Ako se pitate što su to crullersi, biti će vam odmah jasnije ako poznajete churrose. Razlika je u samom obliku i načinu na koji se prže. Crullersi su okrugli poput prstena dok su churrosi ravni poput štapića.
Crullersi su, kao i churrosi rađeni od predivnog choux tijesta (pâte à choux). Ovo tijesto u svom sastavu sadrži vodu, maslac, brašno i jaja. Iako nema prašak za pecivo, zahvaljujući svom sastavu i toplini ulja, u prženju se “napuše” pa su crullersi divno prozračni i lagani. Ovo je ujedno i jedno od mojih omlijenih tijesta.
Ovi crullers u sebi sadrže Somersby apple cider i iskreno, najukusniji su crullersi koje sam probala. Cider se reducira s maslacem i cimetom te mu se potom doda brašno. Kasnije se nadodaju jaja i to je to. Sva mudrost choux tijesta. Ako ste mislili da je komplicirano prevarili ste se.
Ove crullerse ćete raditi s lakoćom. Zbog cidera se cijelim tijestom proteže predivan blagi okus aromatizirane jabuke. U kombinaciji s glazurom ovi crullersi su prava mala slatka opsesija.
SOMERSBY CIDER CRULLERS
SASTOJCI ZA 12 CRULLERSA
TIJESTO
- 250 g Somersby apple cidera
- 100 g maslaca
- prstohvat soli
- 1 žlica smeđeg šećera
- štapić cimeta
- 175 g glatkog brašna
- 4 jaja M veličine
GLAZURA
- 125 g šećera u prahu
- 1 žlica mlijeka ili Somersby apple cidera
- 1 žličica arome vanilije
DODATNO
- 1 l ulja za prženje
PRIPREMA
IZRADA TIJESTA
- U lonac srednje veličine stavite Somersby apple cider, šećer i maslac iskidan na kockice. Kada vam smjesa zakuha, smanjite vatru na srednje jaku i ostavite 10-k minuta kako bi se tekućina reducirala. Povremeno pomiješajte.
- Nakon 10-ak minuta kuhanja dodajte brašno i prstohvat soli. Kuhačom miješajte sve dok vam se sve ne spoji u kompaktnu smjesu (tijesto). Za ovo će vam trebati svega 30-ak sekundi.
- Maknite s vatre i ostavite nekoliko minuta da se tijesto malo prohladi.
- Dodajte jaje po jaje miksajući mikserom na srednje jakoj brzini. Nakon svakog jaja dobro izmiksajte smjesu dok se sve ne sjedini.
FORMIRANJE I PRŽENJE
- Pripremite papir za pečenje.
- Slastičarsku vrečicu s večim zvjezdastim nastavkom (ja koristim Wilton 6B) napunite tijestom.
- Tijesto istisnite na papir za pečenje u obliku kruga. Trebalo bi vam biti dostatno tijesta za 12 krugova.
- Sada škarama izrežite papir tako da vam ostanu kocke na kojima je istisnuti crullers.
- U širi lonac s debljim dnom stavte ulje. Ugrijte ga za prženje (175 stupnjeva ili dok vam se oko vrha drvene žlice ne krenu stvarati mjehurići). Smanjite vatru na srednje jaku.
- Uzmite papirić na kojem je crullers te ga postavite u ulje tako da vam je tijesto uronjeno, a papirić na površini ulja. Papirić se se sam odvojiti, dovoljno je da ga oprezno podignete kuhinjskom pincetom (ili vilicom).
- Pecite nekoliko crullersa istovremeno kako bi vam se mogli nesmetano ispržiti.
- Kada vam jedna strana porumeni (nakon minutu-dvije), okrenite crullers na drugu stranu te ga pržite još minutu- dvije.
- Gotove crullerse prebacite na papirnate ručnke kako bi se ocijedio višak masnoće.
GLAZURA
- U manju posudu stavite šećer u prahu, mlijeko ili cider te aromu vanilije. Sve dobro promiješajte dok vam se šećer ne otopi, a glazura postane tekuća (oko dvije minute). Ako volite intezivniji okus cidera tada ga koristite umjesto mlijeka.
- Glaruru prelijte preko crullersa.
TIPS & TRICKS
- Ako ćete raditi crullerse bez glazure tada povećajte količinu šećera u tijestu. Dovoljno je da stavite tri žlice.
- Crullerse možete uvaljati u šećer kojem ste dodali žličicu cimeta ili koristiti bilo koju glazuru po želji. Meni su divni i s čokoladnim preljevima.
Dobar tek!