Jeste vidjeli ove čupave torte do sada? Ja je radim po prvi put, a Valentinovo mi se činilo kao prava prilika da je konačno i napravim.

 

Za biskvit sam koristila klasičan biskvit od vanilije kojem sam nadodala malo roze boje. Krema se sastoji od buttercreama i džema od malina. Za izradu torte vam treba nastavak koji u sebi ima rupice (Wilton 234) kako bi mogli postići taj čupavi efekt.

 

Može vam djelovati komplicirano nanošenje kreme, ali zaista nije. Za krenu možete koristiti klasičan buttercream ili swiss (ja ga uvijek preferiram).

 

Za izradu torte sam koristila svoj Kenwood kMix koji mi jako brzo smiksa kremu, no ako nemate samostojeći mikser, bilo koji će odraditi posao.

 

SHAG (ČUPAVA) TORTA

SASTOJCI

BISKVIT

 • 2 jaja (L veličina)
 • 230 g šećera
 • 75 ml ulja
 • 230 g glatkog brašna
 • 2 žličice praška za pecivo
 • 1/4 žličice soli
 • 80 g kiselog vrhnja
 • 195 ml mlijeka
 • roza jestiva boja u gelu

SWISS MERINGUE BUTTERCREAM

 • 5 bjelanjaka (L jaje)
 • 325 g šećera
 • 375 g maslaca sobne temperature
 • roza jestiva boja u gelu

DODATNO

 • 4 žlice džema od malina

 

PRIPREMA

BISKVIT

 1. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Pripremite dva kalupa promjera 20 centimetara. Na dno svakog kalupa postavite papir za pečenje, a rubove im namastite.
 2. U posudu od električnog miksera stavite jaja, šećer i ulje te ih mikserom izradite.
 3. Dodajte pola smjese mlijeka i vrhnja uz miksanje srednje jakom brzinom. Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i sol te preostalo mlijeko i vrhnje.
 4. Sve povežite špatulom ili mikserom na laganoj brzini.
 5. Smjesu ravnomjerno podijelite u oba kalupa.
 6. Biskvite pecite 25 – 30 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu biskvita ne izađe suha.
 7. Biskvite ostavite 10-ak minuta u kalupima, a potom ih prebacite na rešetku dok se potpuno ne ohlade.

SWISS MERINGUE BUTTERCREAM

 1. Bjelanjke i šećer stavite u posudu od električnog miksera ili drugu duboku posudu. Kuhajte na pari uz stalno miješanje pjenjačom sve dok vam se šećer ne otopi. Za ovaj korak će vam trebati nekoliko minuta.
 2. Posudu maknite s pare, obrišite dno te miksajte na srednjoj brzini dok ne postignete sjajnu meringue, a posuda vam bude hladna na dodir. Za ovaj korak će vam trebati 5 -8 minuta. Dodajte maslac sobne temperature koji ste prethodno iskidali na kockice pa miksajte dok krema ne postane čvrsta i kompaktna. Ako vam je maslac previše mekan tada vam se krema može grudati, nastavite miksati dok ne postignete kompaktnu kremu.
 3. Odvojite 7 žlica kreme.
 4. Preostaloj kremi dodajte kapljicu boje u gelu (ja sam koristila Fractal boju u gelu, boja Pink). Odvojite trećinu kremu i stavite je u slastičarsku vrećicu s nastavkom Wilton 234. Preostaloj kremi dodaje još malo boje u gelu kako bi dobili malo jače rozu nijansu. Pazite da boju dobro izradite mikserom kako bi se krema ujednačeno obojila.
 5. Odvojite polovicu te kreme i stavite u slastičarsku vrećicu s nastavkom Wilton 234. U zadnju trećinu kreme dodajte još malo boje u gelu kako bi dobili intenzivnu rozu boju te i nju stavite u slastičarsku vrećicu s nastavkom Wilton 234.
 6. Kremu možete odmah koristiti.

SLAGANJE

 1. Na pladanj za torte postavite prvi biskvit. Ako je neravan poravnajte ga nazubljenim nožem.
 2. Dodajte tri žlice kreme te je poravnajte. Na kremu postavite džem od malina.
 3. Preklopite s drugim biskvitom te premažite s preostalom kremom. Dovoljan je tanki sloj kreme.
 4. Sada krenite istiskivati kremu u boji tako da krenete od dna torte prema gore. Kombinirajte boje.
 5. Tortu ohladite u hladnjaku na dva sata ili preko noći.