Spužvasti, mekani biskvit s narančom, krema od mascarponea i domaći džem od naranče, a na vrhu voće. Ovo je zaista prava ljetna torta.
Osvježavajuća, nježna i naizgled jako lijepa. Možete je pripremiti s bilo kojim voćem i džemom, ovisno što volite ili imate doma. Uvijek je bolje da koristite sezonsko voće, a u zimskim danima u biskvit možete dodati malo cimeta.
Kod izrade ove torte sam koristila svoj Kenwood kMix samostojeći mikser te sam pomoću K-beater nastavka izradila biskvit, a pomoću pjenjače kremu.
SPONGE CAKE S VOĆEM I DŽEMOM OD NARANČE
SASTOJCI
BISKVIT
- 4 jaja L veličine
- 250 g šećera
- 250 g glatkog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 250 g maslaca sobne temperature
- 40 g mlijeka (4 žlice)
DŽEM OD NARANČE
- 4 naranče
- 190 g šećera
- 150 ml svježeg soka naranče
- 300 ml vode
- 1 žličica ekstrakta vanilije ili 1 vrećica vanilin šećera
KREMA OD MASCARPONEA
- 350 g mascarponea, sobne temperature
- 350 ml vrhnja za šlag, hladno
- 1 žličica ekstrakta vanilije ili 1 vrećica vanilin šećera
- 45 g šećera u prahu
DODATNO
- svježe voće za ukrašavanje
- šećer u prahu
PRIPREMA
- Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite dva kalupa za tortu promjera 18 centimetara (možete koristiti i one od 20 cm). Na dno svakog kalupa postavite papir za pečenje, a rubove namastite.
- U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite maslac sobne temperature te ga nastavkom za kreme (K-beater lopatica) ili spiralnim nastavcima izradite. Sada mu dodajte šećer pa nastavite miksati dok ne dobijete kompaktnu kremu.
- Zatim dodajte jedno po jedno jaje. Nakon što ste dodali jaje, mikserom izradite smjesu pa dodajte sljedeće.
- U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Dodajte pola količine brašna, povežite mikserom pa dodajte mlijeko. Kratko povežite i dodajte preostalo brašno. Bitno je povezati sastojke, ali pazite da smjesu ne premiksate.
- Biskvit ravnomjerno rasporedite u kalupe. Špatulom zagladite vrh pa ih stavite u pećnicu.
- Biskvite pecite oko 25 minuta na 180 stupnjeva ili dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
- Gotove biskvite ostavite 10-ak minuta u kalupima pa ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.
DŽEM OD NARANČE
- Narančama ogulite koru (pazite da ne ogulite bijeli dio već samo narančasti površinski, bijeli dio je gorak).
- Koru narežite na sitne trakice pa je stavite lonac s debljim dnom. Kuhajte oko 30 minuta te bacite vodu od kuhanja.
- Meso naranče očistite od bijelih dijelova i koštica pa izrežite na kockice. Komadiće naranče stavite u lonac s prokuhanim i usitnjenim koricama, šećerom, sokom vodom.
- džem kuhajte oko 35- 40 minuta, odnosno dok se ne zgusne. Prebacite u čistu staklenku i ohladite.
KREMA
- Mascarpone i šećer u prahu stavite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu pa ih mikserom izradite dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
- Sada dodajte vrhnje za šlag i ekstrakt vanilije ili vanilin šećer pa mikserom na najjačoj brzini nastavite miksati kremu. Pazite da vrhnje ne pretučute kako bi vam krema ostala svilenkasta.
SLAGANJE
- Na pladanj za posluživanje stavite biskvit, preko premažite kremom pa žlicom nanesite džem tako da ga sipate sa žlice pazeći da vam krema ostane na mjestu. Ako vam je džem gust, možete ga ugrijati s malo vode i prohladiti pa onda preliti.
- Postavite drugi biskvit, kremu te ostatak džema. Na vrh posložite sezonsko voće po želji.
- Cijelu tortu pospite šećerom u prahu.