Ove malene pite sam radila za jedno popodnevno druženje uz kavu. Htjela sam napraviti kolač koji će svi moći držati u ruci, da bude kao snack.
Prve su nestale sa stola, sve! Tijesto je klasično prhko i topi se u ustima. Nadjev možete prilagoditi vašim željama. Osim u ovoj kombinaciji bundevnom i lješnjacima, koja mi je divna, radim ih i u varijanti s jabukama, tada mi je nadjev jednak klasičnoj piti od jabuka.
Oko ovih malenih pita imate samo malo više posla, jer svaku trebate nadjenuti i pokriti, ali je rezultat vrijedan svake minute. Ako poželite raditi pitu koju ćete ponijeti na put, spremiti djetetu za marendu ili organizirati snack kavu s prijateljima, poput mene, ovaj odabir je idealan. Možete je ponijeti u ruci, ne treba vam vilica i nož, a izgleda predivno. Moja djeca je obožavaju jer je sami jedu i mogu je ponijeti vani.
Kombinaciju bundeve i lješnjaka sam slučajno otkrila i tako su mi se lijepo nadopunili. Ništa se ne osjeti previše, a svega ima dovoljno. Probajte, oduševit će vas!
SNACK PITE OD BUNDEVE I LJEŠNJAKA
SASTOJCI ZA 9 MANJIH PITA
TIJESTO
- 200 g glatkog brašna
- 100 g oštrog brašna
- 150 g maslaca
- 50 g šećera u prahu
- 1 jaje
- 1 žlica mlijeka
NADJEV
- 300 g očišćene bundeve (ja koristim hokaido)
- 100 g mljevenih lješnjaka
- 50 g šećera
- 1 jaje
- 1 žličica cimeta
- 1/2 žličice kardamoma
- 1/4 žličice muškatnog orašćića
DODATNO
- 1 jaje za premazivanje
- smeđi šećer za posipanje
- šećer u prahu za posipanje, po želji
PRIPREMA
TIJESTO
- U posudu stavite glatko i oštro brašno. Dodajte im šećer u prahu.
- Maslac vam treba biti hladan. Iskidajte ga na tanje komade (listove), pa ga dodajte brašnu.
- Rukama mrvite maslac i brašno. Ovo radite sve dok vam smjesa ne postane mrvičasta, odnosno dok sav maslac ne utrljate u brašno.
- U zasebnoj zdjelici pomiješajte jaje i žlicu mlijeka.
- Dodajte dio jaja i mlijeka mrvičastom tijestu. Sada ga zamijesite. Ako je i dalje suho, dodajte još malo jaja i mlijeka.
- Trebalo bi vam biti dostatno pola smjese, ostalo ostavite za premazivanje tijesta.
- Tijesto oblikujte u kuglu pa ga prekrijte prozirnom folijom.
- Spremite ga u hladnjak na pola sata.
Za to vrijeme ćemo pripremiti nadjev.
- Bundevu očistite i iskidajte na kockice. Stavite je kuhati u kipuću vodu (neka vam samo pokrije bundevu). Kuhajte je 20-ak minuta, odnosno dok ne bude mekana iznutra.
- Kuhanu bundevu procijedite i pustite da se malo ohladi. Zatim je usitnite štapnim mikserom. U cjedilu je dodatno iscijedite od viška tekućine.
- Usitnjenoj bundevi dodajte jaje, mljevene lješnjake, šećer i začine (cimet, kardamom i muškatni orašćić). Sve sastojke dobro sjedinite špatulom ili mikserom na laganoj brzini.
Kada imate sve pripremljeno, vrijeme je za slaganje snack pita.
- Prvo ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremite dvije padele za pečenje na čije ste dno postavili papir za pečenje.
- Na lagano pobrašnjenoj radnoj podlozi ili na masnom papiru izvadite tijesto. Podijelite ga na dva dijela.
- Razvaljajte prvi dio, iskidajte ga na komade dimezija 12 x 10 centimetara. Ostatak tijesta s rubova ponovo zamijesite pa i njega razvaljajte u pravokutnike. Meni je ukupno izašlo 9 komada.
- Svaki komad tijesta po njegovoj sredini nadjenite s nadjevom od bundeve i lješnjaka.
- Razvaljajte drugi dio tijesta, iskidajte ga malo šire od prvog komada, na dimenzije 12 x 11 centimetara. Ostatak tijesta s rubova ponovo zamijesite pa i njega razvaljajte u pravokutnike.
- Širim komadima tijesta preklopite nadjevene komade.
- Svaki komad tijesta utisnite vilicom s lijeve i desne strane ( duže strane). Uže strane (gornja i donja) nemojte dirati ni pritiskati.
- Oštrim nožem lagano zarežite tijesto po vrhu na dva mjesta.
- Svaki komad oprezno prebacite na pripremljenu padelu. Premažite ga ostatkom razmućenog jaja i mlijeka. Ako ste smjesu utrošili u izradu tijesta, tada razmutite novo jaje pa njime premažite pite.
- Premazane pite pospite smeđim šećerom. Ja volim hrskaviju koricu i slatke pite pa ih obilno pospem.
- Iskidajte komadiće ( trakice) folije i postavite ih na bočne strane pita (one koje ste utisnuli) kako vam ne bi zagorjele prilikom pečenja.
- Nakon 10 minuta pečenja maknite komadiće folije. Pite pecite još 10 minuta na 180 stupnjeva (znači, ukupno ih pečete otprilike 20 minuta), odnosno dok ne poprime lijepu rumenu boju.
- Pečene pite malo ohladite pa ih pospite šećerom u prahu (po želji).
Dobar tek!