Sladoled sendvič keksi su spoj brownies keksa i sladoleda. Ovi keksi su sve u jednom. Hrskavi brownie izvan, ekstra čokoladni i mekani iznutra te sladoled.

 

Sendvič kekse možete slagati sa sladoledom po želji, možete koristiti i više vrsta. Osim vanilije, savršeno idu uz pistacio, stracciatellu, lješnjak i sl.

 

Ovi keksi su korak više od keksića ali i od posluženog sladoleda. Idealni su kao osvježenje za ljetne dane.

U pripremi sam vam napisala kako postići da keksići budu idealni okrugli te na koji način ćete postići idealne okrugle komade sladoleda.

 

Također možete rastopiti čokoladu za kuhanje te dio keksića umočiti u nju i sve posuti mrvicama, krokantom ili po želji.

 

Najvažnije je da keksiće držite u zamrzivaču do posluživanja. Ovako pohranjeni vam mogu stajati dugo.

 

SASTOJCI za 6 sendvič keksića

BROWNIE KEKSI

  • 125 g maslaca
  • 200 g tamne čokolade
  • 15 g kakaa u prahu, nezaslađen
  • 2 jaja L veličine
  • 100 g smeđeg šećera, svijetli
  • 150 g šećera
  • 125 g glatkog brašna
  • 1,5 g soli (1/4 žličice)
  • 5 g praška za pecivo (1 žličica)

DODATNO

  • 500 g sladoleda od vanilije ili po želji
  • čokolada za kuhanje
  • čokoladne mrvice ili krokant
PRIPREMA

BROWNIE KEKSI

  1. Maslac izrežite na nekoliko komada, a čokoladu usitnite na manje komadiće pa ih stavite u lonac s debljim dnom.
  2. Maslac i čokoladu rastopite u loncu na srednje jakoj vatri pa ih prebacite u srednje veliku posudu te ostavite dvije minute da se prohlade.
  3. Dodajte kakao te ih mikserom ili pjenjačom pomiješajte. Sada dodajte jaja te smeđi i bijeli šećer pa sve povežite mikserom ili pjenjačom.
  4. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo pa ih dodajte preostalim sastojcima.
  5. Smjesu kratko izradite mikserom ili špatulom.
  6. Smjesu ohladite u hladnjaku na sat vremena.
  7. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite dva lima za pečenje, svaki obložite papirom za pečenje.
  8. Pomoću žlice za sladoled ili obične žlice vadite smjesu za kekse. Moji teže 45 g svaki. Radite razmak kako vam se keksi ne bi zalijepili u pečenju.
  9. Pecite ih 8-10 minuta. U sredini će ostati mekani, ali će se hlađenjem stisnuti. Kad ih izvadite iz pećnice obrubite ih okruglim kalupom (malo većim od keksića) te kalup malo zavrtite oko keksića. Kako su keksići mekani ovako ćete “popeglati” sve neravnine i dobiti potpuno okrugli oblik keksića. Ovaj korak možete i preskočiti.
  10. Kekse izvadite na rešetku za hlađenje dok ne potpuno ne ohlade.

PUNJENJE OD SLADOLEDA

  1. Sladoled ostavite na sobnoj temperaturi kako bi se potpuno rastopio. Pripremite posudu okvirnih dimenzija 15 x 25 cm . Posudu obložite papirom za pečenje kako bi kasnije mogli izvaditi sladoled.
  2. Otopljeni sladoled stavite u pripremljenu posudu te ga spremite u zamrzivač dok se ponovo ne stisne.
  3. Zaleđeni sladoled izvadite iz hladnjaka, ja ga izvadim iz posude na radnu površinu, no možete ga ostaviti i u posudi.
  4. Pomoću okruglog kalupa za kekse ili ruba čaše izrežite okrugle komade. Pazite da vam komad izrezanog sladoleda ne bude veći od keksića.
  5. Na poleđinu jednog keksa stavite komad sladoleda pa ga preklopite s drugim keksom.
  6. Po želji rastopite čokoladu za kuhanje na pari pa polovicu gotovih keksića umočite u čokoladu te pospite mrvicama ili krokantom.
  7. Keksiće spremite u zamrzivač do posluživanja.