Scones, predivna i jednako toliko jednostavna peciva idealna su uz kavu ili čaj. Možete ih servirati za doručak ili popodnevno druženje s prijateljima.
Sconesi potječu iz Škotske, ali su svoje mjesto pronašli i u mnogim drugim zemljama. Velika Britanija i Amerika imaju svoje verzije i sconesi spadaju pod njihova često rađena peciva.
Jasno vam je da postoji bezbroj varijanti, onih slatkih i slanih i zaista se teško odlučiti za najdražu. Ja vam danas donosim recept za klasične sconese. Oni su pomalo slatki, jedu se topli i savršeno se slažu s maslacom ili marmeladom.
Ako se odlučite za izradu sconesa, bit ćete gotovi za pola sata sa svim poslom. Idealno, zar ne?
SCONES
ZA 10 SCONES-a
SASTOJCI
- 350 g glatkog brašna
- 12 g praška za pecivo (jedna vrećica)
- prstohvat soli
- 45 g šećera
- pola žličice sode bikarbone
- 115 g maslaca, hladan
- 115 g jogurta
- 100 ml mlijeka
PRIPREMA
- Pećnicu ugrijte na 200 stupnjeva. Pripremite dva lima za pečenje, na svaki postavite papir za pečenje.
- U posudu stavite brašno, prašak za pecivo, prstohvat soli, šećer i sodu. Sve promiješajte. Sada dodajte hladni maslac iskidan na tanke fete.
- Vrhovima prstiju ili koristeći blender povežite sastojke. Ako radite ručno tada maslac utrljajte u brašno pomoću prstiju, ako koristite sjeckalicu tada propulsirajte nekoliko puta dok ne dobijete smjesu nalik pijesku.
- Smjesu prebacite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu. Sada dodajte jogurt i mlijeko. Nastavkom za tijesto ili pomoću metlice ili kuhače povežite sastojke. Nemojte predugo mijesiti, bitno je samo da se sastojci povežu. Tijesto vam treba izgledati grubo.
- Sada tijesto prebacite na dobro pobrašnjenu radnu podlogu te ga razvaljajte na 1 cm debljine.
- Pomoću okruglog rezača ili ruba čaše utisnite okrugle oblike, oprezno ih prebacite na pripremljen lim. Dovoljno je da radite maleni razmak, a možete ih i spojiti.
- Sconese pecite 15 – 17 minuta, odnosno dok vam površina ne porumeni.
- Sconese poslužite tople uz namaz po želji.
Dobar tek!