Može li nešto bolje mirisati po ljetu od kombinacije meda i lavande? Lavanda je jedna od mojih najdražih biljki. Sigurna sam da ćete je viđati na mojim slikama, često. Jednostavno mi ima nešto posebno u sebi. Podsjeća me na bakin ormar, na dvorište obiteljske kuće, na otoke i Dalamciju. Nosi spoj starog i novog, rustikalnog i profinjenog i ima posebnu notu pod nepcem što je ovaj sladoled učinilo u najmanju ruku posebnim.

Napisala sam u nekoliko navrata kako je ovaj blog moje putovanje na kojem svakim korakom ponešto i naučim. Lavanda je zasigurno jedna od lekcija. Ako ste skeptični oko toga da je iz vaze ili vrta prebacite u neko jelo, vjerujte mi, nemojte biti! Oborit će vas s nogu. Jedino na što trebate paziti je da je dozirate na pravi način. Spoj meda i lavande se nadopunjuje i u ovom receptu ničega nije ni previše ni premalo.

Za ovaj sladoled vam ne treba aparat za sladoled niti ćete imati komadiće leda koji će rušiti teksturu. Bitno je da slijedite korake i svakako nastojte koristiti kondezirano mlijeko. Ako ćete ga raditi sami, poput mene, pod dijelom Tips & Tricks vam je detaljno opisan cijeli postupak.

Ako ipak koristite aparat za sladoled nakon formiranja smjese slijedite uputstva proizvođača.

SLADOLED OD MEDA I LAVANDE

S A S T O J C I
 • 450 ml vrhnja za šlag
 • 250 ml kondeziranog mlijeka ili punomasnog mlijeka
 • 3 žumanjka
 • 2 žličice cvijeta lavande, suhog
 • 120 g meda
 •  korica limuna
 • prstohvat soli
 • žličica arome vanilije
P R I P R E M A
 1. Posudu u kojoj ćete držati sladoled spremite u zamrzivač dva do tri sata prije upotrebe.
 2. Vrhnje za šlag, kondezirano mlijeko, cvijetove lavande i med stavite kuhati na umjerenoj vatri. Za ovo će vam trebati par minuta. Kada su se sastojci povezali, a med otopio ugasite vatru i odložite sa strane da se malo ohladi, oko 10-ak minuta. Smjesu procijedite.
 3. Žumanjke sa prstohvatom soli, koricom limuna i žličicom arome vanilije izmješajte. Pola procijeđene smjese od vrhnja,kondeziranog mlijeka, lavande i meda uspite u jaja i nastavite miješati dok se sve ne poveže.
 4. Takvu smjesu prebacite nazad u posudu s vrhnjem i mlijekom i vratite na umjerenu vatru. Kako biste postigli boju lavande ukapajte nekoliko kapi prehrambene boje. Ukoliko nemate boju lavande koristite crvenu i plavu u omjeru 1:2, tj. na 1 kap crvene dodajte 2 kapi plave. Trebat će vam oko 5 kapi crvene i 10 kapi plave boje. Sve skupa miješajte dok se smjesa malo ne zgusne, oko 3-4 minute.
 5. Smjesu prebacite u zamrznutu posudu i ostavite 20 minuta na sobnoj temperaturi pa je prebacite u zamrzivač.
 6. Svakih sat vremena posudu sa sladoledom izvadite i sladoled dobro izmješate te ga vratite u zamrzivač. Ovo je potrebno napraviti barem tri puta. Mješajte od krajeva prema sredini jer se na taj način i sladoled formira. Ovo radite kako biste komadiće leda koji nastaju smrzavanjem vode razbili te tako postigli što kremastiju teksturu. Sladoled držite u zamrzivaču najmanje 3 sata ili preko noći.
 7. Prije posluživanja ga izvadite 15 minuta i pustite da se malo odmrzne.

 

T I P S  &  T R I C K S
 • Što je kondezirano mlijeko i kako ga napraviti? Kondezirano mlijeko je obično mlijeko kojem je reducirana tekućina grijanjem na vatri. Može biti slatko. U takvo se dodaje šećer. Za slatko kondezirano mlijeko na 1 litru mlijeka dodajte 200 g šećera. Obzirom da u ovom sladoledu koristimo med, ja sam radila kondezirano mlijeko bez šećera. Za ovu dozu sladoleda je dovoljno pola litre mlijeka. U posudu ulijte mlijeko, čim zakuha smanjite na najmanje i kuhajte 2 sata uz povremeno miješanje. Kondeziranjem se količina mlijeka prepolovila, odnosno iskuhala je voda iz njega. Mlijeko je potamnilo i zgusnilo se.
 • Zašto je bolje koristiti kondezirano mlijeko? Kondezirano mlijeko ima manji udio vode te na taj način spriječavate stvaranje zamrznutih komada leda u sladoledu. Ovo je jako važno za samu teksturu sladoleda.

Dobar tek!