Ovaj tjedan smo u suradnji s Europe Direct-om Šibensko-kninske županije posvetili europskim okusima povodom obilježavanja Dana Europe. Svaki dan donosimo jedan novi okus iz druge EU zemlje. Zadnji dan Europskog tjedna završavamo s Hrvatskom i mojom omiljenom Skradinskom tortom.

 

Skradinska torta se tradicionalno radila za vjenčanja i svečanosti kao i za blagdane. Radile bi je mladenke za prvu brašnu noć te se njen recept skrivao od očiju javnosti. Svaka obitelj ga je čuvala i prenosila kao svoju baštinu na nove generacije.

 

Ja vam donosim skriveni recept te mi je iznimno zadovoljstvo što će ugledati svjetlo dana na blogu.

 

Ovoj bogatoj torti su baza orašasti plodovi (orasi i bademi) te jaja. U originalni recept ne ide cimet, ali meni je divan uz orahe. Netko zna staviti i pola žličice ili žličicu praška za pecivo, no ja ga ne stavljam.

SKRADINSKA TORTA

SASTOJCI
  • 12 jaja L veličine, odvojeno
  • 300 g oraha, mljeveni
  • 200 g badema, mljeveni
  • 350 g šećera (300 g + 50 g)
  • 2 vanilin šećera
  • 1 žlica meda
  • naribana korica limuna i naranče
  • sok jedne naranče
  • prstohvat soli
  • 1 žlica meda
  • 2 žlice likera od ruže
  • 2 žlice prošeka
  • malo ruma (1 žlica)
  • 1 žličica cimeta, po želji

GLAZURA

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 50 g maslaca
  • 50 ml mlijeka

PRIPREMA

  1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za tortu promjera 30 cm. Dno mu obložite papirom za pečenje, rubove namastite te pobrašnite.
  2. Orahe i bademe sameljite. Bjelanjke tucite sa 50 g šećera dok ne dobijete snijeg. Stavite po strani.
  3. Žumanjke pjenasto izradite sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte med, naribanu koricu limuna i naranče te sok naranče.
  4. Sada dodajte prstohvat soli, med, liker od ruže, prošek i rum. Sve kratko izradite. Dodajte cimet po želji.
  5. Umiješajte mljevene orahe i bademe.
  6. Na kraju špatulom umiješajte snijeg od bjelanjaka.
  7. Smjesu izlijte u pripremljen kalup te pecite 35 – 40 minuta odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  8. Tortu ostavite u kalupu 15-ak minuta pa je potom prebacite na rešetku za hlađenje dok se potpuni ne ohladi.

GLAZURA

  1. Čokoladu otopite na pari s maslacem i mlijekom. Kada ste dobili povezanu i sjajnu glazuru prelijte ohlađeni biskvit.
  2. Ukrasite po želji.

 

TIPS & TRICKS
  • Čokoladnu glazuru možete raditi i s vrhnjem za šlag, ali ovo je originalan recept. Na 200 g čokolade ide 200 ml vrhnja za šlag. Čokoladu iskidajte na manje koamde, vrhnje ugrijte do vrenja, prejte čokoladu te miješajte dok ne dobijete sjanu i jednoličnu smjesu. Prelijte preko torte.
Recept je nastao u suradnji s Europe Direct Šibensko-kninske županije