Ako ste u potrazi za savršenom zimskom tortom onda je ovo idealan odabir. Mekani biskvit obogaćen Somersby jabukom i zimskim začinima, krema od mascarponea s citrusnom notom i preljev od karamela je čine neodoljivom. Svi okusi se nadopunjuju i stvaraju predivnu zimsku priču na vašem stolu.
Somersby torta je nastala u suradnji sa Somersby i nalazi se u prekrasnoj Somersby knjižici recepata koja vam može poslužiti kao divna inspiracija u zimskim danima.
SOMERSBY ZIMSKA TORTA
SASTOJCI
BISKVIT
- 180 g maslaca sobne temperature
- 220 g šećera
- 350 g glatkog brašna
- 180 ml Somersby jabuke
- 1 vrečica praška za pecivo
- 140 ml mlijeka
- 4 jaja
- 2 žličice cimeta
- ¼ žličice muškatnog oraščića
- 1 žličica arome vanilije
KREMA
- 210 g maslaca
- 170 g šećera u prahu
- 350 g mascarpone sira
- 1 vrećica vanilin šećera
- korica pola neprskanog limuna
KARAMEL
- 110 g šećera
- 50 g maslaca sobne temperature
- 75 ml vrhnja za šlag
- prstohvat soli
PRIPREMA
Prvo ćemo pripremiti biskvit.
- Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite tri kalupa za tortu promjera 18 centimetara. Izrežite papir za pečenje u obliku kalupa pa ga postavite na dno.
- U posudu pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet i muškatni oraščić.
- U zasebnoj posudi pjenasto izradite maslac i šećer. Dodajte im aromu vanilije pa umiješajte jaja dodavajući jedno po jedno.
- Sada dodajte polovinu brašna. Mikserom povežite sastojke pa dodajte Somersby jabuku i mlijeko.
- Sve sjedinite mikserom, dodajte preostalo brašno pa i njega umiješajte u smjesu.
- Smjesu ravnomjerno podijelite u tri kalupa. Pecite ih 20-25 minuta, odnosno dok čačkalica koju ste uboli u sredinu biskvita ne izađe suha.
- Biskvite izvadite na rešetku i pustite da se ohlade.
Kada je biskvit pripremljen, vrijeme je za kremu.
- Pjenasto izradite maslac i šećer u prahu.
- Dodajte im mascarpone, koricu i sok limuna pa mikserom sve dobro povežite.
Preostaje nam još samo karamel.
- Maslac iskidajte na manje kockice i pripremite vrhnje za šlag.
- Šećer stavite u manji lonac s debelim dnom, neka vam vatra bude srednje jaka.
- Kada se šećer krene topiti oko rubova lonca, smanjite vatru na najlaganije.
- Lonac sa šećerom lagano protresite kako bi se šećer lakše otopio, nemojte miješati.
- Kada je šećer otopljen i lijepe smeđe boje (pazite da vam ne zagori) tada dodajte kockicu po kockicu maslaca i lagano pomiješajte da se sve poveže.
- Na kraju postepeno dolijevajte vrhnje za šlag uz stalno miješanje.
- Karamel ostavite sa strane da se ohladi.
SLAGANJE
- Na pladanj za posluživanje torte postavite biskvit.
- Kremu od mascarponea podijelite na tri jednaka dijela. Jednim dijelom premažite biskvit.
- Postavite drugi biskvit tako da mu ona strana koja je za vrijeme pečenja bila donja, na torti bude gornja strana biskvita.
- Biskvit premažite drugom polovicom kreme.
- Postavite treći biskvit jednako kao i drugi (donja strana ide gore) pa cijelu tortu premažite kremom.
- Tortu prelijte ohlađenim karamelom tako da ga izlijete po vrhu torte i pustite da se sam prelije po stranicama.
- Pladanj za posluživanje možete lagano okretati pod blagim kutom kako bi se karamel ravnomjerno razlio na sve strane torte.
- Tortu dodatno ukrasite po želji.
Dobar tek!