Ako se pitate što su to crullersi, biti će vam odmah jasnije ako poznajete churrose. Razlika je u samom obliku i načinu na koji se prže. Crullersi su okrugli poput prstena dok su churrosi ravni poput štapića.

 

 

Crullersi su, kao i churrosi rađeni od predivnog choux tijesta (pâte à choux). Ovo tijesto u svom sastavu sadrži vodu, maslac, brašno i jaja. Iako nema prašak za pecivo, zahvaljujući svom sastavu i toplini ulja, u prženju se “napuše” pa su crullersi divno prozračni i lagani. Ovo je ujedno i jedno od mojih omlijenih tijesta.

 

 

Ovi crullers u sebi sadrže Somersby apple cider i iskreno, najukusniji su crullersi koje sam probala. Cider se reducira s maslacem i cimetom te mu se potom doda brašno. Kasnije se nadodaju jaja i to je to. Sva mudrost choux tijesta. Ako ste mislili da je komplicirano prevarili ste se.

 

 

Ove crullerse ćete raditi s lakoćom. Zbog cidera se cijelim tijestom proteže predivan blagi okus aromatizirane jabuke. U kombinaciji s glazurom ovi crullersi su prava mala slatka opsesija.

 

SOMERSBY CIDER CRULLERS

SASTOJCI ZA 12 CRULLERSA
TIJESTO
  • 250 g Somersby apple cidera
  • 100 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • štapić cimeta
  • 175 g glatkog brašna
  • 4 jaja M veličine
GLAZURA
  • 125 g šećera u prahu
  • 1 žlica mlijeka ili Somersby apple cidera
  • 1 žličica arome vanilije
DODATNO
  • 1 l ulja za prženje

 

PRIPREMA
IZRADA TIJESTA
  1. U lonac srednje veličine stavite Somersby apple cider, šećer i maslac iskidan na kockice. Kada vam smjesa zakuha, smanjite vatru na srednje jaku i ostavite 10-k minuta kako bi se tekućina reducirala. Povremeno pomiješajte.
  2. Nakon 10-ak minuta kuhanja dodajte brašno i prstohvat soli. Kuhačom miješajte sve dok vam se sve ne spoji u kompaktnu smjesu (tijesto). Za ovo će vam trebati svega 30-ak sekundi.
  3. Maknite s vatre i ostavite nekoliko minuta da se tijesto malo prohladi.
  4. Dodajte jaje po jaje miksajući mikserom na srednje jakoj brzini. Nakon svakog jaja dobro izmiksajte smjesu dok se sve ne sjedini.
FORMIRANJE I PRŽENJE
  1. Pripremite papir za pečenje.
  2. Slastičarsku vrečicu s večim zvjezdastim nastavkom (ja koristim Wilton 6B) napunite tijestom.
  3. Tijesto istisnite na papir za pečenje u obliku kruga. Trebalo bi vam biti dostatno tijesta za 12 krugova.
  4. Sada škarama izrežite papir tako da vam ostanu kocke na kojima je istisnuti crullers.
  5. U širi lonac s debljim dnom stavte ulje. Ugrijte ga za prženje (175 stupnjeva ili dok vam se oko vrha drvene žlice ne krenu stvarati mjehurići). Smanjite vatru na srednje jaku.
  6. Uzmite papirić na kojem je crullers te ga postavite u ulje tako da vam je tijesto uronjeno, a papirić na površini ulja. Papirić se se sam odvojiti, dovoljno je da ga oprezno podignete kuhinjskom pincetom (ili vilicom).
  7. Pecite nekoliko crullersa istovremeno kako bi vam se mogli nesmetano ispržiti.
  8. Kada vam jedna strana porumeni (nakon minutu-dvije), okrenite crullers na drugu stranu te ga pržite još minutu- dvije.
  9. Gotove crullerse prebacite na papirnate ručnke kako bi se ocijedio višak masnoće.
GLAZURA
  1. U manju posudu stavite šećer u prahu, mlijeko ili cider te aromu vanilije. Sve dobro promiješajte dok vam se šećer ne otopi, a glazura postane tekuća (oko dvije minute). Ako volite intezivniji okus cidera tada ga koristite umjesto mlijeka.
  2. Glaruru prelijte preko crullersa.

 

TIPS & TRICKS
  • Ako ćete raditi crullerse bez glazure tada povećajte količinu šećera u tijestu. Dovoljno je da stavite tri žlice.
  • Crullerse možete uvaljati u šećer kojem ste dodali žličicu cimeta ili koristiti bilo koju glazuru po želji. Meni su divni i s čokoladnim preljevima.

 

 

Dobar tek!