Čokoladna sladoled torta s čokoladnim fudge preljevom, komadićima keksa i neodoljivom swiss meringueom. Ovo torta je sve! S V E !

 

Podloga se sastoji od čokoladnog biskvita, koji je gotov za svega 15 minuta. Ja sam koristila svoj Kenwood samostojeći kMix mikser uz koji mi je svako miksanje toliko jednostavno. Sladoled možete koristiti po želji, možete mu nadodati komadiće čokolade, keksa, preljeve ili ga ostaviti onakvog kakvog ste kupili, bez dodataka.

 

Ja sam uz sladoled kombinirala najfiniji čokoladni fudge koji se radi od kondenziranog mlijeka i čokolade. Danas kondenzirano mlijeko (ugušćeno) možete nabaviti u svim većim trgovinama, no ako ga nemate uvijek možete koristiti vrhnje za šlag (jednak omjer koristite).

 

Swiss meringue kao šlag na kraju daje torti taj divan završni izgled. Uvijek možete preskočiti taj korak i poslužiti je u naked verziji, ali savjetujem vam da se odvažite i ukrasite je ovako.

 

Višak fudgea poslužite uz tortu kao gusti preljev.

 

ČOKOLADNA SLADOLED TORTA

SASTOJCI

BISKVIT

  • 75 g šećera
  • 1 jaje L veličine
  • 75 g maslaca, otopljen
  • 70 g brašna
  • 1 žlica kakaa (15 g)
  • 1 žličica praška za pecivo (5 g)
  • 1 žlica mlijeka (15 g)

SLADOLED

  • 825 ml ili 445 g sladoleda od vanilije i čokolade
  • 50 g keksa, po želji (od maslaca ili čokoladni)

ČOKOLADNI FUDGE

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 240 g kondenziranog mlijeka (ugušćeno)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

SWISS MERINGUEA

  • 4 bjelanjka (L veličina jaja)
  • prstohvat soli
  • 200 g šećera (sitnije mljeven ili kristal)
  • 1/2 žličice cream of tartar, može i gustin
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
PRIPREMA
  1. Sladoled ostavite na sobnoj temperaturi 45 minuta kako bi omekšao, ali neka vam se ne otopi.

BISKVIT

  1. Pripremite okrugli kalup promjera 18 – 20 cm. Dno kalupa obložite papirom za pečenje, rubove namastite. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
  2. U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi mikserom pjenasto izradite jaje i šećer. Dodajte rastopljeni i prohlađeni maslac pa povežite smjesu mikserom.
  3. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i kakao. Prosijte ih. Prosijane dodajte smjesi s jajem i šećerom. Umiješajte špatulom ili mikserom na laganoj brzini dok se sve ne sjedini. Na kraju umiješajte žlicu mlijeka (špatulom ili mikserom na maloj brzini).
  4. Smjesu prebacite u pripremljen kalup te pecite 15-20 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  5. Biskvit ostavite u kalupu 10-ak minuta pa ga potom izvadite na rešetku za hlađenje da se potpuno ohladi.
  6. Biskvit izvadite van, stavite na pladanj te oko njega postavite obruč za torte.

ČOKOLADNI FUDGE

  1. U srednji lonac s debljim dnom stavite nasjeckanu čokoladu i kondenzirano mlijeko. Neka vam vatra bude lagana kako vam čokolada ne bi izgorjela.
  2. Špatulom miješajte čokoladu i kondenzirano mlijeko cijelo vrijeme.
  3. Smjesa vam treba biti kompaktna i sjajna, ali pazite da se čokolada nije potpuno otopila. Fudge vam treba izgledati gusto.
  4. Sada lonac maknite s vatre, dodajte aromu vanilije i još minutu promiješajte. Stavite po strani.
  5. Na pripremljen biskvit postavite tri žlice (možete i više) čokoladnog fudge-a te poravnajte da se fudge rasporedi po cijelom biskvitu.

SLADOLED

  1. Omekšalom sladoledu po želji dodajte komadiće keksa koje ste prethodno grubo nasjeckali. Odvojite tri kuglice sladoleda i njih spremite u zamrzivač (ako želite imati dekoraciju od kuglica).
  2. Pomoću žlice za sladoled ili klasične žlice na pripremljen biskvit izvadite sladoled od čokolade, pa onda sladoled od vanilije. Nakon par žlica prelijte dvije žlice čokoladnog fudge-a pa opet stavite par žlica čokolade i par žlica vanilije, pa fudge i tako dok sve ne potrošite. Vrh sladoleda poravnajte pomoću špatule ili žlice kako bi površina bila ravna.
  3. Pripremljenu tortu spremite u zamrzivač na 6-8 sati, najbolje preko noći, a možete je držati sve do posluživanja (ili do 3 mjeseca).

PRIJE POSLUŽIVANJA

MERINGUEA (SWISS)

  1. Bjelanjke sobne temperature, prstohvat soli, cream of tartar i šećer stavite u posudu od električnog miksera ili posudu otpornu na toplinu. U lonac ulije vodu (oko 1/3 lonca) pazeći da dno posude sjedne na otvor od lonca te da voda ne dodiriva vodu. Neka vam voda bude kipuća. Pjenjačom miješajte bjelanjke i šećer dok pod prstima ne osjetite da se sav šećer otopio, oko 4-5 minuta.
  2. Dno posude pobrišite pa krenite miksati na jačoj brzini. Dodajte vaniliju i nastavite miksati dok ne postignete sjajni šaum, oko 5 minuta.

SLAGANJE

  1. Odvojite obruč od torte te tortu prebacite na stalak ili bilo koji pladanj.
  2. Pomoću špatule ili žlice nanesite meringueu po cijeloj torti.
  3. Brenerom prođite po dijelovima meringue po želji, ja ovaj put nisam.
  4. Na vrh torte postavite tri kuglice sladoleda.
  5. Odmah poslužite.
  6. Višak torte spremite u zamrzivač.