Ljeto posebno volim zbog sladoleda. Ne znam ima li išta bolje od kombinacije kremastog hladnog sladoleda i toplog ljetnog dana? Pa ima, ako je sladoled domaći, naravno.

 

Ne znam jeste li ikada radili svoj sladoled?  Ako jeste onda znate o čemu govorim. Divno je kremast, divno! Pun je okusa i prepun arome.

 

Za ovaj sladoled vam ne treba aparat za sladoled. Možete ga stavljati u kalupiće ili u jednu posudu, kako vam je draže. Ovo je recept za klasični sladoled od vanilije. Vi ga možete nadopuniti komadićima čokolade, preljevom od karamela i sl.

 

 

U svom sastavu sadrži kondezirano mlijeko. Ako niste znali, kondezirano mlijeko je mlijeko kojem je reducirana tekućina grijanjem na vatri. Može biti slatko. U takvo se dodaje šećer. Za ovaj recept vam treba nezaslađeno kondezirano mlijeko.

 

 

Kondezirano mlijeko možete raditi sami ili ga kupiti. Imate ga u Sparu, marka Nestle, jedna tuba ima 175 grama i košta 10,99 kn. Kupovna kondezirana mlijeka su uglavnom zaslađena, tada samo smanjite upola šećer iz recepta.

 

Ako biste htjeli raditi sami kondezirano mlijeko pod tips & tricks sam vam napisala postupak.

 

Zašto je bolje koristiti kondezirano mlijeko? Kondezirano mlijeko ima manji udio vode te na taj način spriječavate stvaranje zamrznutih komada leda u sladoledu. Ovo je jako važno za samu teksturu sladoleda.

 

Ja sam svoj sladoled radila u kalupima. Ukrasila sam ga bijelim i rozim Candy Melts kapljicama za glazure. Možete ga preliti rastopljen čokoladom, posuti mljevenim bademima, kokosom i sl.

 

 

SLADOLED OD VANILIJE

SASTOJCI
 • 250 g nezaslađenog kondeziranog mlijeka
 • 250 g vrhnja za šlag
 • sjemenke vanilije ili žličica arome vanilije
 • 5 žumanjaka
 • 100 g šećera

DODATNO

 • 2 l vode
 • 200 g soli (sitna morska)
PRIPREMA
SLADOLED
 1. U posudu stavite žumanjke i šećer. Pjenjačom ih izmiješajte (dovoljno je da se sve poveže, pola minute).
 2. U lonac s debljim dnom stavite kondezirano mlijeko i vrhnje za šlag. Dodajte im sjemenke vanilije ili aromu. Ugrijte do vrenja.
 3. Sada smjesi jaja i šećera polako nadodajte (u tankom mlazu) ugrijano mlijeko i vrhnje. Bitno je polako dodavati mlijeko i vrhnje kako bi se jaja temperirala (prilagodila temperaturi bez da se skuhaju, čime bi krema bila grudasta).
 4. Sve prebacite u lonac i kuhajte na srednje jakoj vatri dok se smjesa ne zgusne. Miješajte cijelo vrijeme pjenjačom. Za ovo vam treba svega nekoliko minuta.
 5. Skuhanu kremu odmah prebacite u čistu posudu ili manju padelu i prekrijte je prozirnom folijom. Ostavite je na sobnoj temperaturi dok se ne ohladi.
 6. Ohlađenu kremu prebacite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći.

 

PRIPREMA VODE SA SOLI
 1. U posudu koja može ići u zamrzivač ulijte 2 litre vode. Vodi dodajte 200 grama soli i dobro promiješajte kako bi se sol rastopila. Zamrznite preko noći.
 2. Zamrznuta voda neće biti cijela u ledu (zahvaljujući soli), te će nam pomoći kod formiranja sladoleda.

 

ZAVRŠNI KORAK KOD IZRADE SLADOLEDA
 1. Posudu sa zaleđenom vodom izvadite iz zamrzivača. Ako je površina zaleđena razbijte je tako da je udarite nekim tupim predmetom (drška, bat i sl.).
 2. Izvadite sladoled iz hladnjaka i uronite ga u hladnu, poleđenu vodu.
 3. Sada mikserom miksajte sladoled dok se ne udvostruči i ne stisne. Za ovo će vam trebati par minuta. Primjetit ćete kako se sladoled stiska, postaje kompaktniji. Poleđena voda mu omogućuje brzo smrzavanje bez stvaranja kristala u teksturi (kristali se stvaraju zbog zaleđivanja vode koja se nalazi unutar samog sladoleda).
 4. Sladoled spremite u zamrzivač na završno hlađenje. Za dva sata je spreman.
 5. Ako ćete koristiti kalupiće tada sladoled stavite u predviđene kalupiće te ga tako spremite u zamrzivač na dva sata ili najbolje preko noći.

 

TIPS & TRICKS

Kako napraviti kondezirano mlijeko

Za slatko kondezirano mlijeko na 1 litru mlijeka ide 200 g šećera.  U lonac s debljim dnom ulijte mlijeko i dodajte šećer. Neka vam bude jaka vatra, čim mlijeko zakuha smanjite vatru na najlaganiju i kuhajte 2 sata uz povremeno miješanje. Kuhanjem će se količina mlijeka prepoloviti, odnosno iskuhati. Nakon dva sata mlijeko je potamnilo i zgusnilo se.

Ako želite raditi nezaslađeno kondezirano mlijeko tada samo izostavite šećer.

Zašto je bolje koristiti kondezirano mlijeko? Kondezirano mlijeko ima manji udio vode te na taj način spriječavate stvaranje zamrznutih komada leda u sladoledu. Ovo je jako važno za samu teksturu sladoleda.

Dobar tek!