Ako ste u potrazi za savršenom zimskom tortom onda je ovo idealan odabir. Mekani biskvit obogaćen Somersby jabukom i zimskim začinima, krema od mascarponea s citrusnom notom i preljev od karamela je čine neodoljivom. Svi okusi se nadopunjuju i stvaraju predivnu zimsku priču na vašem stolu.

 

Somersby torta je nastala u suradnji sa  Somersby i nalazi se u prekrasnoj Somersby knjižici recepata koja vam može poslužiti kao divna inspiracija u zimskim danima.

 

SOMERSBY ZIMSKA TORTA

SASTOJCI

BISKVIT

  • 180 g maslaca sobne temperature
  • 220 g šećera
  • 350 g glatkog brašna
  • 180 ml Somersby jabuke
  • 1 vrečica praška za pecivo
  • 140 ml mlijeka
  • 4 jaja
  • 2 žličice cimeta
  • ¼ žličice muškatnog oraščića
  •  1 žličica arome vanilije

KREMA

  • 210 g maslaca
  • 170 g šećera u prahu
  • 350 g mascarpone sira
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • korica pola neprskanog limuna

KARAMEL

  • 110 g šećera
  • 50 g maslaca sobne temperature
  • 75 ml vrhnja za šlag
  • prstohvat soli

 

PRIPREMA

Prvo ćemo pripremiti biskvit.

  1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite tri kalupa za tortu promjera 18 centimetara. Izrežite papir za pečenje u obliku kalupa pa ga postavite na dno.
  2. U posudu pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet i muškatni oraščić.
  3. U zasebnoj posudi pjenasto izradite maslac i šećer. Dodajte im aromu vanilije pa umiješajte jaja dodavajući jedno po jedno.
  4. Sada dodajte polovinu brašna. Mikserom povežite sastojke pa dodajte Somersby jabuku i mlijeko.
  5. Sve sjedinite mikserom, dodajte preostalo brašno pa i njega umiješajte u smjesu.
  6.  Smjesu ravnomjerno podijelite u tri kalupa. Pecite ih 20-25 minuta, odnosno dok čačkalica koju ste uboli u sredinu biskvita ne izađe suha.
  7. Biskvite izvadite na rešetku i pustite da se ohlade.

Kada je biskvit pripremljen, vrijeme je za kremu.

  1. Pjenasto izradite maslac i šećer u prahu.
  2. Dodajte im mascarpone, koricu i sok limuna pa mikserom sve dobro povežite.

Preostaje nam još samo karamel.

  1. Maslac iskidajte na manje kockice i pripremite vrhnje za šlag.
  2. Šećer stavite u manji lonac s debelim dnom, neka vam vatra bude srednje jaka.
  3. Kada se šećer krene topiti oko rubova lonca, smanjite vatru na najlaganije.
  4. Lonac sa šećerom lagano protresite kako bi se šećer lakše otopio, nemojte miješati.
  5. Kada je šećer otopljen i lijepe smeđe boje (pazite da vam ne zagori) tada dodajte kockicu po kockicu maslaca i lagano pomiješajte da se sve poveže.
  6. Na kraju postepeno dolijevajte vrhnje za šlag uz stalno miješanje.
  7. Karamel ostavite sa strane da se ohladi.

 

SLAGANJE

  1. Na pladanj za posluživanje torte postavite biskvit.
  2. Kremu od mascarponea podijelite na tri jednaka dijela. Jednim dijelom premažite biskvit.
  3. Postavite drugi biskvit tako da mu ona strana koja je za vrijeme pečenja bila donja, na torti bude gornja strana biskvita.
  4. Biskvit premažite drugom polovicom kreme.
  5. Postavite treći biskvit jednako kao i drugi (donja strana ide gore) pa cijelu tortu premažite kremom.
  6. Tortu prelijte ohlađenim karamelom tako da ga izlijete po vrhu torte i pustite da se sam prelije po stranicama.
  7. Pladanj za posluživanje možete lagano okretati pod blagim kutom kako bi se karamel ravnomjerno razlio na sve strane torte.
  8. Tortu dodatno ukrasite po želji.

Dobar tek!