Volite li šparoge? Kod nas se spremaju često za vrijeme proljeća. Ako ste ih imali priliku i sami ubrati, onda je to potpuno novi doživljaj.

 

Šparoge se najčešće pripremaju kao fritaja s jajima, rižoto ili salata od šparoga. I koliko god volim sve navedeno, zaželim se nečeg novog.

 

Ako i vas muči isto ili samo volite šparoge, ovaj tart će vas oduševiti. Jako se brzo i  jednostavno priprema. Sve što trebate je posložiti sastojke na tijesto i sve zapeči u pećnici.

 

Možete ga raditi s bilo kojim tijestom koje volite. Možete napraviti svoje ili kupiti gotovo poput lisnatog tijesta i sl. Možete kombinirati i druge namirnice, poput gljiva, slanine, šalše i sl.

 

Ovako pripremljen tart možete servirati kao glavno jelo, kao snack ili za večeru.

 

TART SA ŠPAROGAMA I RICOTTA SIROM

SASTOJCI
  • 250 g tijesta po izboru (prhko slano, lisnato, tijesto za pizzu)
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 2 žlice senfa
  • 2 žlice suhog medvjeđeg luka, po izboru
  • 250 g ricotta sira
  • 70 g grana padana ili drugog tvrdog sira po izboru
  • 100 g šparoga
  • nekoliko feta pršuta
  • dva tvrdo kuhana jaja
PRIPREMA
  1. Pećnicu ugrite na 200 stupnjeva. Na lim za pečenje postavite papir za pečenje.
  2. Tijesto razvaljajte na približno 3 milimetra. Postavite ga na pripremljeni lim.
  3. Rubove tijesta presavinite prema unutra, a ostatak probodite vilicom.
  4. Tijesto premažite s malo maslinovog ulja, a dio ostavite za kasnije.
  5. Sada na tijesto stavite dvije žlice senfa te premažite sve osim rubova.
  6. Po tijestu pospite medvjeđi luk pa rasporedite ricotta sir.
  7. Naribajte grana padano ili drugi tvrdi sir po izboru.
  8. Šparoge operite i posušite. Prstima odlomte dno šparoge. Šparoga ima mjesto pucanja između čvrste stabljike i mekanog donjeg dijela. Dovoljno je da je primite prstima i nakrivite, ona će sama puknuti na tom mjestu.
  9. Ako koristite divlje šparoge prethodno ih blanširaje nekoliko minuta u kipućoj vodi. Ako koristite uzgojene ovo ne morate raditi.
  10. Šparoge posložite po tijestu.
  11. Tart pecite 20-25 minuta, odnosno dok vam tijesto ne poprimi lijepu rumenu boju.
  12. Na ispečeni tart postavite nekoliko feta pršuta, polovice kuhanih jaja pa sve pokapajte maslinovim uljem.

 

TIPS & TRICKS

  • Kako skuhati savršeno tvdo jaje? Jaje stavite u lonac, ulijte vodu, neka prekrije jaje i pustite da zakuha. Potom ugasite vatru, pokrijte lonac i pustite 10-12 minuta. Pripemite manju posudu s hladnom vodom. Nakon 10-12 minuta izvadite jaje iz vrele vode u loncu i prebacite ga u hladnu vodu (ovako će se zaustaviti proces kuhanja). Ako želite mekanije jaje, ostavite ga u vreloj vodi 4-7 minuta (ovisno koliko meko jaje želite).

 

Dobar tek!