Sušene rajčice spadaju u hranu koja nije uobičajena, cijenjene su te se često poslužuju u restoranima kao delicija.

Njihov okus obogaćuje razna jela, koriste se kao dodatak umacima, na canapeima, bruschettima, pizzama, focacciama ili kao zasebna namirnica uz sir i pokoju maslinu.

U vrijeme kada rajčice dozrijevaju svakako razmislite o tome da dio i osušite. Na ovaj način ćete dobiti rajčice koje možete koristiti i zimi.

Od svih vrsta rajčica, za sušenje su mi se najbolje pokazale sorte šljivar, pelat i male cherry rajčice.

Postoje tri načina na koja rajčice možete osušiti. Donosim vam sva tri.

Prvi način je sušenje na suncu. Ovo je način na koji su rajčice generacijama sušile žene u Dalmaciji. Meni je najdraži, iako je najduži način. Sve što vam treba je nekoliko sunčanih dana i drvena kutija za voće koju možete nabaviti na tržnici. Meni svaki put kada ih zamolim, žene s tržnice rado poklone nekoliko komada. Budite ih i vi slobodni pitati, sigurna sam da će vam ih rado ustupiti. Račicama je potrebno tri do četiri dana sušenja na suncu kako bi bile gotove.

Vodite računa o tome da vam treba biti lijepo i sunčano vrijeme svaki dan uzastopno kako bi se rajčice osušile.

Drugi način je sušenje u pećnici. Ovako pripremljene rajčice budu gotove za pet, šest sati. Trebate samo paziti da stavljate rajčice slične veličine kako bi se ravnomjerno osušile.

Treći način je dehidrator hrane. Ja sam ga kupila za 180 kn i koristim ga za jako puno namirnica. U njemu sušim začine, voće, povrće, gljive i sl. Dehidrator je moje rajčice osušio idealno, nije ostalo nimalo tekućine.

Osušene rajčice spremite u steriliziranu staklenku s maslinovim uljem, češnjakom i začinima.

Za sva tri načina se koriste jednake namirnice, razlika je samo u načinu sušenja.

 

SUŠENE RAJČICE

SASTOJCI
 • 2 kg svježih rajčica
 • sol
 • 500 ml maslinovog ulja
 • 3 češnja češnjaka
 • crni papar u zrnu
 • svježi bosiljak, nekoliko listova
 • svježi ružmarin, jedna grančica
POSTUPAK

SUŠENE RAJČICE NA SUNCU

 1. Rajčice operite pa ih prepolovite. Ako su vam rajčice veće, poput mojih, polovicu također uzdužno prepolovite tako da dobijete 4 jednaka dijela. Sada odstranite sjemenke iz rajčica pa ih posložite u drvenu kutiju za voće.
 2. Posolite ih i izvadite kutiju na sunce. Neka vam stoje na suncu od jutra do večeri. Navečer je kutiju s rajčicama potrebno unijeti u zatvoren prostor. Ujutro je ponovno izvadite i postupak ponavljajte dok se potpuno ne osuše.
 3. Rajčicama treba tri do četiri dana na suncu kako bi bile gotove.
 4. Osušene rajčice spremite u steriliziranu staklenku. Staklenku napunite maslinovim uljem, dodajte tri češnja češnjaka, nekoliko zrna crnog papra, svježi ružmarin i bosiljak.
 5. Staklenku zatvorite i spremite na hladno mjesto.

SUŠENE RAJČICE IZ PEĆNICE

 1. Rajčice je potrebno oprati, posušiti i prepoloviti. Nastojte koristiti rajčice jednake veličine kako bi se jednako sušile. Izvadite sjemenke (ja ih vadim čajnom žličicom), pa rajčice dobro posolite.
 2. Pećnicu ugrijte na 100 stupnjeva.
 3. Rajčice posložite na rešetke pećnice. Ako imate pećnicu s više rešetki, slobodno posložite rajčice na sve rešetke. Neka vam razmak bude što manji kako bi se ravnomjerno sušile.
 4. Dužina sušenje rajčica u pećnici ovisi o njihovoj veličini, količini vode u njima kao i sorti rajčice.
 5. Ja sam koristila veće šljivarice i trebalo im je 6 sati sušenja.
 6. Iz mog iskustva, rajčice se suše od 5 – 7 sati u pećnici. Ako ih sušite manje, dio tekućine bi mogao ostati i nećete biti zadovoljni konačnim rezultatom.
 7. Osušene rajčice spremite u steriliziranu staklenku. Staklenku napunite maslinovim uljem, dodajte tri češnja češnjaka, nekoliko zrna crnog papra, svježi ružmarin i bosiljak.
 8. Staklenku zatvorite i spremite na hladno mjesto.

RAJČICE IZ DEHIDRATORA HRANE

 1. Opranim i prepolovljenim rajčicama izvadite sjemenke. Posolite ih i posložite na pladnjeve dehidratora.
 2. Dehidrator hrane upalite na 70 stupnjeva. Za ovakvo sušenje namirnica vam je potrebno dosta vremena. Od 7-10 sati. Ne preporuča se prekidanje sušenja tako da planirajte dehidriranje u vrijeme kada ćete biti kući. Jednako kao i kod sušenja u pećnici.
 3. Moje rajčice, sorta šljivar su se sušile 7 sati. Dehidrator je prvo osušio donji pladanj, njega sam makla nakon 6 sati i nastavila sušenje ostalih slojeva (pladnjeva). Imala sam ih ukupno 5 i svi su se osušili podjednako. Rajčice su dehidrirane idealno.
 4. Rajčice spremite u steriliziranu staklenku. Staklenku napunite maslinovim uljem, dodajte tri češnja češnjaka, nekoliko zrna crnog papra, svježi ružmarin i bosiljak.
 5. Staklenku zatvorite i spremite na hladno mjesto.

 

TIPS & TRICKS
 • Kako sterilizirati staklenke? Staklenke temeljito operite. Pećnicu upalite na 110-115 stupnjeva. Kada se pećnica ugrijala ugasite je i staklenke stavite u nju na 10-15 minuta. Izvadite ih oprezno, koristite rukavice ili krpu, pazite da ne dirate unutrašnjost staklenke. Drugi način je da ih uronite u kipuću vodu koju ste makli s vatre na 10-15 minuta.
 • Rajčice prije sušenja posolite jer sol pomaže izvlačenju tekućine, a i bitno je radi okusa samih rajčica.
 • Dužina sušenja ovisi o različitim faktorima poput veličine rajčice, sorte rajčice, jačine sunca, jačine vaše pećnice itd. Vodite se njihovim izgledom. Osušena rajčica nije mekana i tamnije je boje.
 • Što ako rajčice sušim na suncu, a vrijeme se pogorša? Ništa zato, prebacite ih u ugrijanu pećnicu na 100 stupnjeva i dovršite sušenje. Osušene idu u staklenku s maslinovim uljem i začinima.

Dobar tek!