Tapenada je naziv za namaz od maslina. Dolazi s juga Francuske, iz prelijepe Provanse. Može se raditi od crnih ili zelenih maslina, ovisno što vam je draže. Zanimljivo je kako tapenada ne nosi naziv po maslinama. Naime, kažete li u Provansi riječ tapeno, reći ćete zapravo kapare, a ne masline. Da, tako je! Tapenada je namaz od maslina koji nosi ime po kaparima. Zanimljivo, zar ne.

Ovaj namaz možete poslužiti uz tost ili kruh, kao dio bruschetta, sendviča i sl. Super se slaže s tjesteninom, ribom ili mesom. Jasno vam je, ide uz sve!

Tapenada se sastoji od maslina, slanih inćuna iz ulja, kapara, maslinovog ulja i začina. Puna je okusa i mirisa. Pravi je primjer Provanse i svega što ona nosi.

Ovaj namaz mi je na listi omiljenih, jednostavno ga obožavam!

TAPENADA ILI NAMAZ OD MASLINA

SASTOJCI
  • 200 g zelenih ili crnih maslina (ja sam koristila zelene)
  • 2 fileta slanog inćuna iz ulja
  • 2 žlice kapara
  • 50 ml maslinovog ulja
  • sol, papar i timijan po želji
PRIPREMA
  1. Maslinama izvadite koštice. Ja sam koristila one kojima su koštice već izvađene. Pazite da vam bude 200 g maslina kada ste odstranili koštice iz njih.
  2. Masline, filete inćuna, kapare i maslinovo ulje stavite u blender. Sve dobro usitnite. Dodajte malo soli ( inćuni su slani pa pazite da ne pretjerate, prstohvat je dovoljan), papra i timijana po želji. Promiješajte i prebacite u posudu u kojoj ćete poslužiti namaz.
  3. Namaz držite u frižideru.

TIPS & TRICKS

  • Primjetila sam da se u dosta recepata za tapenadu koristi češnjak. U pravilu, češnjak ne ide u ovaj namaz.

Dobar tek!