Scones, predivna i jednako toliko jednostavna peciva idealna su uz kavu ili čaj. Možete ih servirati za doručak ili popodnevno druženje s prijateljima.

 

Sconesi potječu iz Škotske, ali su svoje mjesto pronašli i u mnogim drugim zemljama. Velika Britanija i Amerika imaju svoje verzije i sconesi spadaju pod njihova često rađena peciva.

 

Jasno vam je da postoji bezbroj varijanti, onih slatkih i slanih i zaista se teško odlučiti za najdražu. Ja vam danas donosim recept za klasične sconese. Oni su pomalo slatki, jedu se topli i savršeno se slažu s maslacom ili marmeladom.

 

 

Ako se odlučite za izradu sconesa, bit ćete gotovi za pola sata sa svim poslom. Idealno, zar ne?

SCONES

ZA 16 SCONESA
SASTOJCI
  • 350 g glatkog brašna
  • 12 g praška za pecivo (jedna vrećica)
  • prstohvat soli
  • 45 g šećera
  • pola žličice sode bikarbone
  • 100 g maslaca, hladan
  • 150 g jogurta
  • 80 ml mlijeka
PRIPREMA
  1. Pećnicu ugrijte na 200 stupnjeva. Priprmite dva lima za pečenje, na svaki postavite papir za pečenje.
  2. U posudu stavite brašno, prašak za pecivo, prstohvat soli, šećer i sodu. Sve promiješajte. Sada dodajte hladni maslac iskidan na tanke fete.
  3. Vrhovima prstiju ili koristeći blender povežite sastojke. Ako radite ručno tada maslac utrljajte u brašno pomoću prstiju, ako koristite sjeckalicu tada propulsirajte nekoliko puta dok ne dobijete smjesu nalik pijesku.
  4. Smjesu prebacite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu. Sada dodajte jogurt i mlijeko. Nastavkom za tijesto ili pomoću metlice ili kuhače povežite sastojke. Nemojte predugo mijesiti, bitno je samo da se sastojci povežu. Tijesto vam treba izgledati grubo.
  5. Sada tijesto prebacite na dobro pobrašnjenu radnu podlogu pa ga podijelite na dva dijela.
  6. Prvi dio tijesta oblikujte u krug kao da radite pizzu. Neka vam ostane debljina tijesta oko 1 cm.
  7. Pomoću  špatule za tijesto ili noža izrežite 8 jednakih dijelova. Da bi izbjegli lijepljenje špatule ili noža za tijesto, nakon svakog kidanja je/ga prođite s malo hladne vode.
  8. Svaki komad prebacite na pripremljen lim radeći razmak od 2 cm između svakog komada kako se ne bi zalijepili u pečenju.
  9. Sconese pecite 15 – 17 minuta, odnosno dok vam površina ne porumeni.
  10. Isto ponovite s drugim dijelom tijesta.
  11. Sconese poslužite tople uz namaz po želji.

 

Dobar tek!