPREMA
- Tjesteninu skuhajte po uputstvima s pakiranja.
- Gljive prebrišite pa ih iskidajte na fete debljine 3 milimetra.
- U lonac dodajte maslinovo ulje i žličicu crvenog papra. Kada se ulje ugrije, nakon pola minute, izvadite papar. Papar bacite.
- Ulje je sada lijepo aromatizirano. Dodajte mu usitnjeni češnjak, kratko ga prepržite (pazite da ne zagori) pa dodajte gljive.
- Pržite ih na umjereno jakoj vatri nekoliko minuta, zatim ih podlijte temeljcem ili vodom.
- Posolite ih i dodajte im timijan. Kuhajte ih 10-ak minuta uz povremeno miješanje.
- Ricottu i kiselo vrhnje pomiješajte pa ih dodajte gljivama. Promiješajte.
- Dodajte kuhanu i ocijeđenu tjesteninu i sve kratko promiješajte kako bi se sastojci sjedinili.
- Pospite svježe usitnjenim peršinom.
- Po želji na vrh dodajte parmezan ili drugi tvrdi sir.
TIPS & TRICKS
- Gljive su spužvaste strukture pa ih nemojte prati u vodi. Prebrišite ih vlažnom krpom ili kuhinjskim papirom.
- Papar pusti divnu aromu mariniranjem u toplom ulju, ovaj korak svakako odradite.
- Bucatini tjestenina spada u najveće špagete, Barilla ih proizvodi pod brojem 9.
Dobar tek!