Volite li šparoge? Kod nas se spremaju često za vrijeme proljeća. Ako ste ih imali priliku i sami ubrati, onda je to potpuno novi doživljaj.
Šparoge se najčešće pripremaju kao fritaja s jajima, rižoto ili salata od šparoga. I koliko god volim sve navedeno, zaželim se nečeg novog.
Ako i vas muči isto ili samo volite šparoge, ovaj tart će vas oduševiti. Jako se brzo i jednostavno priprema. Sve što trebate je posložiti sastojke na tijesto i sve zapeči u pećnici.
Možete ga raditi s bilo kojim tijestom koje volite. Možete napraviti svoje ili kupiti gotovo poput lisnatog tijesta i sl. Možete kombinirati i druge namirnice, poput gljiva, slanine, šalše i sl.
Ovako pripremljen tart možete servirati kao glavno jelo, kao snack ili za večeru.
TART SA ŠPAROGAMA I RICOTTA SIROM
SASTOJCI
- 250 g tijesta po izboru (prhko slano, lisnato, tijesto za pizzu)
- 50 ml maslinovog ulja
- 2 žlice senfa
- 2 žlice suhog medvjeđeg luka, po izboru
- 250 g ricotta sira
- 70 g grana padana ili drugog tvrdog sira po izboru
- 100 g šparoga
- nekoliko feta pršuta
- dva tvrdo kuhana jaja
PRIPREMA
- Pećnicu ugrite na 200 stupnjeva. Na lim za pečenje postavite papir za pečenje.
- Tijesto razvaljajte na približno 3 milimetra. Postavite ga na pripremljeni lim.
- Rubove tijesta presavinite prema unutra, a ostatak probodite vilicom.
- Tijesto premažite s malo maslinovog ulja, a dio ostavite za kasnije.
- Sada na tijesto stavite dvije žlice senfa te premažite sve osim rubova.
- Po tijestu pospite medvjeđi luk pa rasporedite ricotta sir.
- Naribajte grana padano ili drugi tvrdi sir po izboru.
- Šparoge operite i posušite. Prstima odlomte dno šparoge. Šparoga ima mjesto pucanja između čvrste stabljike i mekanog donjeg dijela. Dovoljno je da je primite prstima i nakrivite, ona će sama puknuti na tom mjestu.
- Ako koristite divlje šparoge prethodno ih blanširaje nekoliko minuta u kipućoj vodi. Ako koristite uzgojene ovo ne morate raditi.
- Šparoge posložite po tijestu.
- Tart pecite 20-25 minuta, odnosno dok vam tijesto ne poprimi lijepu rumenu boju.
- Na ispečeni tart postavite nekoliko feta pršuta, polovice kuhanih jaja pa sve pokapajte maslinovim uljem.
TIPS & TRICKS
- Kako skuhati savršeno tvdo jaje? Jaje stavite u lonac, ulijte vodu, neka prekrije jaje i pustite da zakuha. Potom ugasite vatru, pokrijte lonac i pustite 10-12 minuta. Pripemite manju posudu s hladnom vodom. Nakon 10-12 minuta izvadite jaje iz vrele vode u loncu i prebacite ga u hladnu vodu (ovako će se zaustaviti proces kuhanja). Ako želite mekanije jaje, ostavite ga u vreloj vodi 4-7 minuta (ovisno koliko meko jaje želite).
Dobar tek!